Nya dokumentärserien ”Take Us Home: Leeds United” är årets ”Sunderland ’Til I Die”

Skrikande Leeds United Fans och tränaren Marcelo Bielsa.

Amazon Prime-exklusiva dokumentärserien om Championship-klubben Leeds Uniteds kaotiska fjolårssäsong är en resa NÄSTAN i klass med förra vinterns bästa fotbollsdokumentär.

Joakim Almén | Foto: Amazon Prime & Getty Images  |  Publicerad 2019-08-27 10:50  |  Lästid: 2 minuter

Det är lätt att förstå varför trenden att göra en dokumentärserie om en stor och traditionstungt fotbollslag vuxit sig så stark. Det är, i vissa fall, ett sätt för en fotbollsklubb att kommunicera ut önskad bild av klubben (som i de senaste årens något tillrättalagda First Team: Juventus och All or Nothing: Manchester City) och det är ett sätt för fotbollsfans att sluka känslan av att få glänta på de annars förseglade dörrarna till en toppfotbollsklubb omklädningsrum.

Det är inte att överdriva att säga att Netflix dokumentärserie om Sunderlands återtåg™ mot Premier League, Sunderland Til’ I Die slog ner som en bomb i den globala fotbollskroppen när den släpptes i mitten av december av förra året. Premissen för dokumentären om The Black Cats skiljer sig inte nämnvärt mot övriga dokumentärserier i genren: vi följer ett fotbollslag och dess passionerade fans kamp för att uppnå ett gemensamt mål. I Sunderlands fall att ta sig upp tillbaka direkt till den engelska högstadivisionen efter att ha åkt ut ur densamma säsongen innan.

Skillnaden var att utfallet blev precis tvärtom (Sunderland åkte ur), vilket gjorde att resan dit och känsloregistret – hela stadens förtvivlan! – blev seriens unika behållning.

Lite under radarn har streamingtjänstutmanaren Amazon Prime kablat ut Take Us Home: Leeds United – en dokumentärserie i sex delar om den anrika kaosklubben Leeds United fjolårssäsong (”Ingenting är nånsin enkelt med Leeds”).

En säsong som innehöll det mesta: ny stjärntränare i den enigmatiske argentinaren Marcelo Bielsa, ett flygande offensivt spel, pånyttfödd tro från fansen, två twitter-topptrendande skandaler (#spygate och när man ”gav bort” ett mål till Aston Villa) och – såklart – ett misslyckande i slutändan när Leeds snöpligt torskade mot Derby i slutspelet om en uppflyttningsplats till Premier League.

Fotbollstränaren Marcelo Bielsa i Leeds.
”Take Us Home: Leeds United” förgrundsfigur Marcelo Bielsa i sin patenterade sittposition vid sidlinjen.

Ja, du hör. Förutsättningarna finns för en intressant dokumentärserie. Och redan i trailern är man fast. Leeds-supportern och Gladiator-mannen Russell Crowe agerar berättarröst(!) och de gamla postpunkhjältarna från staden i Yorkshire-området, Gang of Fours Damaged Goods sätter tonen för fortsättningen.

Det ska sägas att produktionsbolaget som gjort serien, Eleven Studios, är en del av Leeds halvnye ägares Andrea Radrizzani medieföretag Eleven Sports – vilket gör att berättelsen stundtals glider något väl åt det polerade hållet, precis som i fallet med Juventus- och Manchester City-dokumentären. Men det är genomgående skickligt berättat och säsongens händelseförlopp har mer gemensamt med Sunderland-dokumentären än nämnda Champions League-bjässeklubbars diton.

Vi får bland annat möta en eldig sportchef, en närmast sektledaredyrkad manager i Bielsa och en Pontus Jansson som gör allt för att vinna. Serien kretsar mycket kring just den mystiske Bielsa, vilket är helt rätt fokus. Bielsa är den stora stjärnan och seriens stora behållning.

Take Us Home: Leeds United trampar inte ut en ny väg för hur fotbollsdokumentärer ska göras. Men den följer däremot effektivt en redan upptrampad stig alldeles förtjänstfullt.

Take Us Home: Leeds United finns att streama på Amazon Prime nu och är verkligen värd att lägga den, i sammanhanget, billiga Amazon Prime-pengen på för att se.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2019-09-02 13:34