Hoppa till innehåll

23-åring begick självmord – verkar ha kopierat 13 Reasons Why

Joel Linde

En ung man har tagit livet av sig, och precis som i serien ”13 orsaker varför” lämnade han kasettband efter sig för att förklara vilka personer som fick honom att göra det.

Det är en tragisk nyhet från Peru som uppmärksammats av sajten Refinery29, där en 23-årig man har tagit sitt liv och lämnat kasettband efter sig för att förklara varför han gjorde det. Han lämnade också en lista med namn på dem som berördes av banden, och menade att det var dessa människor som fick honom att begå självmord.

Han nämnde inte 13 orsaker varför i de brev han lämnade efter sig, men händelsens slående likhet med handlingen i serien har väckt stor uppmärksamhet, skriver Refinery29.

Netflix serie 13 orsaker varför (13 Reasons Why) är den mest omtalade serien någonsin på Twitter. Det är en serie som riktar sig till tonåringar, men samtidigt innehåller väldigt explicita scener med både våldtäkt och självmord.

Just självmord är vad hela serien är uppbyggd kring. Tonåringen Hannah Baker har tagit sitt liv när serien börjar, men innan hon gjorde det spelade hon in 13 kasettband på vilka hon berättar om anledningarna som fick henne att göra det.

Serien har också fått utstå en hel del kritik för att romantisera självmord. Dels med hänvisning till banden eftersom kritikerna menar att dessa anledningar får det att framstå som att självmord ibland skulle vara berättigat.

En annan del som kritiserats är hur ingående själva självmordet visas och beskrivs i serien. Många experter på mental hälsa är överens om att den typen av intryck kan fungera som inspiration för människor som redan mår psykiskt dåligt. I media är riktlinjerna att aldrig beskriva självmordsmetoder just av denna anledning.

Inför den kommande säsongen har Netflix kommunicerat att de kommer utöka varningstexterna och även upplysa om sitt stödcenter 13ReasonsWhy.info.

Suicide Zero arbetar för att radikalt minska självmord i Sverige, där finns information och hjälp att få. Du kan även kontakta Självmordslinjen genom att ringa 90101 eller chatta.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.