Annons

”13 Reasons Why” anklagas för att romantisera självmord

Känsliga ämnen i serien upprör organisationer som arbetar med psykisk ohälsa.

Anaïs González Cruz
Foto IBL

13 Reasons Why har hyllats över hela världen. Men nu riktas kritik mot Netflix-produktionen.

Serien baseras på den bästsäljande romanen 13 Reasons Why av Jay Asher och kretsar kring tonåringen Hannah, som tar sitt eget liv.

Annons

Flera organisationer som arbetar med psykisk ohälsa varnar att innehållet är direkt olämpligt för yngre tittare, då det berör extremt känsliga ämnen som depression, sexuellt utnyttjande och självmord. Och det utan att upplysa tittarna om den hjälp som går att få för unga i samma situation som Hannah.

Särskilt den grafiska dramatiseringen av Hannahs självmord upprör många, däribland sångerskan Zara Larsson, som twittrat att serien ”romantiserar hämndsjälvmord”.

Stranger Things-skådespelerskan Shannon Purser (Barb), har tidigare talat öppet om sin kamp mot depression och självskadebeteende och även hon uttrycker sin oro för seriens starka innehåll på Twitter:

I ett nytt uttalande uppger Netflix att produktionen genomförts med stor försiktighet och i samråd med experter på området. Seriens exekutiva producent, sångerskan Selena Gomez, har ännu inte bemött kritiken.

Behöver du prata med någon? Nationella hjälplinjen erbjuder kris-och stödsamtal helt kostnadsfritt. 

 

Annons

Dela (24)
Tweeta

Annons


Laddar