Skip to content

Whisky, whiskey eller bourbon – vad är egentligen skillnaden?

Andreas Grube

Whisky, whiskey eller bourbon? Cafés dryckesexpert Andreas Grube reder ut begreppen! * * * Jag vet, det är något av en djungel med alla dessa stilar och varianter av whisky som finns runt om i världen. Och inte blir det enklare av att de envisas med att stava olika i de olika länderna. Men häng … Continued

whisky

Whisky, whiskey eller bourbon? Cafés dryckesexpert Andreas Grube reder ut begreppen!

* * *

Jag vet, det är något av en djungel med alla dessa stilar och varianter av whisky som finns runt om i världen. Och inte blir det enklare av att de envisas med att stava olika i de olika länderna.

Men häng med nu, det är faktiskt inte så krångligt som man lätt kan tro.

Först och främst, stavningen: vad är det egentligen för skillnad på whisky och whiskey? En hyfsat enkel grundregel (som givetvis har undantag) är att Skottland, Kanada och Japan stavar whisky, alltså utan ”e”, medan i princip resten av världen stavar whiskey.

I grunden är all whisky densamma, det vill säga en sprit gjord på någon form av spannmål. Gör man whiskyn enbart på korn kallas den maltwhisky och använder man sig av andra former av spannmål – råg, majs, ris och så vidare – går den under samlingsnamnet grainwhisky.

I Skottland, som väl får räknas som ett av de viktigaste whiskyländerna i världen, gör man både malt- och grainwhisky, och dessutom whisky som är en blandning av dessa två typer och som då kallas blended. På de skotska öarna destilleras whiskyn två gånger i de typiska kopparpannorna du säkert sett på bild (så kallade pot stills), och man torkar det mältade kornet genom att elda med torv. Det är den här torveldningen som ger den karaktäristiska rökigheten som många skotska whiskysorter har.

Irländsk whiskey är generellt betydligt mjukare och lite sötare i smaken än den skotska, dels eftersom man inte torvröker och dels för att whiskeyn här destilleras tre gånger istället för två.

Om vi istället flyger över Atlanten och tar mark i USA hittar vi whiskeytypen bourbon. För att få kallas bourbon måste spriten enligt amerikansk lag vara gjord på minst 51 procent majs. Majsen ger en whiskey med lite sötare toner, vilket också förstärks genom att bourbon generellt lagras på hårt rostade fat – så hårt rostade att träets naturliga socker karamelliseras.

Om whiskeyn istället är gjord på minst 51 procent råg kallas den för Rye Whiskey, och om vete är huvudingrediensen kallas det, logiskt nog, Wheat Whiskey.

I USA förekommer även whiskeystilen Tennesse Whiskey, vilket i grunden är en bourbon, men innan fatlagringen påbörjas låter man spriten filtreras långsamt genom ett träkolsfilter, vilket ger spriten ytterligare en dimension av sötma.

Japan har de senaste årtiondena växt fram som en riktig gigant inom whisky, både sett till produktionsmängd och kvalitet. Framställningsproceduren i Japan är på det stora hela väldigt lik den skotska, det vill säga: korn är den huvudsakliga råvaran och man torkar det mältade kornet genom att elda torv.

Åldersangivelser på whisky är ett kapitel för sig. Om en ålder står angiven på flaskan, till exempel 24 Year Old, innebär det att allt innehåll i flaskan lagrats i minst 24 år på fat. Länge har whiskyn ansetts finare ju äldre den är, men det är en devis som i mångt och mycket håller på att försvinna. Många destillerier tycker att åldersangivelse är ett trubbigt instrument eftersom det ju är smaken som ska styra – whiskyn kanske smakar perfekt redan efter 21 år, men med specifik åldersangivelse får den i det fallet ändå inte buteljeras. Icke åldersangiven whisky ger också större möjlighet att laborera med olika fat med olika ålder och på så sätt experimentera fram mer komplexa produkter. Många destillerier experimenterar med whisky utan åldersngivelse, bland annat tunga namn som Laphroaig (Triple Wood), Glenfiddich (Cask Collection), Macallan (The 1824 Series) och Highland Park (Dark Origins).

Andreas Grube

* * *

Har du koll på uttrycken? Snabbguide till whiskystilarna!

Single Malt: Görs enbart på korn och måste komma från ett och samma destilleri.

Blended Malt: En blandning av single malt från flera olika destillerier.

Blended: Single malt och grainwhisky från flera olika destillerier.

Single Grain: Whisky på annat sädesslag än korn, från ett och samma destilleri.

Blended Grain: En blandning av grainwhisky från flera olika destillerier.

* * *

Läs också!

kaffe3

Den perfekta avecstunden – med en trimmad kombination

damatteo

Highland Park och da Matteo: ”Så tog vi fram det perfekta aveckaffet”

Mer om avec på Cafés specialsajt – klicka här!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.