Hoppa till innehåll

13 oförglömliga Marvel-superhjältar som bevisar att Stan Lee var ett geni

Jonas Fiskáare

Stan Lee var mannen bakom Spindelmannen, Thor och X-Men.

1960-talet var ett händelserikt årtionde: Medborgarrättsrörelser, Woodstockfestivalen, Vietnamkrig, hippies och rock n roll är alla bevis som styrker påståendet. Men det var också under samma decennium som den omtalade serieförlagschefen Stan Lee lade grunden till framgångssagan Marvel Comics. Tillsammans med vapendragarna Jack Kirby och Steve Ditko skapade han (även om de andra två i efterhand hävdat att han snarare var en reklammakare som mest tog åt sig äran för andras verk) några av de mest populära och ikoniska superhjältarna i Marvel-katalogen. Karaktärer som genom sina mänskliga sidor och vardagliga framtoning fortfarande engagerar fans världen över och som fortsätter framträda i olika populärkulturella sammanhang.

När Lee somnade in för två år sedan 95 år gammal, lämnade han en diger och namnkunnig lista karaktärer efter sig. Många av superhjältarna behöver man inte vara en inbiten nörd för att ha en relation till. Bruce Banner alias Hulken eller Peter Parker, mer känd som Spindelmannen, är bara några exempel. Och att Stan Lee satte avtryck genom sitt serieskapande råder det inga tvivel om. I samband med hans bortgång skrev bland andra Kiss-legendaren Gene Simmons en tweet där han tackade Lee för att citat ”ha gjort min barndom genom sina förvånansvärda superhjältar”.

Café sonderar terrängen och listar några av de allra mest kända karaktärerna som troligen inte funnits om det inte vore för Stan Lee.

1. Iron Man

Karaktären har förvisso ingen koppling till Black Sabbaths hit från 1970 med samma titel, men filmatiseringen från 2008 med Robert Downey Jr. i huvudrollen har ändå otvivelaktigt bidragit till låtens spridning. Lees skapelse var dock en mer reserverad karaktär, präglad av Kalla krigets kyliga vindar. Tony Stark som Iron Mans alter ego heter, är en rik och genialisk vetenskapsman som plågas av en bröstskada och bygger därför en plåtdräkt för att skydda sig själv.

2. Thor

Även om Lee tekniskt sätt själv inte stod bakom byggandet av karaktären som baserats på guden från den nordiska asa-mytologin, krattade han manegen tillsammans med Larry Lieber och Jack Kirby. Thor blev en av stöttepelarna i Avengers och har figurerat i flertalet filmer där Chris Hemsworth spelat huvudrollen.

3. X-Men

Ett av Lees tidiga mästerverk som han, tillsammans med Jack Kirby, lanserade redan 1963. Wolverine, Ice Man, Jean Grey, Charles Xavier och alla de andra i mutantskaran som bär på X-genen har förekommit frekvent i olika filmsammanhang genom åren.

4. Daredevil

Året efter lanseringen av X-Men tog Lee, med hjälp av Kirby och Bill Everett fram Matt Murdock, en snubbe från New York som blivit blind av ett radioaktivt ämne som föll från en lastbil efter att han räddat livet på en annan man. Den radioaktiva substansen höjer hans andra sinnen på ett övermänskligt sätt så när hans far mördas söker han hämnd på sin fiender i skepnaden som Daredevil. En karaktär som är rykande aktuell då serien med samma namn just nu rullar på Netflix.

5. Loki

Att Marvel-gänget hyste särskilda känslor för nordisk mytologi verkar det inte råda några tvivel om. Som i fallet Thor stod inte Lee ensam bakom karaktären per se, utan i konstellationen Lee-Kirby-Lieber. Loki som träder fram för första gången i serieböckerna 1962, har i sin moderna tappning som Thors bror och ondskan gud blivit en populär figur som medverkat i flertalet filmer.

6. The Fantastic Four

Inte sällan har kvartetten referats till som ”den första Marvel-familjen” och har synts till i allt från animeringar till action-långfilmer. Efter debuten 1961 ändrades superhjälte-stereotypen i grunden, då det var första gången de porträtterades som individer som inte var perfekta utan som mänskliga varelser som brottades med helt vanliga problem.

7. Hulken

En av de första och förmodligen starkast lysande stjärnorna på Marvel-himlen som Lee kunde skryta med var doktor Bruce Banner. Den gröna jätten, som fått sina superkrafter efter att ha exponerats för gammastrålar från en jättelik bomb som detonerat, fick sin egen serietidning redan 1962 och har sen dess utvecklats till en internationell världskändis.

8. Spindelmannen

Stan Lee och Steve Ditkos verkliga mästerverk från samma år som Hulken lanserades, är den nördiga fotografen Peter Parker som efter att blivit biten av en radioaktiv spindel får superkrafter vilket gör honom till hela New Yorks superhjälte. En karaktär som resulterat i otaliga serier, tv-serier och filmer.

9. Nick Fury

Mannen med ögonlappen ses ofta som ett självklart inslag i Avengers, men faktum är att han från början hade sin egen serie när karriären kickade igång 1963. Sen dess har han medverkat i ett dussintal böcker, tv-spel och långfilmer där Avengers såklart är den självklara juvelen.

10. Scarlet Witch

Scarlet Witch eller Wanda Maximoff som hon också är känd som, uppträdde först som superskurk tillsammans med sin tvillingbror Quicksilver (Pietro Maximoff) där de blev originalmedlemmar i Brotherhood of Evil Mutants. Med hjälp av hennes krafter så kan hon skapa nytt liv och hon går så småningom över till superhjältegänget Avengers. Aktuell med den nya serien WandaVision som har premiär på Disney+ i december.

11. Hawkeye

Hawkeye eller Clint Barton som hans alter ego heter, dök upp för första gången i seriealbumet Tales of Suspense 57 1964. Sedan dess har den föräldralösa pilbågsmästaren som tränats upp av Swordsman återkommit i en rad storfilmer, bland annat i flera Avengers-filmer, Captain America samt med ett gästspel i Thor.

12. Black Widow

Samma år som Hawkeye föddes introducerades också karaktären Natalia ”Natasha” Romanova till Marvel-universumet. Den ryska KGB-spionen som både är fiende till Spindelmannen och Iron Man, går så småningom över till amerikanerna och den goda sidan som agent i S.H.I.E.L.D. och Avengers. Har sedan sin födelse medverkat i flera storfilmer och till våren 2021 väntas nästa ha premiär där hon agerar helt solo.

13. Black Panther

Filmen med samma namn blev en av de stora filmerna under 2018 och en riktig snackis, inte minst med tanke på huvudrollsinnehavaren Chadwick Boseman som tragisk gick bort i cancer i somras, bara 43 år gammal. Karaktären Black Panther är däremot äldre än så. Marvel-publiken introducerades till den afrikanske T’Challa redan 1966 genom dennes medverkan i Fantastic Four.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.