11 bästa prylarna som maxar sommarens stora roadtrip

Mats Rydström  |  Publicerad 2015-05-04 15:42  |  Lästid: 5 minuter

Planerar du en roadtrip med kompisarna i sommar? Här är 14 prylar och appar som gör resan bekvämare, smartare och säkrare.

1. Hitta rätt med precision

garmin_nuvicam

Garmin nüviCam

Litar du inte på telefonens navigations-appar och vill satsa på att verkligen hitta rätt och köra säkert? Garmin släpper en ny lyx-GPS i maj med sextums pekskärm, röststyrning och en kamera som filmar vägen. Detta gör att du dels kan se vad som händer på vägen samtidigt som du kollar navigationsinstruktionerna på skärmen, dels kan spela upp valda händelser i efterskott. nüviCam varnar också om du kommer för nära framförvarande fordon. Levereras med Europa-kartor och livstids uppdateringar, och med Garmins smartphone-app får du också uppdateringar i realtid av trafikläget och fartkameror.
Pris: 3 900 kr

* * *

2. Spara smart till reskassan

Ikano_sparaihop

Spara Ihop

En app från Ikano Bank för socialt sparande, så att ni kan få kontroll på budgeten för kust-till-kust-roadtrippen. Du behöver inte vara Ikano-kund sedan tidigare, ett nytt konto öppnas automatiskt per person som ansluter sig till projektet. Visst, ett cyniskt sätt för Ikano att dra in pengar i dessa nollräntetider (aktuell ränta på detta konto är 0,40%), men ganska smidigt för att få struktur på reseekonomin.

Ladda ned till iPhone

Ladda ned till Android

* * *

3. Musik för äldre bilar

Belkin_TuneCast_Auto_Universal

Belkin TuneCast Auto Universal with ClearScan

FM-sändare som kopplas in i din musikspelare och sänder en radiosignal till bilstereon kan vara bedrövliga att använda, då de lätt störs ut av vanliga radiokanaler – och särskilt på långresor måste man hela tiden byta frekvens. Men det kan vara enda sättet att spela valfri musik i en muskelbil från 70-talet och andra tuffa sportkärror, som ju inte direkt har Bluetooth eller sladdanslutning.

Kolla efter en med liknande teknik som Belkin har, ClearScan, som med en knapptryckning scannar av hela frekvensbandet för att hitta lämplig frekvens att sända musiken på. Ansluts till cigguttaget och har även usb-port för samtidig laddning av din musikpryl.
Pris: 400 kr

iZound_FMT-350

iZound FMT-350

Ett annat alternativ på FM-sändare där du får ratta in frekvenserna manuellt. Denna kan också spela musik direkt från ett usb-minne förutsatt att den är i mp3- eller wma-format. Andra telefoner och enheter ansluts som vanligt via ett vanligt hörlursjack.
Pris: 300 kr

* * *

4. Färskt kaffe på resan

cafflano

Cafflano Klassic

Supersmart portabelt sätt att göra kaffe med manuell bönkvarn, droppfilter och isolerad kopp som håller kaffet varmt – allt i ett! Ja, du behöver varmt vatten också, det fixar inte Cafflano Klassic. Cafflano Klassik är resultatet av ett Kickstarter-projekt, och de första beställningarna har just skickats ut. Vilken blir första svenska butik att ta in denna?
Pris: 99 dollar

12v_vattenkokare

12 V-vattenkokare

Det nödvändiga komplementet: en vattenkokare som ansluts till tändaruttaget i bilen och rymmer en liter vatten.
Pris: 230 kr

* * *

5. App för flexibel biluthyrning

car2go

Car2Go

Lite dyr men smidig biluthyrningstjänst för kortare resor, som kom igång i Stockholmsområdet i slutet av 2014. Hyr bil med en app, hämta upp bilen på gatan och lämna den var du vill – så länge det är i Stockholms innerstad eller ”ett antal kringliggande områden”. Car2Go finns i ungefär 30 städer jämnt fördelade på Europa och Nordamerika och antalet tillgängliga bilar ligger på dryga 13 000 stycken.

Priset är max 165 kronor i timmen, eller 650 kronor per dygn, men bara upp till 5 mil – vilket inte direkt är billigt. Emellertid ingår bränsle och trängselskatt. Läs mer om Car2go här!

Ladda ned till Android

Ladda ned till iPhone

* * *

6. Extraminne för långresan

sandisk_ixpand

SanDisk iXpand

På resa är teknikföretagens visioner om ständig uppkoppling mot molnet en meningslös vision, på grund av orimliga roamingkostnader för data. Så manuella lösningar är ett måste, som detta usb-minne på 128 gigabyte som kopplas till en iPhone eller iPad för att du ska kunna tanka undan foton och filmer och frigöra minne i telefonen på långsemestern.
Pris: 1 750 kr

leef_ibridge

Leef iBridge 128 GB

En billigare och smidigare variant på samma koncept, som är formad så du kan ha den ansluten till telefonen medan den används. Funkar med alla iPrylar med lightning-kontakt.
Pris: 1 350 kr

* * *

7. Snygg och stark kylväska

Combicool_RC2200_EGP

Combicool RC2200 EGP

Med törstiga passagerare och många stopp på vägen är en rejäl kylväska ett måste. De flesta ser rysligt 80-talsplastiga ut, men Combicool håller drickan kall med stil. Den är tillverkad i aluminium, har en tomvikt på 14 kg och en volym på 41 liter – vilket är tillräckligt stort för att rymma åtta stora pet-flaskor. Den går på antingen bil- eller väggström och har en maximal kyleffekt på 33 grader under aktuell utetemperatur.
Pris: 3 500 kr

* * *

8. Terränggående trådlös högtalare

philips_BT6000

Philips BT6000

En batteridriven bluetooth-högtalare är ett måste. Senaste tillskottet kommer från Philips och deras avdelning WOOX Innovations. Den är stadig och stänkskyddad (enligt klassningen IPX4) och har upp till åtta timmars batteritid. Liksom UE Boom och JBL Charge gör den runda formen att musiken sprids bättre åt alla håll. Finns också i färger som vitt, blått, rött och camouflage.
Pris: 1 000 kr

* * *

9. Din nackes favoritsällskap

cabeau_evolution_pillow

Cabeau Evolution Pillow

Resekudde med minnesskum som anpassar sig efter nacke och huvud. Har också en ficka på sidan för mobilen och spänne för bästa passform.
Pris: 400 kr

* * *

10. Mest kompletta adaptern

skross_world_adapter_pro

S-Kross World Adapter Pro

Ska du resa väldigt långt och genom flera världsdelar och bara vill ha med en adapter så är det en som denna som gäller, som funkar i 150 länder. Däremot omvandlas inte spänningen i till exempel USA från deras 110 volt, så det måste det du pluggar in klara.
Pris: 260 kr

* * *

11. Extrabatteri med skydd

Otterbox_Resurgence_Power_Case

Otterbox Resurgence Power Case

Kombinerat skyddsskal och extrabatteri till iPhone 5, 5S och 6 – men observera att det inte är vattentätt på något sätt, utan bara utgör marginellt extra skydd. Batteriet är det viktiga, med lika mycket juice som själva telefonens dito. Och dubblad batteritid kan vara en ovärderlig grej i vissa lägen.
Pris: 1 000 kr

* * *

Mer om teknik:

11 smartaste prylarna som gör din picknick snyggare och smidigare

Test av Skullcandys nya prisvärda hörlurar The Grind

8 grymma högtalare som du får plats med i fickan

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-10-18 15:06