Hoppa till innehåll

5 toppar under Åre Gastronomy Week

Åre Gastronomy Week 2020
David Johansson

Som vanligt går Åre Gastronomy Week, det kulinariska kalaset i den jämtländska skidorten, av stapeln i början av februari. Café fick besöka skidorten som bubblar av kockar, mat och dryck, under inledningen av veckan.

För sjunde året i rad går Åre Gastronomy Week, som grundades av de lokala eldsjälarna tillika paret Bri Stundon och Calle Hedman, av stapeln. Bri är väl bevandrad i Åres restaurangliv med ställen som Dahlbom på Torget, Arnes och sushistället b’s under bältet. Medan Calle, enligt egen utsago är totalt okunnig inom mat, är centrumutvecklare för Östersunds stadskärna på Destination Östersund AB.

Tillsammans med
Melleruds och Årets kock har Bri och Calle haft möjlighet att utveckla
festivalen och helt enkelt satsa större.

– Pop-up restaurangen
på torget var mycket uppskattad under förra säsongen. Vi ser fram emot att
vässa upplevelsen ytterligare samt att lyfta fram de lokala restaurangerna och
matkreatörerna i Åre, säger Calle, som agerar projektledare för Åre Gastronomy
Week.

Cafés David Johansson åkte till Åre för att testa matfestivalen – här är 5 favoriter:

1. Pop-up restaurangen, Åre Torg

Pop-up-restaurang på Åre torg.

Det är inte bara kanon
att sitta och käka mitt på Åre Torg i en glasbur som gör att du ser upp på
bergen som tornar sig kring hela Åredalen. Maten som serveras hittar du ingen
annanstans, och smakerna går bara att få från de lokala råvaror som varje år
används under festivalveckan. Det här året fick kockarna från Årets kock ta del
av en fjällko som kommer från närområdet, och Café satt med på en avsmakningsmeny
lagad av Årets kock 2019, Martin Moses. Det blir svårt att gå tillbaka till
ledsna matlådor på redaktionen efter det här.

2. Kroglivet

Åre Gastronomy Week
skapar en viss känsla i byn som naturligtvis spiller över i nattlivet. Bäst i
år var Supper, som bjöd på trivsam miljö, fräscha lokaler i Villa Tottebo och
sanslösa drinkar som kittlade även de kräsnaste gommarna.

3. Melleruds collabbärs med Åre Bryggcompani

Melleruds collabbärs med Åre Bryggcompani.

De två vännerna Anders Abrahamsson och Daniel Flink flyttade upp till Åre för nästan ett decennium sedan för att fly undan stadslivet. Två år senare hade man startat ett ölbryggeri, utan att kunna det minsta om bryggandet av öl. I år lanserade man tillsammans med Melleruds Pilsner en 100 procent ekologisk öl exklusivt för Åre Gastronomy Week — ÅGW-ölen. Det är få öl som är helt ekologiska, men just den här ölen är en så kallad farmhouse ale, vilket innebär att det är en öl bryggd på ingredienser odlade på samma ”gård”, har faktiskt genom samarbetet med Melleruds gjort att Åre Bryggcompani nu är EKO-certifierade.

4. Gondolliften Åtta Grader, VM8:an

VM8:ans frostbitna gondolliftar är i vanliga fall helt vanliga gondolliftar. I år beslutade man däremot att omvandla en av dessa liftar till en upplevelse man döpt till Åtta Grader. Det är enligt ”inititerade källor” vetenskapligt bevisat att åtta grader är perfekt temperatur att servera en öl, och därför har man sett till att en av gondolliftarna placerats till just åtta grader för att kunna erbjuda en kliniskt kall till alla som tar en åktur upp på berget.

5. Tobbe i Åre, knivmakare

Gafflar på en träbänksyta.
Foto: David Johansson

Visserligen inte en direkt del av Åre Gastronomy Week, men det är omöjligt att inte prata om knivmakaren Tobbe Lundström i samma andetag som Åre och Åre Gastronomy Week. Från sitt nästan komiskt anspråkslösa garage slash verkstad tillverkar Tobbe knivar som får de japanska kockknivar många viftar med att verka som slöeggade moraknivar. Med svenskt stål av bästa kvalitet, år av erfarenhet och en fascinerande process får Tobbe fram knivar hela matbranschen unisont hyllar. För tillfället tillverkar han matknivar och gafflar till Tommy Myllymäkis restaurang Aira på Djurgården i Stockholm.

Åre Gastronomy Week
hålls i år mellan den 3-9 februari.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.