Hoppa till innehåll

18 bästa filmerna att se fram emot hösten 2018

Joakim Almén

Du som febrilt letar efter en lista med alla höstens bästa filmer kan sluta leta nu. Här tipsar redaktionen om höstens hetaste – nya – filmer på bio, Netflix och iTunes.

Graderna sjunker stadigt och snart är det dags att plocka fram höstrocken för att i regn, höstsnusk och rusk bege sig till biograferna i hopp om ett par goda timmars verklighetsflykt.

Cafés serieslukande redaktion har tidigare tipsat om de 19 bästa serierna för (att överleva) hösten. Givetvis bor det även ett gediget filmintresse hos redaktionen. Vi tillåter oss att blicka fram emot en spännande filmhöst och listar de 18 bästa filmerna som borde resultera i ett – eller förhoppningsvis flera – biobesök de närmsta månaderna.

Respektive redaktionsmedlems namn står i parentes intill varje film så skjut inte budbäraren (mig) om du är av motsatt åsikt. Har vi haverimissat en film? Vill du gnälla på mina kollegor (ta chansen!)? Maila mig gärna här!

Bästa nya filmerna på bio, Netflix och iTunes hösten 2018

Gräns | Bio, 31 augusti

Av trailern att döma en väldigt trolsk film både till miljö och karaktärer. Huvudpersonen Tina är tullarbetaren med exceptionella spetsegenskaper och om det inte vore för Vore (han heter alltså så) hade hon haft ett prickfritt register i att nosa sig till smugglare. Sveriges bidrag till Oscarsgalan i kategorin Bästa icke engelskspråkiga film känns som något helt annat än det man sett tidigare. Ett givet val vid nästa biobesök! (Olle)

Trailer till filmen Gräns

Den sommaren | Bio, 31 augusti

Efter att ha tokhyllats för bland annat The black power mixtape 1967-1975 har Göran Hugo Olsson även denna gång rotat bland filmrullar och negativ för att göra Den sommaren. Olssons film bygger på ett försök av Beter Beard och Lee Radziwill att porträttera den ultrakarismatiska mamma-dotter-duon Bouvier i East Hamptons, flera år innan bröderna Maysles klassiska dokumentär Grey Gardens. När Olsson blev nominerad till Nordic Documentary Competition för filmen fick han frågan om hur det kändes. Svaret? ”Fruktansvärt”. (Tom)

Trailer till filmen Den sommaren

The Nun | Bio, 7 september

En ”originstory” – som ju är så populära idag – till framgångsrika Conjuring-serien. The Nun utspelar sig på ett kloster i Rumänien på femtiotalet, mer behöver vi inte veta. Men att nunnan med nunan kommer skrämma skiten ur oss, det vet vi. (Rodrigo)

Trailer till filmen The Nun

Blackkklansman | Bio, 7 september

Inte kan väl ens tråkiga Jordan Peele förstöra årets Spike Lee-joint. KKK planerar en attack men den svarta polisen Ron Stallworth lyckas infiltrera rasisterna. Drama! (Markus)

Trailer till filmen Blackkklansman

Hal | Bio, 7 september

Man måste verkligen inte gå och se den här dokumentären om regissören Hal Ashbys livsverk (bland annat prisade dramakomedin Being there). Men den tycks bjuda på en diger lista av A-list-kändisar (Judd Apatow, Jeff Bridges, Jane Fonda, Dustin Hoffman och Jon Voigt) som hyllar honom och en redig dos fantastiskt soliga Hollywoodklipp från 1970-talet. (Markus)

Trailer till filmen Hal

En kulinarisk resa med Alain Ducasse | Bio, 7 september

Alain Ducasse har alltså 23 restauranger och 18 Michelinstjärnor. Nu har han låtit ett filmteam följa honom i två års tid och berättar om ”makalösa värld av färger, smaker och dofter”. Du hör ju, foodiegodis. (Markus)

Trailer till filmen En kulinarisk resa med Alain Ducasse

White Boy Rick | Bio, 14 september (USA)

1984. Detroit. Based on a true story. Moroder. Feta guldlänkar. Crackcocaine. Matthew.David.McConaughey. Richie Merritt spelar Richard Wershe Jr. Knarkkung och FBI-infiltratör allt innan fyllda 16 år. Oscar? Ja, Oscar. (Rodrigo)

Trailer till filmen White Boy Rick

Quincy | Netflix, 21 september

Skiftet mellan januari och februari i år kommer gå till historien som ögonblicket då debatten om vem som är världens bästa intervjuperson avgjordes. Efter vidsträckta och fritt flygande utläggningar i GQ och Vulture var det naturligtvis bara en tidsfråga innan Netflix skulle annonsera att man hade en dokumentär på gång om ikonen Jones.

Quincy Jones är alltså kompositören, musikern och producenten som via sin jazzbakgrund blev arkitekten bakom Michael Jacksons kungadöme, och sedan 50-talet har gjort, sett och varit med om allt, på ett sätt som får intrigen i The Butler att framstå som anspråkslös. Får jag drömma saknar filmen klippbilder, berättarröst eller klippning: det enda som behövs är Quincy Jones anekdoter, fritt svävande mellan associationer som hans trumpet mellan tonerna. (Tom)

Dokumentären om Quincy Jones kommer på Netflix 21 september 2018.
Den mycket belevade Quincy Jones.

Trailer: Finns ej.

Old Man & the Gun | Bio, 28 september (USA)

Forrest Tucker var en yrkesbrottsling som rymde från fängelset ”18 gånger med framgång och 12 gånger utan framgång”, enligt honom själv. Bland annat ska han ha rymt från San Quentin-fängelset som 70-åring. Nu spelas han av Robert Redford i dennes svanesång – och resultatet tycks bli en komedi tillsammans med Danny Glover och Casey Affleck. (Markus)

Trailer till filmen Old Man & the Gun

Bad Reputation | iTunes, 28 september

Rockdokumentärer är kanske en något snäv genre. Med den brasklappen ser dokumentären om The Runaways-ikonen, eller I Love Rock ‘n’ Roll-kvinnan om man vill göra det enkelt för sig, Joan Jett ut att bli något alldeles extra. Precis som brukligt inom rockdokumentärer med höga produktionsvärden förekommer en hel del kända musikernamn som pratar om Jetts banbrytande karriär. Däribland Iggy Pop, Green Days Bille Joe Armstrong och Bikini Kills Kathleen Hanna. Ch-ch-ch-ch-ch-cherry bomb! (Joakim)

Dokumentären om rockikonen Joan Jett släpps på iTunes 28 september 2018.
Dokumentären om rockikonen Joan Jett är höstens dokumentär för rockmusiksnostalgiker.

Trailer till filmen Bad Reputation

Goliat | Bio, 5 oktober

Kimmie växer upp i ett trasigt hem i en bortglömd svensk bruksort i Östergötland. När pappan hamnar i fängelse blir Kimmie kriminell. Regissören Peter Grönlunds förra film Tjuvheder var plågsamt närvarande i utsatta miljöer. Hans fingertoppskänsla för oprövade skådespelare är skarpast i Sverige. (Kristofer)

Trailer till filmen Goliat

Generation Wealth | Bio, 5 oktober

Lauren Greenfield (The Queen of Versailles) har rest runt i 25 år och dokumenterat allt möjligt – nu har hon gjort en film om ”det rikaste samhället någonsin”, en avskräckande berättelse om kapitalismen, narcissismen, girigheten och vad fan vi sysslar med egentligen. (Markus)

Trailer till filmen Generation Wealth

Bad Times at the El Royale | Bio, 12 oktober

Den Drew Goddard-regisserade (The Cabin in the Woods) psykologiska thrillern Bad Times at the El Royales rollista får man säga är både mäktig och stjärntät. Chris Hemsworth spelare en extrovert sektledare, Jeff Bridges (yes!) spelar en märklig präst, Dakota Johnson spelar kriminell och Mad Men-mannen Jon Hamm spelar en försäljare. Som om det inte vore nog utspelar sig handlingen i 60-talsmiljöer på ett sjaskigt hotell. Ovan givna förutsättningar i kombination med den extremt intensiva trailern borde innebära tillräckligt med incitament för ett biografbesök i oktober. (Joakim)

Bad Times at the El Royale är en av hösten 2018:s mest lovande biofilmer.
Jeff Bridges spelar en märklig präst och Mad Men-mannen Jon Hamm spelar en försäljare i den psykologiska thrillern Bad Times at the El Royale.

Trailer till filmen Bad Times at the El Royale

First Man | Bio, 12 oktober

Det verkar, enligt trailern, som att Ryan Gosling plockar ner Kalla krigets politiska månkapplöpning till ett personligt plan. Bra det. Det verkar också som att La La Land-regissören Damien Chazelle passar på att smida medan Oscars-järnet är varmt. Det är inte nödvändigtvis lika genombra. (Markus)

Trailer till filmen First Man

The Girl in the Spider´s Web | Bio, 25 oktober

Bok fylld med textmassor skrivna av en robot programmerad för att imitera Stieg Larssons konstlösa bladvändarprosa, som Jens Liljestrand skrev i Expressen. Men nu pratar vi ett 90 minuter novembergrått Stockholm, en Lisbeth Salander med ett svart sinne och en förvirrad Mikael Blomqvist av skräckregissören Fede Alvarez. (Kristofer)

Trailer till filmen The Girl in the Spider’s Web

Bohemian Rhapsody | Bio, 2 november

Kommer den vara töntig? Säkert. Kommer den vara smetig, ostig och gråtig. Säkert. Lika säkert som att historien om Queen och Freddie Mercury absolut.inte.får slarvas bort. Den här filmen bara måste vara en njutning. (Markus)

Trailer till filmen Bohemian Rhapsody

Outlaw King | Netflix, 9 november

Efter att ha sett de underskattade (ja, åtminstone är dom underskattade i Sverige) Guardians of the Galaxy-filmerna tre gånger var har jag utvecklat en smått besatthet av den i övrigt rätt mellanmjölkstrista och halvbraiga skådisen Chris Pine. Outlaw King går direkt upp på Netflix och det betyder ju oftast ingen kvalitetsmärkning – snarare tvärtom. Men en film om en skotsk kung som kämpar för frihet har ju gjorts hyfsat för sisådär 23 år sedan. Hoppas på kvalitativ repris. (Joakim)

Trailer till filmen Outlaw King

Widows | Bio, 16 november

Steve McQueen (nu är vi klara med ”nej, inte den Steve McQueen” va?) är tillbaka efter 12 Years a Slave och Hunger med – heist-thriller! Manus är skrivet tillsammans med Gillian Flynn (vars aktie står högre än någonsin efter Sharp Objects-succén på HBO) och handlar om en en grupp kvinnor i Chicago som ska avsluta deras döda mäns misslyckade rånförsök. Oväntat lättviktigt för McQueen och Flynn skulle man kunna tro – men resultatet ser så hårdkokt ut att det börjar damma i munnen. Förutom Viola Davis och Michelle Rodriguez dyker Robert Duvall och Brian Tyree Henry (Paper Boi!) upp i mindre roller. (Tom)

Trailer till filmen Widows

Mer film och serier från Café!

19 bästa serierna att se fram emot hösten 2018

[newsletter]

[socializer-facebooklikeshare]

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.