Hoppa till innehåll

5 knäppa teorier om vem som mördade Olof Palme

cafevik

Den 28 februari är det exakt 30 år sedan statsminister Olof Palme mördades på öppen gata. Komikern Johannes Finnlaugsson som driver Palmemordspodden berättar om de knäppaste teorierna, entusiastiska privatspanare och vad han själv tror hände den där natten den 28 februari.

palme-start

5 knäppa teorier om vem som mördade Olof Palme

Självmordsteorin

– Enligt den här teorin skulle Palme ha varit smittad av AIDS, möjligen via Ebbe Carlsson som han kände. Palme lejde någon att skjuta honom, han iscensatte helt enkelt ett mord på sig själv för att det här inte skulle komma ut. De som tror på den här teorin anser sig vara seriösa. Jag ser den som en direkt fortsättning på Palmehatet, folk som hade stora aversioner mot Palme när han levde fortsatte sprida rykten när han var död.

Status: avförd

Slagrutespåret

– Personer med slagrutor tror ofta att man kan hitta vatten med hjälp av pinnar. Men det finns även de som tror att man kan hitta olika energier. En slagruteutövare gick till mordplatsen och kände en energi som han följde tills han hamnade utanför en lägenhet på Södermalm. Han tog det på så stort allvar att han informerade polisen och skrev en insändare i branschtidningen Slagrutan. För säkerhets skull under signaturen Nils Holgersson. I senare nummer av tidningen fick han dock mothugg, det var för konstigt även för slagruteutövare. Så vitt jag vet är det här spåret outforskat.

Status: avförd

Lisbetspåret

– En herre som tidigare jobbade som journalist blev lämnad av sin kvinna och fick ett hat mot kvinnor i allmänhet. Spåret han la fram går ut på att Lisbet Palme i samarbete med den feministiska organisationen Grupp 8 skulle ha arrangerat mordet. Motivet? Att han var en man på en maktposition.

Status: avförd

Hans Holmérspåret

– Hans Holmér, spaningsledaren för Palmeutredningen, blev anklagad för att antingen ligga bakom mordet eller veta mer än han ville säga. Enligt egen uppgift befann sig Holmer på ett hotell i Dalarna, och gick ner för att låna en vattenkokare när det hände. En privatspanare säger sig dock ha besökt hotellet, och sett att det fanns vattenkokare på rummet, vilket skulle ha krossat Holmérs alibi.

Folk har hävdat att Holmér ville berätta mer än han kunde göra. Han skrev en bok som hette Olof Palme är skjuten. Tar man de första bokstäverna i varje ord får man OPÄS, vilket baklänges blir SÄPO, som alltså skulle vara de verkliga skyldiga.

Status: avförd

Den Galne Österrikaren

– Under mordnatten befann sig en galen österrikare i Stockholm och orsakade rabalder, han gick runt och hotade poliser och statsmän. Teorin gick ut på att han gjorde det här för att få uppmärksamhet och kunna dra på sig skulden på mordet – och därmed skydda den verklige mördaren. Tyvärr blev han stoppad av polisen och fick därmed ett vattentätt alibi. Det här teorin har fått avarter i kommentarsfälten på internet. Faktumet att han var en galen österrikare har fått folk att hävda att det var Josef Fritzl under falskt namn som var i farten.

Status: avförd

johannes-finnlaugsson-palmemordspodden

Komikern Johannes Finnlaugsson driver Palmemordspodden.

Varför bryr sig folk så mycket om Palmemordet?

– Jag tror att det är för att det är olöst. Deckare på film har alltid en upplösning, men Palmemordet har byggts upp som en säsong utan slut. Ungefär som om man skulle ha gjort färdigt Dallas utan att avslöja vem som sköt JR. Fast det här är ju verkligt. Vi lever i Sverige som är en rättsstat och demokrati, och så har vi ett olöst statsministermord! Vissa kan hela Marveluniversumet, andra är besatta av Palmemordet.

Vilka ägnar sin tid åt det här?

– Det är män i hög utsträckning. De är svåra att dra över en kam. Vissa har det som ett fritidsintresse, andra verkar ha något i hjärnan som kopplar ihop trådar som andra inte ser.

Finns det en risk att man tramsar bort mordet?

– Risken finns, men jag själv fokuserar mer på kringliggande saker. Jag gillar inte tankegången om att man trivialiserar något för att man skämtar om det, jag gör till och med en stå upp-show om Palmemordet.

Vad tror du själv?

– Jag tror inte så mycket. Ju mer jag hör om ett spår ju mindre tror jag på det. Det kan ha varit Christer Pettersson och ett slumpmässigt mord. Men jag vacklar från dag till dag.

Här hittar du Johannes Finnlaugsons podcast Palmemordspodden.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.