Hoppa till innehåll

10 sätt du roat dig på om du vuxit upp i en liten ort

Roligt på landet är inte exakt samma sak som roligt i städer. Jonas Strandberg är uppvuxen i en mycket liten by och kan nu berätta allt om hur man fördriver tiden på vischan.

1. Sparka på lyktstolpar

Hade man turen att ens egen håla var förärad med lyktstolpar passade man givetvis på att sparka på dem ibland tills de slocknade. De tändes ju igen efter någon minut, men det kändes ändå jävligt destruktivt. Fast också lite kul.

2. Hata en annan närliggande håla

Ett sätt att dels enas och dels känna något överhuvudtaget var att rikta fokus mot en annan betydelselös ort som man gemensamt bestämde sig för att hata.

3. Planlöst vandra omkring

Till slut tvingades även de mest hängivna inomhusbarn ut av sina föräldrar och eftersom det rörde sig om just ett tvång drev alla bara omkring och var lite sura. Eftersom hålor per definition saknar direkta sociala mötesplatser ekade gatorna dessutom ofta tomma. Så till slut ställde man sig bara utanför huset och tittade in genom fönstret tills man väntat ut den där vidriga timmen av frisk luft och äntligen fick spela lite Nintendo igen.

4. Vänta på sommaren

Småorter på vischan brukar lyftas som ett trevligt sätt för barn att växa upp. Det stämmer två månader om året. Stadsbor har ingen aning om vad riktig tristess innebär. Vi lantisar har sett den, vi har vuxit upp i den, vi hatar den. Att bo avlägset allt utom naturen är bara kul på sommaren under optimala väderförhållanden, resten av året väntar man bara.

5. Spotta fram en enorm pöl

Ligger ens håla nära tåg går tågen sällan och man vill inte missa de få avgångar som finns. Så man hänger vid perrongen innan avgång och fördriver tiden. Hur mycket spott kan en person egentligen producera helt på egen hand? Mer än man tror, tyvärr.

6. Klättra i träd

Längesedan man klättrade i träd, visst? Kanske är det för att livsgnistan dämpats. Kanske för att man är 35 år gammal och väger typ 80 kilo och att minsta olycka kan ha dödlig utgång. Som barn kunde man falla tio meter rakt ner från ett träd och direkt ge sig upp igen.

7. Stampa djupa gropar på sjöbotten

Man kunde lätt lägga en god halvtimme på att stampa fram ett hål så djupt att nästa förbipasserande bara handlöst föll rakt ner. Särskilt snällt var det väl inte, men ganska kul. Eller kul och kul, det fanns inte så mycket annat att göra faktiskt.

8. Peta på elstängsel

Växte man upp på vischan fanns det garanterat någon där som höll sina kor eller hästar inhägnade med elstängsel. Dessa har vi alla någon gång petat på för att ta reda på hur det känns och för att man ändå inte hade så mycket annat på gång just den dagen.

9. Bryta upp asfalt

Detta låter mer dramatiskt än det är, men då är det värt att påminna om hur väldigt lite på landet är dramatiskt. Men fanns asfalterade vägar i just din håla minns du nog att det också fanns ställen där vägarna tog slut och övergick i grusvägar. Här har vi alla någon gång hackat upp stora kakor av asfalt för att testa om det var möjligt (det var det).

10. Marshmallow-tävlingen

Marshmallows var ju på grund av sin luftiga natur ganska billiga att köpa ganska stora kvantiteter av. Det gjorde dem extra lämpade inte bara som tilltugg, utan dessutom tidsfördriv. Tävlingen var mycket enkel – den som får in flest marshmallows i munnen vinner. Vinner vad? De marshmallows som eventuellt blivit kvar i påsen. Och respekt, naturligtvis. Evig respekt.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.