Hoppa till innehåll

Boken ”438 dagar” blir film – med Skarsgård och Varela i huvudrollerna

Johan Persson och Martin Shibbye som skrivit 438 dagar, tillsammans med skådespelaren Matias Varela.
Sofia Börjesson

Gustaf Skarsgård och Matias Varela spelar Martin Shibbye och Johan Persson i filmatiseringen av deras självbiografi ”438 dagar”. Förväntad premiär hösten 2019.

”Boken skulle inte ha funnits om inte allt gått åt helvete”, skriver journalisten Martin Shibbye och fotografen Johan Persson på sin hemsida. Men boken hade inte heller funnits om inte räddningen hade kommit – och då hade det inte heller blivit någon film 2019.

I maj påbörjas inspelningen av filmen som ska spegla journalisternas 438 dagar i fångenskap efter att ha korsat gränsen mellan Somalia och Etiopien. Det var natten den 28 juni 2011, och fem dagar senare låg de skjutna och blodiga i ökensanden.

De båda journalisterna dömdes till 11 års fängelse för terrorbrott, men benådades efter lite mer än 14 månader. Efter hemkomsten hölls en känslosam presskonferens där Martin Shibbye uttryckte sig så här:

– Efter att ha suttit 438 dagar som samvetsfångar i ett fångläger och inte kunnat säga vad vi tycker, tänker eller känner så är den starkaste känslan här idag och sen vi släpptes inte den rent fysiska friheten från kedjor utan att ha fått yttrandefriheten tillbaka.

Hör Martin Schibbye under presskonferensen här:

Boken 438 dagar släpptes 2013, ungefär ett år efter att Martin Shibbye och Johan Persson frigivits från Kalityfängelset. Sedan dess har de mottagit priser, föreläst och fortsatt att kasta ljus på kollegor som fortfarande sitter i fångenskap i länder som Etiopien.

”Bra med en filmstrålkastare på Kalityfängelset och situationen i Ogadenregionen. Nyheten kommer glädja många fängslade kollegor”, skriver Martin Schibbye i ett pressmeddelande.

Journalisterna Johan Persson och Martin Shibbye bredvid skådespelarna Matias Varela och Gustaf Skarsgård.
Gustaf Skarsgård och Matias Varela kommer att spela Martin Shibbye och Johan Persson på bioduken. Foto: Johan Persson/IBL

I huvudrollerna som Martin Schibbye och Johan Persson får vi se de internationella storheterna Gustaf Skarsgård och Matias Varela, och regisserar gör Jesper Ganslandt som tidigare gjort filmer som Farväl Falkenberg och Blondie.

Filmen 438 dagar spelas in i Sydafrika och i Västra Götaland under försommaren och sommaren 2018, och den väntas ha premiär hösten 2019.

Du kanske också gillar:

Succéserien ”Innan vi dör” får en andra säsong

Här är koderna som låser upp alla serier och filmer på Netflix

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.