Zedd om mötet med Max Martin: Jag var skräckslagen – men nu älskar jag honom

Café träffade super-dj:n Zedd för att prata om karriären, vänskapen med Max Martin och Minecraft-grundaren Notch – och varför han är så stor på Filippinerna. * * * Tsunamin av EDM och houseartister som rullat in över oss de senaste åren har börjat avta en aning men den har lämnat ett hav efter sig av artister […]

Publicerad 2015-05-18 22:00 | Uppdaterad 2016-05-11 10:40  | Lästid: 4 minuter |
zedddansdakar

Café träffade super-dj:n Zedd för att prata om karriären, vänskapen med Max Martin och Minecraft-grundaren Notch – och varför han är så stor på Filippinerna.

* * *

Tsunamin av EDM och houseartister som rullat in över oss de senaste åren har börjat avta en aning men den har lämnat ett hav efter sig av artister och producenter. Många gånger är själva låten mer känd än artisten bakom och det är fortfarande få som vet hur killar som Otto Knows, Zedd eller Kygo ser ut.

Café träffar rysk-tyska Zedd, eller Anton Zaslavski som han egentligen heter, på ett hotell i Stockholm. Han är född i Ryssland men uppvuxen i Tyskland och att bli igenkänd på gatorna här i Sverige är inget han räknar med.

– Nej, det tror jag verkligen inte. I Los Angeles händer det men här kan jag inte tänka mig att det händer.

Vad tycker du om det då?

– Jag är inte överdrivet förtjust om jag ska var ärlig. Det är klart att jag tycker det är kul med uppskattningen från mina fans, men ibland blir det att någon tar en bild och helt plötsligt vänder sig alla om och så blir det en sån uppståndelse och det är jag inte riktigt bekväm med. Mitt mål har alltid varit att folk ska veta om och tycka om min musik, inte mig som person.

Zedds största hit än så länge är Ariana Grandes ”Break Free” – och det är även Zedd som gjort ”Beauty and a beat” som Justin Bieber och Nicki Minaj sjunger på. När Zedd hade gjort beaten och själva musiken till ”Beauty and the beat” behövde han någon som kunde sjunga på den också. Han tog då hjälp av den svenske Max Martin.

– Så han lyssnade på den och gillade den verkligen och ville verkligen skriva en text till den och jag sa ”självklart, kör! Gör din grej, haha”, säger Zedd.

I en intervju med Time har Zedd berättat att han var väldigt rädd inför mötet med Max Martin.

– Jag var skräckslagen, men efter en minut förstod jag att han var världens snällaste. Jag älskar honom. Han är en av de enda i musikbaranschen som ringt bara för att fråga hur läget är, säger Zedd till Time.

Det var första gången Zedd och Max Martin arbetade tillsammans. Men inte sista.

– Vi ses några gånger i månaden i Los Angeles och spelar musik för varandra och till slut gjorde vi ”Break Free” tillsammans med Ariana Grande. Och förhoppningsvis kommer vi att göra många fler låtar, jag är ett stort fan av Max.

Känner du att du har fått mer erfarenhet av att ha samarbetat med olika artister?

– Ja, absolut. Men speciellt efter mina samarbeten med Max Martin för han har själv så mycket erfarenhet. Ibland kan det vara svårt att samarbeta med vissa artister. Man måste vara noga med vad man säger och hur man säger saker när man jobbar med artister. En del konstiga grejer som hänt har jag varit tvungen att stämma av med Max och frågat om det är normalt. Han svarar alltid ja, han har sett allt under alla sina år.

Zedd gillar att samarbeta med svenskar att spela i Sverige. Förra året uppträdde han både på Summerburst och Dans Dakar.

– Jag gillar verkligen att spela här, jag kommer ihåg att jag spelade rätt tidigt på dagen på Summerburst – men det var ändå en riktigt bra energi och atmosfär.

Det var på Dans Dakar han blev introducerad för Markus ”Notch” Persson, miljardär och grundare av Minecraft. Idag är de vänner.

– Ja, vi ses ofta på en del spelningar och började hänga. Vi bor ganska nära varandra och han är riktigt bra kille så. Jag ska faktiskt träffa honom nu under min Stockholmsvistelse.

Jaså, vad är planerna?

Det blir nog middag, det var ett tag sen vi sågs nu så det blir väl att snacka om vad som hänt sen sist.

Och du var på hans fest också vad jag förstår. Hur var det?

– Det var otroligt, han har ett rum med bara godis överallt. Hur kan man inte älska det?

Zedd är även god vän med många av de absolut största världen; Avicii, David Guetta, Sebastian Ingrosso och Calvin Harris finns alla i hans värld. Och även om vänskapen är god så blir det sällan att superstjärnorna träffas på grund av allas fullspäckade scheman. Men en gång hände det i LA, hemma hos Zedd.

– Det var efter en spelning i Los Angeles. Och efter spelningen ringde Sebastian Ingrosso och frågade om jag ville hänga med honom och Alesso på en nattklubb. Jag var tveksam, jag är inte mycket av en partykille. Men festen flyttades istället till mitt hem, den enda festen jag haft hemma hos mig faktsiskt, så då kom alla som hade spelat tidigare under kvällen: Ingrosso, Alesso, David Guetta, Otto Knows, Tommy Trash och Knife Party.

Bra fest?

Det var en sjukt bra fest.

En sjukt bra fest har Zedd också ställt till med på Filippinerna.

– Jag blir nog inte igenkänd på gatorna här i Stockholm, men på Filippinerna..

Filippinerna? Hur kommer det sig?

– Jag hade aldrig spelat där men jag körde en hemlig spelning. Eller hemlig men allt vi gjorde var att skriva ”Filippinerna, nu händer det” kvällen innan spelning. Och folk blev galna. Och sedan dess så går mina låtar alltid upp som etta på Filippinerna först innan de gör det i något annat land. Så jag har några av mina bästa fans på där.

Zedds nya album ”True Colors” kommer ut den 15 maj.

 

Henrik Malmberg

* * *

Läs mer!

Ryktet: Nu ska Apple släppa sin egen streamingtjänst

Beviset: detta är den mest inflytelserika musikeran

Wow! 40 bilder från det helgalna huset som Minecrafts skapare ”stal” från Beyoncé och Jay-Z

Dela på Facebook
Tweeta