Wikingsson om Dylans Nobelpris: ”Vadå grattis? Jag har ju inte gjort nånting.”

”Jag har inte gjort nånting. Jag håller ju inte på Dylan” – Fredrik Wikingsson berättar i Cafés Fördomspodden att han är oförstående till det intensiva sökandet av honom i samband med att Dylan tilldelades Nobelpriset i litteratur.

Joakim Almén  |  Publicerad 2016-10-27 10:58  |  Lästid: 2 minuter
fordomspodden-wikingsson-insta

I samband med att Bob Dylan fick Nobelpriset i litteratur blev Fredrik Wikingsson nedringd av journalister i jakt på ett uttalande från det erkänt stora Dylan-fanet Wikingsson.

I Cafés Fördomspodden berättar Fredrik för Cafés Emil Persson om de rykande minuterna efter att Dylans Nobelpris utannonserats. Emil presenterar följande fördom:

Om ni inte filmat ett inslag till Breaking News samtidigt hade du svarat betydligt trevligare till alla tidningar som ringde och bad om en kommentar efter det att Dylan tilldelats Nobelpriset i litteratur.

–  Sanningen är att det var så tokigt för det ringde hela tiden på andra linjen. Det var en parodi, och det är en sån humble brag så det liknar ingenting, men på fyra minuter hade 18 tidningar eller mediesammanhang ringt EXAKT samtidigt. Eftersom de filmade på redaktionen och gjorde ett inslag om den här Dylan-hysterin såg jag till att svara på alla samtal och trevligt tror jag att jag svarade. Men det jag hann säga mest utförligt var att jag inte kunde förstå.

Fredrik tar sms han fick under dagen som exempel.

– Människor skickade sms: ”Grattis!!!”  Men vadå grattis? Jag har ju inte gjort nånting. Jag håller ju inte på Dylan. Nick Hornby skrev ju den här boken Fever Pitch och beskriver då som Arsenal-fan när de vinner ligan, vilket år det nu kan ha vart. Och då får han massa tillrop, vi vet att du är Arsenal-killen och nu tänker vi på dig, vi som inte håller på något lag på riktigt – kul för dig! Hade jag vart den som hållit på Leicester i alla år, nu vinner Leicester – grattis! Ah, jag har inte spelat men jag är så jävla glad nu.

Under de intensiva minuterna, som alltså blev ett inslag i Breaking News, hann Fredrik med att göra en intervju i SVT. Han fick i efterhand kritik i sociala medier – och av sin mamma – för hur obrydd han framstod.

– Jag förstår det enkla i ”jättekul att Dylan vann!”, men jag känner ingenting för det. Min mamma ringde: ”Kan du inte vara trevlig? Det är klart du blir glad.” Om man tillåter sig själv att vara ärlig och inte spela med, vad känner jag på riktigt? Han har betytt mer för mig än nån annan, förutom min familj och Filip då kanske, har Bob Dylan betytt mest. Det är 25 år av rå, intensiv, passion. Man har gått till honom i alla situationer, när man suttit rädd på nån flygplats, hjärtkrossad i en studentlägenhet. Han har varit med jämt, han har betytt mest. Och så bestämmer sig Svenska Akademin för att han är bra – varför skulle det betyda nånting för mig egentligen? Det är uppfriskande ibland att säga ”jag bryr mig inte”, för att man verkligen känner så. Jag har fått mer skit för det i sociala medier än något annat jag gjort på 10 år för att folk säger ”kan du inte bara glädja dig?” men varför?! Jag förstår fortfarande inte det.

För att höra Fredrik Wikingsson bemöta fler starka Emil Persson-fördomar bör – och ska – du lyssna på hela intervjun med honom i Cafés podcast Fördomspodden. Du hittar den på Acast och där poddar finns.

Fredrik Wikingsson är – tillsammans med Filip Hammar – aktuell med det amerikanska valet i Kanal 5. I Trumpland med Filip och Fredrik sänds den 7 november och Trump vs Clinton – Filip och Fredriks valvaka sänds den 8 november.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-02 20:55