Här är de 5 märkligaste slidesen från Palme-presskonferensen

Krister Petersson slides Palmepresskonferens

Jeopardy!-retoriken, handlovsväskan och att inte ”komma runt en person som gärningsman” – här är de märkligaste slidesen från dagens stora nyhetshändelse.

Joakim Almén | Foto: SVT Play  |  Publicerad 2020-06-10 15:34  |  Lästid: 2 minuter

Imorse 09.30 samlades den svenska befolkningen som om det vore Ingemar Stenmarks världscupsavslutning i Val Gardena 1975 framför SVT Play för att följa presskonferensen där mordet på Olof Palme äntligen skulle få sin upplösning – 34 år senare.

Var det ”Skandiamannen” Stig Engström som Filter så stolt trummade ut för två år sedan? Eller var det en konspiration ledd från Sydafrika? Eller var det ett tidigare okänt spår?

Rätt svar, med antiklimaxmässiga förtecken: Stig Engström.

Och även om åklagare fastslog att Stig Engström är den som mest troligt mördade Olof Palme var presskonferensen en, ja, seg historia, med åklagaren Krister Peterssons idoga trasslande med presentationsdosan ackompanjerad av en PowerPoint-presentation med ett gäng slides som kändes som att en högstadieelev skulle presentera ett krim-arbete i SO.

Café plockar ut de allra märkligaste slidesen från Palme-presskonferensen.

1. Jeopardy!-sliden

Om vi tillåts korrigera denna slide enligt Krister Peterssons Jeopardy-retorik borde den sista punkten vara:

  • Vem är Stig Engström?

2. Krister Petersson får inte runt ”vi kommer inte runt”-sägningen

3. Sno stilen av-sliden

Även om den korrekta benämningen ändå är (väl?) handledsväska är vi kanske mest tacksamma över att väskan inte benämndes som en ”bögslunga”, som väskan återkommande kallats under den ofta homofoba Palmeutredningen.

4. De halkiga skorna då?

Huruvida Acnes höstskor är lika lätta att halka med som Skandiamannens kontorsskor kan vi kanske lämna därhän.

5. Misstankar finnes

Visserligen hade utredarna inte lyckats knyta ett vapen till Skandiamannen eller mordplatsen, men man misstänkte att Skandiamannen hade ett vapen – då det ju är Skandiamannen som är mördaren, och mordet ju har utförts med hjälp av ett vapen.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2020-06-10 15:42