Visste du att en del halloumi innehåller kalvmage? Här är vegetariska sorterna
Många är omedvetna om att mycket halloumi och annan ost innehåller löpe som i praktiken är mald kalvmage.
Vegotrenden är fortsatt stark i Sverige och till sommaren är det många som kommer att grilla halloumi i stället för kött i tron om att det är ett vegetariskt alternativ. Något som är fel – en del halloumi innehåller nämligen löpe som kommer från kalvmagar.
En undersökning som Skånes Fria Tidning gjorde 2012 visade att så mycket som 90 procent av all svensktillverkad ost innehöll löpe. Vissa typer innehåller det oftare än andra, som till exempel parmesanost, och vissa innehåller det sällan, som exempelvis fetaost.
Löpe framställs vanligtvis genom att 2-3 veckor gamla kalvar slaktas. Deras fjärde mage, kallad löpmagen, tas ut och djupfryses. Därefter mals och bearbetas den för att få loss enzymen löpe som är nödvändig i framställningen av många olika ostsorter. En mage räcker till cirka 300 kilo ost.
Det går dock att byta ut löpe mot vegetabiliska alternativ. Då står det oftast ystenzym, mjölkkoagulerande enzym eller mikrobiellt löpe på innehållsförteckningen. Ofta har de även en symbol med texten "Suitable for vegetarians".
Vi tittade närmre på halloumiost, som är en stor favorit på sommaren.
Här är sorterna du kan – och inte kan – äta med gott samvete om du är lakto ovo-vegetarian.
1. Coop halloumi
Utan kalvmage
2. Filos halloumi
Utan kalvmage
(Mikrobiologisk löpe)
3. Fontana halloumi
Utan kalvmage
4. Fontana halloumiburgare
Utan kalvmage
5. Garant halloumi
Utan kalvmage
6. Halsspira hallo-get
Med kalvmage
7. Zeta halloumi
Utan kalvmage
8. Zeta halloumiburgare
Utan kalvmage
9. Ica halloumi
Utan kalvmage
10. Gazi halloumi
Med kalvmage
11. Max halloumiburgare (Fontana)
Utan kalvmage
12. Eridanous halloumi
Utan kalvmage
13. Ica grillost
Utan kalvmage