19 riktiga tecken på att du lever i en sund relation

Lisa Arnell  |  Publicerad 2015-10-10 08:45  |  Lästid: 4 minuter

Hur många kan ni pricka av tillsammans?

Läs också: 10 vanor du bara ser hos riktigt lyckliga par

1. Ni litar på varandra.

Förtroende är en av grundstenarna i ett förhållande. Det borde vara självklart för alla men är det inte. Men det bästa och tydligaste tecknet på att du är i en sund och bra relation är att du känner total tillit till din partner – och att du känner att din partner känner detsamma för dig

2. Ni är bästa vänner...

Din partner vet allt om dig – och älskar dig ändå. Ni anförtror er åt varandra som man gör med en närmaste vän, dvs ni har inga hemligheter för varandra. Ni tycker om att umgås med varandra, både själva eller tillsammans med andra. När du ska lista dina bästa vänner så är det självklart att nämna din partner. Det låter givet – men är inte självklart för alla.

3... men har ändå egna vänner.

Att ha egna vänner som man umgås med på tu man hand är viktigt. Att umgås med sina egna vänner är lika viktigt som att ni umgås med varandra. Kärnan i den här punkten är att det ska vara helt lugnt för den av er som inte är med. Ingen är avundsjuk och ingen begär rapport varannan timme – det vore ett tecken på en ICKE sund relation. Gå tillbaka till punkt 1.

5. Ni blir inte arga på varandra över småsaker.

När jag kommer på mig själv att sura över trivialiteter orsakade av min sambo (även om de kan vara nog så irriterande) brukar jag alltid ställa frågan till mig själv om det är värt att lägga ner tid och energi på det. OM någon av oss (hemska tanke!) skulle drabbas av en sjukdom och tiden kvar tillsammans var begränsad, är detta verkligen en punkt att lägga ner tid på och ödsla energi på? Och varje, VARJE, gång kommer jag fram till att det inte är det. Case closed.

6. Ni slås av att ni älskar varandra – varje dag.

Att ha varit tillsammans länge innebär inte att allt ska bli vardag och att man tar varandra för givet. Det kan bli så – men det borde inte vara så. I en sund relation slås du någon gång varje dag av vilken tur du haft som träffat din partner. Och du känner varje dag (med några undantag kanske) att du älskar din partner. Glöm inte att berätta det för varandra bara.

7. Ni uppskattar fortfarande varandra.

Även om du sett hans klädval hundra gånger redan (varje dag, skjorta och slips) så säger du till honom att han är fin – dels för att han blir glad men mest för att du faktiskt tycker att han är fin.

8. Ni tillbringar gärna en hel helg ihop, bara ni två, popcornskålen och den senaste tv-serien.

Helgen nalkas. Din partner är ansvarig för godisskålen och du för login till rätt filmsida. Du hoppar ner i din one piece och din partner trycker på play. 12 avsnitt av Breaking Bad senare så har ingen av er fortfarande reflekterat över det hela. Perfekt!

9. Ni gillar att gå hand i hand.

Inget fel med lite publik kärlek då och då. Spread the love!

10. Ni väljer bort de onödiga bråken.

Varför bråka om nån dum diskussion för tre veckor sedan när ni kan vara vänner och krypa upp ihop i soffan på fredagkvällen istället. Följaktligen: Strunt i bråket – börja kramas!

11. Tystnad är inget konstigt.

Att det blir tyst en stund (eller en lång stund för den delen) gör inte att du genast tänker att något är fel, eller att du känner att du bara måste säga något. Det betyder bara att ni tänker på varsitt håll. Det betyder ingenting underförstått. Bekväm tystnad tillsammans är skön tystnad.

12. Ni funkar med varandras familjer.

Man behöver inte älska alla, men alla är okej. Ni respekterar de syskon, föräldrar och mostrar som kommer med på köpet, och att de glömmer att du är vegetarian och alltid går in med skorna. Det är samma lika som med din egen släkt, du har (ju) inte valt någon av dem heller. Men det är ens familj och man ser till att det funkar.

13. Ni gillar att ha sex med varandra.

Ni tycker om att vara nära varandra och att fysiskt berätta hur mycket ni älskar varandra. En självklar och viktig del i en sund och kärleksfull relation.

14. Ni försöker inte ändra på varandra.

Hur många semiromantiska filmer handlar inte om någon som ska "göra om" någon inför eller i ett kärleksförhållande? Släpp den grejen bara. Om man känner att man verkligen behöver/vill ändra på sin partner så finns det ett svar: Du har valt fel partner. När du är i en sund och bra relation så har du valt en person du älskar – som hen är.

15. Ni kan varandras pinkoder till allt.

Varför inte? Det är praktiskt – och utnyttjas inte av någon av er. Så just as well då.

16. Det spelar ingen roll om han svarar på ditt sms eller inte.

Ni är kära och lyckliga = ni har valt varandra = känn lugnet. Om han inte svarar på ditt sms så oroar du dig inte (och börjar inte tänka konstiga tankar) för du vet att det antingen är batterierna som tagit slut eller han som har somnat. Eller så äter han pizza med sina kompisar och har telefonen i jackan (= ett sundhetstecken i sig för övrigt).

17. Ni kan beställa take-away åt varandra (och det blir rätt varje gång).

Oavsett om det är fredagsmat från lokala thaikiosken eller dagens från lunchmenyn så behöver bara en vara på plats, den av er som beställer vet ändå vad den andra helst vill ha.

18. Ni är ärliga mot varandra.

Om jeansen inte sitter bra eller den där gamla jackan faktiskt borde slängas, så berättar ni det för varandra. Om du inte vill gå på den där bion, inte gillar din partners köttfärssås eller har tröttnat på hens gapiga kompis för ett tag, så säger du till om det. Och det är ingen grej. Att berätta hur man mår, säga vad man tycker och verkligen vara sig själv med den andra är vad ett förhållande går ut på.

19. Ni går och lägger er tillsammans.

Ok, två stora anledningar: 1. Det är mysigt. 2. Det öppnar upp för en kväll med handtag, famntag, klapp och kyss etc. Plus att ingen fastnar framför en flimrande skärm med dåligt tv-program alternativt facebook/instagram/pinterest/valfri hemsida och så plötsligt sover en och mobilen har blivit ens enda kvällssällskap.

Läs också:

10 vanor du bara ser hos riktigt lyckliga par

Foto: All over press

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-28 09:13