Hoppa till innehåll

4 orsaker till varför du alltid är hungrig

Samuel L Jackson äter hamburgare i Pulp Fiction.
Markus Aamisepp

Är du också alltid hungrig?

Klockan är 23.45 en tisdagskväll och alla sover. Det enda som hörs är knarret när dina fötter tuschar golvplanket när du går på din brukliga nattliga vallfärd mot kylskåpet. Försiktigt sträcks fingrar i någon slags öppen tångformation fram för att sedan förenas över ett par köttbullar som möter sitt öde i din magsäck. Därpå tassar du tillbaka till sängen och känner ångest och förtvivlan.

Denna procedur är kanske inte helt främmande för många. Ibland kan det trots allt kännas som att ens magsyra är jättepotent i och med att en måltid inte mättar i mer än bara någon timme. Just var du duktig och köpte en slemmig rödbetssallad för 109 kronor och 30 minuter senare så rinner det ned saliv från underläppen när du får ögonkontakt med en Snickers som ligger och vilar i varuautomaten på kontoret.

Men hur kommer det egentligen sig att vissa blir hungriga typ en gång i halvtimmen? Vad är det för slags återvinningskross som skaparen fört in i dina matsmältningsorgan?

Karaktären Ron Swanson i Parks and Recreation är känd för att inte direkt vara ohungrig när han går in på amerikanska diners och beställer ”alla ägg och bacon som ni har”.

1. Du måste sova bättre

Att sömn har en stor betydelse i hur vi fungerar i vardagen är vida känt. Det påverkar hur alert du är under morgonjoggen, din sexdrift samt bestämmer hur stora de lila diskusskivorna du har under ögonen ska vara. Inte undra på att det då även påverkar dina hungernivåer.

I en studie gjord av forskare på University of Chicago visar det sig att en testperson som sov för lite hade svårt att motstå onyttigheter som godis, chips och kakor trots att de ätit en redig måltid två timmar innan. I genomsnitt åt de nästan dubbelt så mycket fett när de hade sömnbrist jämfört med när de var utvilade.

Sitter du alltså med handen i en påse salt- och vinägerchips just nu och ätit för inte så länge sedan så släng påsen åt sidan och bums i säng med dig!

2. Drick mer vatten

Tydligen är det vanligt att förväxla hunger med törst, skriver GQ. Det innebär att du egentligen bara förvärrar saken med att trycka i dig ännu ett Mariekex när det enda magen vill ha är gammalt hederligt fluidum.

Normalt behöver kroppen cirka en och en halv till två liter vatten per dygn – men om du exempelvis jobbat i en varm miljö, tränat eller tagit en promenad på stan under högsommaren (där typ hälften av ens kroppsvätskor rinner ut ur armhålorna) kan det behövas upp till fyra liter.

Nicolas Cage dricker vatten ur stor karaff.
Om du konstant känner dig hungrig kan det vara passande att stjälpa i sig vatten som Nicolas Cage i filmen Left Behind (2014).

Ett bra kontrollmått är färgen på ditt urin. Det innebär alltså att ångest BÖR infinna sig om ditt kiss är supergult och du ändå väljer att erövra en kanellängd istället för ett glas vatten.

3. Ät rätt mat

Att man blir piggare av att äta nyttig mat är kanske självklart. Men det är värt att nämna ändå.

Det tre näringsgrupperna – fett, kolhydrater och protein – måste balanseras noga för att hålla själ, sinne och kropp i schack. Hur mycket av vardera man behöver få i sig varje dag beror lite från person till person. Men om man hårdrar det ska en fullvuxen man få i sig åtta gram protein per kroppskilo, 45-65 procent kalorier samt 20-35 procent fett, enligt GQ.

Även fibrer är bra att få i sig i och med att det gör dig mättare under en längre tid. Att varje dag till frukost inmundiga en vit baguette med smör är alltså inte ultimat om man vill uppnå harmoni i kroppen. Gå på rågbrödet istället.

4. Det kanske är så att du faktiskt äter för lite

Ja, så kan det faktiskt också vara.

Det finns flera faktorer som kan spela in på varför du inte får i dig den näring kroppen behöver för att vara i toppform hela dagen. Kanske testar du någon ny trendig diet, kanske har tar du dig vatten över huvudet och alltid lyckas boka in möten under lunchtid.

Någon som dock INTE äter för lite är Joey Tribbiani från serien Vänner som under Thanksgiving har ett par speciella byxor vars funktion är att fånga upp den rågat buktade magen.

Men om du ätit rätt och bra under dagen och fortfarande känner dig som en stor, kal och hungrig sengångare kan det vara så att du är emotionellt hungrig – speciellt om du längtar efter något specifikt som kolossmackan Muffuletta från restaurangen Sandhäxan eller Espresso House morotsmuffins.

Hunger kan alltså vara ett resultat av stress eller tristess. Om så är fallet kan det vara läge att avnjuta diverse avslappnande lerbehandlingar på Yasuragi eller skaffa dig en ny hobby så du åtminstone har något kul att se fram emot efter jobbet.

Credd & Inspo: GQ

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.