12 episka Vänner-avsnitt på Netflix som gör livet i karantän lite mer uthärdligt

Tv-serien Vänner

Helgen är räddad!

Jonas Fiskáare  |  Publicerad 2020-04-16 12:41  |  Lästid: 6 minuter

Vad du än sysslar med hemma i karantän finns det med all säkerhet tid över till att till exempel sträckkolla serier. Ett ypperligt tillfälle till att förälska sig i någon ny serie, såsom Tiger King eller säsong 2 av fotbollsdokumentären Sunderland ’Til I Die. Eller så tänker man tvärtom, och istället tillåter sig vara nostalgisk genom att ge sig ut på en tidsresa tillbaka i seriearkiven. För visst kan det vara ganska gött att luta sig tillbaka i soffan med nån serie man mer eller mindre kan utantill? För det ändamålet finns det väl knappast en bättre serie än Vänner? För det är inte utan anledning som det här är en av de mest sedda sitcom-komedierna genom alla tider. Netflix har samtliga tio säsonger i sitt utbud, passande nu när vi uppmanas till att socialisera oss på distans.

Café har grävt fram några av de mest tårögda och skrattiga avsnitten från alla tio säsonger.

12. The Last One | Säsong 10, avsnitt 17 och 18

Vi börjar bakifrån med det allra sista avsnittet. En dubbelepisod på 47 minuter som är en känslomässiga berg-och-dalbanan, där skratt och vemodskänslor avlöser varandra om vartannat. Fortfarande återstår det många frågetecken att räta ut – till exempel hur kärlekssagan mellan Ross och Rachel ska sluta. För Chandler och Monica – och inte minst Erica som bär på deras barn – har det blivit dags att föda. Såklart blir det inte en vanlig förlossning, då den bjuder på en rolig och för vissa (inga namn nämnda) skräckinjagande överraskning. Till råge på allt är det dags för vännerna att säga adjö till den lägenhet som varit deras hem och självklara mötesplats under alla tio säsonger. Ett känslomässigt avsked, inte bara för vännerna utan även för oss som tittar.

11. The One With The Football | Säsong 3, avsnitt 9

Ett av flera avsnitt där vännerna samlas för att fira Thanksgiving. Det är också en av många gånger under serien där syskonrivaliteten mellan Ross och Monica ställs på sin spets. För första gången på över tio år möts syskonen i football-match som blir en kamp präglad av hat, trash talk och fula knep. Parallellt med detta får Chandler och Joey upp ögonen för en holländsk skönhet som både blir fullkomligt betuttade i.

10. The One After The Superbowl | Säsong 2, avsnitt 12 och 13

Det här dubbelavsnittet har de enskilt högsta tittarsiffrorna under hela serien. Vilket inte alls är konstigt med tanke på all oväntade saker som inträffar. Ross återförenas med Marcel (apan han tvingas lämna ifrån sig under första säsongen) som är tillbaka i New York för att spela in filmen Outbreak 2, vars verkliga föregångare vi skrivit om tidigare. Och avsnittet fortsätter med att bjuda på ett potpurri av kända ansikten från verkligheten. Ett av dessa är Jean Claude Van Damme (som visar sig ha en crush på Rachel men som i slutändan bjuder in Monica till en trekant tillsammans Drew Barrymore). Chandler blir lämnad naken inne på toaletten på en restaurang av sin dejt som är ingen mindre än Julia Roberts, Phoebe träffar Chris Isaak och Joey går på dejt med hans allra första stalker. Ett briljant dubbelavsnitt där alla vännerna får sin beskärda tid i rampljuset.

9. The One Where Ross Got High | Säsong 6, avsnitt 9

Det här avsnittet handlar om Monica och Chandlers något komplicerade kärlekshistoria. Under en Thanksgiving-middag ställs de inför dilemmat om de ska våga berätta om deras förhållande för Monicas föräldrar. Paret har inte mycket till övers för Chandler, vilket grundar sig i en lögn från Ross och Chandlers tid på college tillsammans, där Ross la skulden på sin vän när han i själva verket själv var hög som ett hus. En lögn som när den uppdagas brakar helvetet löst och vänder Chandlers relationen med svärföräldrarna på ända.

8. The One With Ross’ Tan | Säsong 10, avsnitt 3

Ibland är sann skadeglädje det enda som behövs. Något som kan utlovas efter att ha sett detta avsnitt. Vem av vännerna är det då som hamnat i skottgluggen den här gången? Ross, såklart! Avundsjuk på sin syster Monicas tjusiga solbrända ben, bestämmer han sig för att göra en klassisk spray-tan. Men, som ni säkert misstänker blir utfallet inte riktigt som planerat, vilket minst sagt leder till en komisk uppsyn. Ibland behöver humor inte vara mer komplicerat än så.

7. The One With The List | Säsong 2, avsnitt 8

Än en gång bjuder serien på såväl hjärtskärande som komiska element. Återigen står Ross i händelsernas centrum. Han står nu inför ett svårt beslut: ska han lyssna på sitt hjärta och satsa alla kort på Rachel (som han varit i kär i mer än 10 år) eller sin nuvarande partner, Julie. Tillsammans med Joey och Chandler kommer han på den briljanta idéen att skriva ner en lista med Rachels för- och nackdelar. Vad han dock inte planerat är att listan ska hamna i Rachels händer. Ett dråpligt misstag som leder till mindre önskade konsekvenser. Parallellt med detta börjar Monica ett nytt jobb på ett Mockolate-företag, vilket leder oss in på ett av de roligaste sidospåren i seriens historia.

6. The One With The Prom Video | Säsong 2, avsnitt 14

Ross känslor för Rachel är rotade sedan lång tid tillbaka. Ett ögonblick som tar fasta på det är denna video från deras high school-dagar. När det inte verkar som att Rachels dejt ska komma, ser Ross en chans att göra sin drömtjej sällskap till balen. Men lagom till att han hunnit göra sig fin dyker Rachels dejt upp, varefter Ross lämnas ensam och hjärtekrossad. Ett hjärtskärande ögonblick som ger Rachel mycket dåligt samvete när hon många år senare får se videon. En händelse som utmynnar i passionerad kyss, vilket sätter agendan för de kommande åtta säsongerna. Men, avsnittets absolut huvudpunkt är ändå att få följa med vännerna på en stilresa tillbaka till 80-talet, med en överviktig Monica och Ross som rockar en klassisk Jheri curl-frilla.

5. The One With Joey’s Porsche | Säsong 6, avsnitt 5

Även om det finns säsonger med högre toppar än just denna säsong, bjuder även sjätte säsongen på en del guldkorn. Som när Joey hittar nycklarna till en Porsche. När ingen ägare till bilen syns till, bestämmer han sig för att bekanta sig närmare med skönheten. Snabbt vänjer han sig med uppmärksamheten och de många blickar bilen drar sig, inte minst från kvinnorna. När sen bilens ägare kommer på honom och tar tillbaka dyrgripen, tvingas Joey vara kreativ för att upprätthålla en fasad som ägare av en Porsche. Sin vana trogen bjuder han på en lösning som leder till många långa skrattsalvor.

4. The One Where No-one’s Ready | Säsong 3, avsnitt 2

Några av de mest minnesvärda avsnitten utspelar sig uteslutande i Monicas lägenhet. Som det här avsnittet när Ross bara har 20 minuter på sig att övertala resten av vännerna att göra sig i ordning för smokingmiddag. Något som visar sig mycket svårare än det låter. Joey och Chandler börjar bråka över en fåtölj, Phoebe spiller ner sin klänning med hummus, Monica får panik av ett meddelande på telefonsvararen och Rachel kan inte bestämma sig vad hon ska ha på sig. Kaoset gör Ross mer och mer stressad och till slut tryter hans tålamod, vilket får Rachel att surna till. Desperat försöker han finna ett sätt att rädda upp situationen tills det bara finns en utväg – att svepa ett glas med kycklingfett.

3. The One Where Everyone Finds Out | Säsong 5, avsnitt 14

En av de största hemligheterna under seriens gång är Chandlers och Monicas förhållande. Tror de själva åtminstone. I deras värld vet bara Joey om denna hemlighet. Men när Ross tar med sig Rachel och Phoebe på en lägenhetsvisning tvärs över gatan, blir tjejerna varse om att Chandler och Monica hyser mer än bara vänskapliga känslor för varandra. Tillsammans bestämmer de sig för att spela Chandler ett spratt. Ett drag som genomskådas och som sen leder till en katt och råtta-lek där ingen vill vika sig en tum tills det uppstår en mycket obekväm och intim situation med Chandler och Phoebe.

2. The One With All The Cheesecakes”| Säsong 7, avsnitt 11  

Chandler och Rachel bygger upp en besatthet kring cheesecakes. Upprinnelsen till detta är ett bud som av misstag levererats till fel dörr. Även om de är väl medvetna om det moraliska övertramp de gör sig skyldiga till, men lockelsen till denna härlighet är helt enkelt för stor. Något som i slutändan leder till att de slevar i sig resterna av en cheesecake direkt från golvet. Samtidigt går Ross och Monica på deras kusins bröllop, en fest som Monica oförklarligen inte bjudits in till. När hon konfronterar bruden (deras kusin) möts hon av en smärre chock.

1. The One In Vegas | Säsong 5, avsnitt 23 och 24

Än en gång får ett dubbelavsnitt plats på listan. Den här gången har vännerna tagit sig till spelmeckat för att överraska Joey som börjat jobba på ett casino. Chandler och Monica firar ettårig bröllopsdag men under flygresan börjar de bråka när Chandler får nys om att Monica gått på lunch med sitt ex. Men vid Craps-borden försonas de med varandra för att sen sätta hela deras framtid på spel. Samtidigt hittar Joey sin ”hand twin”, Phoebe hamnar i luven med en äldre dam och Ross och Rachel bjuder på ett praktfylla – en fylla som leder till ett galet och framförallt hysteriskt roligt upptåg!

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2020-04-16 12:44