10 klassiska Lisebergsattraktioner vi minns

Känslor rördes helt klart upp på västkusten när ryktet spreds om vattenattraktionen Flume Rides stundande nedläggning. Man förstår göteborgarnas upprördhet, men samtidigt borde de vara vana. Här är tio åkattraktioner du kanske minns från Lisebergs historia!

Jonas Strandberg  |  Publicerad 2023-04-25 13:05  |  Lästid: 3 minuter

1. Loopen

En riktigt långkörare på Liseberg som drog gäster mellan 1980 och 1995, innan den till slut monterades ner och såldes till Brasilien, där man under namnet Looping Star faktiskt kunde åka den ända fram till 2022. En tidlös klassiker när det kommer till nöjesfält.

2. Hangover

Loopens stora ersättare öppnade 1997 och skapade timslånga köer. Kändes ännu mer extrem än Loopen, särskilt eftersom besökarnas säten hängde under rälsen, vilket gav en synnerligen obehaglig känsla av att hänga fritt i luften hela åkturen. Stängde 2002 och går idag faktiskt att åka på den franska nöjesparken Bagatelle, om man är sugen på känslan av en brutal baksmälla.

3. Kanonen

Berg- och dalbana som hade stor premiär 2005 med den unika egenskapen att man rivstartade i en fruktansvärd hastighet och ska uppnått 75 km/h på under två sekunder. Sista åkturen gick i december 2016.

4. Rainbow

Låg strax intill Sagoslottet och lades ner efter en dramatisk olycka då åkattraktionen kollapsade en bit upp i luften. Saknas sannolikt av mycket få.

5. Höjdskräcken

Skapade rubriker eftersom det inte bara var ett klassiskt "fritt fall"-torn. Gästerna hissades inte upp 60 meter bara för att släppas inte ner mot marken. Nej, man sköts ner mot marken. Ersattes av Atmosfear som byggdes in i Lisebergstornet 2011.

6. Pariserhjulet

Ett av Lisebergs klassiska landmärken monterades ner efter sommarsäsongen 2015, tillsammans med närliggande Höjdskräcken och Uppskjutet. Parken har dock aldrig stått utan ett hjul, då Lisebergshjulet lanserades 2012 och har stått kvar sedan dess.

7. Uppskjutet

Monterades 1996 i parken för att ersätta Hangovers försenade/uppskjutna leverans. Uppskjutet fungerade som Höjdskräcken, fast tvärtom. Besökarna sköts från marknivå drygt 50 meter upp i luften, i en hastighet av 75 kilometer i timmen, för att sedan släppas ner. Precis så fruktansvärt som det låter.

8. Tornado

Aktiv mellan 1989 och 2008. Gästerna satt på en platt skiva och snurrade fort, fort och avsikten var enligt uppgift "att skapa känslan av att vara i en centrifug". En ambition så god som någon.

9. Gamla Bergbanan

En av de ursprungliga åkattraktionerna som var aktiv i hela 64 år mellan 1923 och 1987, innan den slutligen revs. Kanske lika bra det, då ett flertal olyckor ska ha drabbat banan genom åren.

10. Aerovarvet

Den enorma ordvitsgungan som snurrade runt sin egen axel. Byggdes 2002 om till den mycket tamare Kulingen, vars unika egenskap var att den till skillnad från Aerovarvet inte snurrade hela varvet runt. Vilken rolig USP. Nedlagd 2008.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-04-26 15:40