Annons
Annons

5 saker en förälder ALDRIG bör säga till sitt barn

En tanklös kommentar från en förälder kan få långsiktiga konsekvenser hos barnet. Här är 5 saker du helst inte bör säga.

Malin Karlberg

saker-att-saga-till-sina-barn

Sättet du kommunicerar med ditt barn på har stor inverkan på såväl er relation som barnets framtida självkänsla. Och hur goda intentioner du än har som förälder är det lätt hänt att slänga ur sig en mindre lämplig kommentar.

Annons

Den amerikanska psykologiförfattaren Peg Streep har listat de vanligaste felen som föräldrar gör när de kommunicerar med sina barn.

1. ”Varför måste du alltid…”

Att kritisera ett beteende är en sak, men när du använder ord som ”alltid” eller ”aldrig” gör du kritiken personlig. Då upplever barnet att du klankar ner på hans eller hennes person, snarare än att anmärka på ett specifikt agerande.

2. ”Var inte så känslig!”

Att kalla ett barn för känsligt eller säga att barnet överreagerar är ett sätt att ogiltigförklara barnets känslor. Det skuldbelägger barnet och kan få barnet att tänka att det är något fel på honom eller henne. Även om du tycker att barnets reaktion är överdriven i vissa situationer måste du respektera att det är så han eller hon känner.

Läs även: ”Det jobbigaste med småbarnsåren” – läs texten som delats nästan 9000 gånger!

3. ”Titta hur duktig din syster/bror är!”

Varje barn behöver behandlas som en egen individ, men ett vanligt misstag föräldrar gör är att jämföra barnen med varandra. När det ena syskonet sitter och äter snällt, medan det andra kastar maten på golvet, ligger det nära till hands att utbrista: ”Kan du inte bara göra som din syster?!” Men detta skapar i stället syskonrivalitet och förmedlar budskapet att det ena barnet är bättre än det andra.

4. ”Ska du inte rita/dansa/spela fotboll i stället?”

När barnet börjar utveckla egna intressen är det förälderns roll att uppmuntra detta, i stället för att försöka styra fritidsaktiviteterna i en viss riktning. Om barnet får känslan av att hans eller hennes favoritsysselsättning inte är accepterad av föräldern kan det försvaga barnets självbild. Detta gäller redan vid småbarnens lekstund; att rycka bort dockan ur barnets hand och sätta dit en leksaksbil i stället sänder helt fel signaler.

5. ”Åh, vad du är lat!”

Att använda ord som lat, dum, bråkig, omöjlig eller larvig är också ett sätt att skuldbelägga barnet. Föräldrar som uttrycker sig så här använder orden som ett vapen – och forskning har visat att detta kan vara lika skadligt för ett barn som att få fysiska slag. Försök alltid undvika att definiera barnet i negativa ordalag.

Gilla Cafe.se på Facebook

Källa: Psychology Today. Artikeln har tidigare publicerats på Femina

Mer läsning!

”Det jobbigaste med småbarnsåren” – läs texten som delats nästan 9000 gånger!

16 saker vi utan barn EGENTLIGEN vill säga när våra kompisar blivit föräldrar

13 saker som fick oss att tappa det totalt som barn

19 saker alla som varit hemma med ett sjukt barn känner igen

Annons

Dela (1.65k)
Tweeta

Annons


Laddar