Hoppa till innehåll

Så läskig är Gröna Lunds nya berg- och dalbana ”Monster”

Åkattraktionen Monster på Gröna Lund
Joakim Almén

Gröna Lunds nya skrytbygge till berg- och dalbana är en kittlande upplevelse och det återöppnade tivolits kanske roligaste åkattraktion. Men speciellt läskig är den inte.

Nu öppnar äntligen Stockholmspärlan Gröna Lund sina portar efter att ha varit stängt sedan hösten 2020. En symbol för att våg två, tre fyra eller fem (man tappar ju räkningen) börjar lätta? Ja, när finansborgarrådet med obligatorisk politikerröst klippte det lika obligatoriska, och alltid alldeles för stora, invigningsbandet till parken i samband med pressvisningen av Gröna Lund var det budskapet man ville förmedla.

Årets Gröna Lund-upplevelse blir av covid-förklarliga skäl inte som ett traditionellt Grönan-år med gigantiska folkmassor och stora internationella artister på scen 20.00 varje kväll. Nöjesparken är i år helt anpassad efter Folkhälsomyndighetens föreskrifter och du måste förhandsboka ditt besök online en specifik dag eftersom enbart ett begränsat antal gäster släpps in.

All besöksrelaterad formalia och info hittar du på Grönans hemsida – tillåt oss istället att hoppa till den självklara huvudnyheten i år: Monster – The King of Roller Coasters.

Gröna Lunds stora nyhet 2021 är berg- och dalbanan ”Monster” och är byggd av berg- och dalbanaproffsen på Bolliger & Mabillard, som anses vara en av världens bästa tillverkare. Foto: Fredrik Söder // Gröna Lund

Den nya – kungliga! – berg- och dalbanan har tagit tre år att bygga och är uppsmälld på en imponerande tajt yta, mitt bland andra åkattraktioner som Insane och Lustiga huset. Ett imponerande bygge som man själv hade varit rätt nöjd med som nöjesparksdirektör i simulatorspelet Roller Coaster Tycoon.

Nöjesparkens vd Magnus Widell säger själv att det är ”den största och häftigaste attraktionen i Gröna Lunds historia” och ägaren Johan Tidstrand menar att det är en av världens bästa berg- och dalbanor. Siffror som en topphastighet på 90 kilometer i timmen, 4,5 G-krafter och 34 höjdmeter låter ju trevligt i berg-och dalbanateorin. Ännu bättre är känslan av att det (nästan) känns som att du ska dunka foten i Lustiga huset under åkturen där du hänger både upp och ner.

Foto: Fredrik Söder // Gröna Lund

Men är den så värst läskig då? Nä, Monster är sannerligen inte så läskig som marknadsföringen gör gällande. Visst, ångesten finns där (kolla bara Cafés utsändes mycket oroade ansiktsuttryck i videon nedan) när du sakta färdas upp för att kastas ut för det branta stupet och absolut, G-krafterna gör att det suger till rejält i magen.

Men läskig? Nej. Rolig? Absolut! Åkturen känns dessutom överraskande mjuk och mindre påfrestande ryckig än exempelvis Monsters syskon Insane. En bonus.

Monster är en fullträff som måste upplevas och Gröna Lunds förmodligen roligaste åkattraktion – även om den kittlande åkturen är över lite väl fort. Just det, se till att sitta längst fram i vagnen för bästa åkupplevelse.

Se Cafés semi-skärrade utsända prova Gröna Lunds nyhet ”Monster”

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.