Hoppa till innehåll

Extremstrykning, japansk herre på täppan och 8 andra sjukt märkliga sporter

Kast med tonfisk, strykning med fallskärm och kanalhoppning.
Erik Sedin.
Erik Sedin

Café tar en sväng om bland cykelboll, ljussabelfäktning och Nederländernas äldsta sport (ja, du gissade rätt), kanalhoppning. Här är 10 unika sporter som kommer nyansera din bild av vad sport KAN vara. Häng med!

Även för en sportälskare kan sport-zappandet på tv:n bli lite väl inrutat. Vi förstår såklart att du föredrar att se på hockey (det är trots allt SM-slutspel och inte serielunk i skrivande stund). Och du, precis som vi, följer ditt älskade fotbollslag du bara råkade få en kaffekopp med klubbemblemet på när du var fem år – det är ju tryggt och bekvämt!

Du har koll på offside, icing, avvaktande utvisningar och vad ”lucky losers” innebär i skidsprint. Du kan sucka i takt med polarna när ditt lag ännu en gång inte utnyttjat sitt power play. Du älskar sport, och du har koll.

Och även om du är den gamla typen av SVT-soffsportare (den som älskar alla sporter, och tar semester under OS) så gissar vi på att du inte har förkovrat dig i den japanska militärsporten Bo-Taoshi, blodiga Calcio Storico eller kast med (stor) tonfisk. Café tar dig med på en resa bland knas och galenskap: här är tio sjukt märkliga sporter du förmodligen inte visste fanns.

1. Bo-Taoshi

Denna brutala japanska sport kastar tillbaka dig till mellanstadierasterna under vinterhalvåret när det vankades herren på täppan. Vad Café minns såg det ut ungefär exakt såhär när mobbar-Tim i trean beskyddades av sina lojala polare vid snödrivans topp. I Japan ”spelas” även Bo-Taoshi av det japanska försvaret för att stärka pannben och sammanhållning hos sina soldater. Släng dig i väggen Sverker Göranson, Sverige skulle klara minst en månad innan ryssen tog över landet om vi bara fick lira lite Bo-Taoshi i försvaret.

2. Cycleball

I början av april drog VM i cycleball, får man säga, ÄNTLIGEN igång. Det är en briljant sport i all sin enkelhet och vi kan inte få nog. Vi rekommenderar emellertid inte att du provar street-cycleball med en snusdosa som boll och elsparkscyklar. Tandvård är inte billigt.

3. Extreme ironing

Extremstrykning är en förvånansvärt etablerad extremsport som dateras till 1997. Precis som många andra extremsporter är det adrenalin som står i fokus före tävlingar och priser, men för den väldigt tävlingsinriktade utövaren har det gått att ställa upp i VM sedan 2002. Extremstrykningsgemenskapen är gemytlig med en stor variation av miljöer och utövare. Mest uppseendeväckande är KILLARNA som hoppar fallskärm på väg till jobbintervjun.

4. Calcio Storico

Nästa gång en ”fotbollsvetare” anmärker på att det är typiskt italienskt att filma på fotbollsplanen kan du hänvisa till sporten Calcio Storico – en brutalt blodig sport som spelades långt innan fotboll existerade i Italien. Av tv-bilderna att döma ser det ut att handla om rugby med Gladiator-kläder och en extremt liberal inställning till UFC-moment. Tycker du Calcio Storica verkar som en festlig sport (men det tycker du väl inte?) beger du dig till Florens tredje veckan i juni för att bevittna spektaklet live.

5. Ludosport (ljussabelsfäktning)

Till skillnad från Calcio Storico är Ludosport en italiensk sport där självbehärskning är nyckelordet. Sedan sporten, som för tankarna till Star Wars, uppfanns i Milano 2006 har den etablerat sig på riktigt, och är officiellt en fäktningssport i till exempel Frankrike. Eftersom din ljussabel förgör allt i sin väg förutom sig själv är det en mer graciös fäktningsort än andra. Här står kraft och fart inte i fokus. En sport för finsmakarna… och Star Wars-nördarna.

6. Ostfångar-race

Varje år radar ett hundratal, ska vi kalla dem vågade, britter upp sig på toppen av Cooper’s Hill på den engelska landsbygden. Sen kastas en rullande ost ner för kullen, och först den ner för branten vinner den fyra kilo tunga osten. Kanske har man bott under en sten och missat att England har en ostkris (likt Norges smörbrist 2011) som kan förklara beteendet, eller så läser britterna Café och vet att ost egentligen bara är (typ) kokain.

7. Örondragkamp

Varje år anordnas WEIO (World Eskimo Indian Olympics) i Alaska där den inuitiska traditionen örondragkamp står på agendan. Till skillnad från Ludosport finns det inget graciöst i utövandet, den som klarar smärta bäst vinner. Tydlig i sin enkelhet.

8. Kast med tonfisk

På engelska har sporten det snyggt klingande namnet ”Tuna Toss” och började som ett intagningsprov för hamnarbetare i Port Lincoln, södra Australien. Kunde du kasta en normalstor tonfisk på ungefär nio kilo från hamnen upp på de väntande lastbilsflaken var jobbet ditt. Nu vet vi inte om Sverige har ett landslag, men det vore tjänstefel att inte scouta kastare vid Feskekörka i Göteborg.

9. Dödsdykning

Oftast tar det emot att gottskriva någon som helst ära till våra nordiska grannar, men i fallet dödsdyk måste vi lägga oss platta och medge att Norge, precis som i längdåkning, totalt dominerar denna sport. Från tio meter ska dykarna göra ett så snyggt magplask som möjligt, och tävlar i disciplinerna klassiskt eller fristil. Aj.

10. Fierljeppen – kanalhoppning

Nederländernas äldsta sport är en blandning av stavhopp och din senaste stökiga weekendresa i Amsterdam (eftersom du antagligen slungades mellan olika kanaler). Nederländare gillar ofta att trycka gasen i botten och kanalhoppning ringar in det väl. Se bara när världsrekordet sätts av Jaco de Groot i klippet ovan.

Credits
& Joakim Almén:

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.