Vinerna och champagnen som passar till klassiska snacks

Visst kan man dricka vin även när chipspåsen och ostbågarna åker fram. Cafés dryckesredaktör Andreas Grube tipsar om bästa vinmatchningarna till klassiska snacks.

Andreas Grube  |  Publicerad 2017-10-06 10:28  |  Lästid: 2 minuter

Läsk och öl är för många de klassiska dryckerna till snacksen i soffan. Men allt fler intresserar sig för vin och bubbel i Sverige och försäljningen ökar stadigt. Matchningen är dock viktig så här tipsar vi om några klockrena kombinationer.

Popcorn
Ett snack som i mina ögon är väldigt lättmatchat. Både champagne, krispig sauvignon blanc eller något ekad chardonnay gör sig prima. Men det är den senare som för sig allra bäst: smakerna av skirat smör, mogna äpplen och lätt brända toner gifter sig helt grymt med popcornen.
Tips: Climbing Chardonnay 20016 (nr 2094, 109 kr) eller Bourgogne Les Murelles 2015 (nr 5837, 149 kr)

Potatischips
Den klockrena klassikern här är såklart champagne, det är sedan gammalt. Syran i champagnen tillsammans med fetman och sältan i chipsen är kort och gott himmelskt. Vill man lyxa till det inför en middagsbjudning kan man addera smetana och löjrom också. Sitter i krysset.
Tips: Pierre Peters Cuvée de Réserve (nr 7350, 349 kr) eller Deutz Brut Classic (nr 7487, 415 kr)

Nötmix
Älskar nötter i alla dess former, och det finns enligt mig få drycker som passar bättre än torr sherry som fino eller manzanilla. Sherryn har också lite av nötigheten i sig, tillsammans med äppliga och jästiga toner. Fungerar lika bra till exempelvis jordnötter eller oliver.
Tips: Tio Pepe Fino (nr 8225, 59 kr) eller Alegria Manzanilla (nr 8379, 59 kr)

Grillchips
Här, eller till andra chips med lite mer drag, krävs ett vin med lite mer kryddighet, och då tycker jag att det passar prima att plocka något från Rhônehyllan, helst gjort på hundra procent syrah, även om en hederlig rhôneblend med grenache och mourvèdre också funkar fint.
Tips: Delas Saint-Esprit Côtes-du-Rhône 2015 (nr 71832, 99 kr) eller E. Guigal Côtes-du-Rhône 2013 (nr 2011, 115 kr)

Ostbågar
På papperet kanske inte en helt solklar matchning, men svaret är faktiskt enkelt – och det stavas: pinot noir. Ett lätt rödvin av den här typen, med både rödbärighet och örtig kryddighet, sitter som en smäck till den här feta ostigheten, särskilt om vinet är av den mer mjuka och bäriga typen. Även en gamay från Beaujolais kan sitta snyggt.
Tips: Heinrich Pinot Noir 2016 (nr 96336, 129 kr) eller Beaujolais Villages L’Escarpe 2016 (nr 5493, 99 kr)

Grönsaksstavar
Lite nyttigheter på snacksbordet skadar såklart inte, och här är det läge att plocka fram det krispiga och fruktiga vita. Sauvignon blanc, gärna från typ Nya Zeeland, eller en ung chablis kommer göra susen.
Tips: Saint Clair Sauvignon Blanc 2016 (nr 6382, 119 kr) eller Petit Chablis Vibrant 2016 (nr 5585, 135 kr)

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 15:04