Hoppa till innehåll

6 filmer att inspireras av när du bygger sommargarderoben

Markus Aamisepp

Från Grease till Call Me By Your Name. Café listar de bästa filmerna för klädinspiration i sommar.

När varmare dagar nalkas är det inte bara dags att plocka fram grillen och cabba ned bilen – nej, det är då även läge att pensionera vårkläderna och plocka fram semestermunderingen. Är du ett modelejon vet du antagligen att superkorta shorts och bowlingskjortor är inne i sommar. Men ibland räcker det inte att kolla catwalks och läsa modebloggar – eller jo, det kanske det gör. Men vill du ha lite roligt och exponeras för prima populärkultur samtidigt som du lär dig om sommarmode är ett råd att se filmer med duktig garderobspersonal i produktionen.

Kläddesigners är ju trots allt ofta influerade av kultur i form av konst, film och musik – och eftersom du antagligen konsumerat sex rullar per dag när du under den senaste tiden jobbat hemifrån kan du väl lika gärna passa på att lära dig något nytt under tiden.

Därför har vi på Café tagit fram sex filmer som du kan se på och inspireras av för att bygga en riktigt bra sommargarderob.

1. The Talented Mr Ripley (1999)

Att The Talented Mr Ripley utspelar sig på 1950-talet på Amalfikusten är nog med information för att veta att den skriker av snygga kläder utan att ens ha sett den. Ja, Jude Laws karaktär Dickie Greenleafs kärlek till stickade sommarplagg gör Anthony Minghella-rullen till en solklar inspirationskälla för sommargarderoben. Jazz-inspirerade toppar, linnebyxor, fräsiga färgkombinationer och de bäst skurna kragarna som någonsin setts av det mänskliga ögat – vad väntar du på?

2. Call Me By Your Name (2017)

2017 års stora snackis Call Me By Your Name får dig inte bara att vilja läsa fler böcker och köpa landställe i Italien – den får dig även att ifrågasätta din befintliga och trötta sommarmundering. Huvudrollsinnehavarna Timothée Chalamet och Armie Hammer axlar i filmen glänsande värmeböljekläder i form av basic-plagg som pikéer, pösiga skjortor, korta shorts och höga strumpor. Med andra ord är det väldigt enkelt och klassiskt – men det är oftast bäst just så.

3. Once Upon a Time in… Hollywood (2019)

Tarantinos senaste Once Upon a Time in… Hollywood visar inte bara snygga kaliforniska miljöbilder, utan även denim- och lädermodet som är på tapeten i år. Cliff Booth (Brad Pitt) och Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) som i filmen försöker lyckas som skådespelare under Hollywoods sista Golden Age-år är modeguruer när det gäller just jackkombinationer. Ta inspiration av Brad Pits denim-utstyrslar och försök hitta Leonardo DiCaprios rysligt snygga läderpaj i din lokala second hand-affär.

4. Thunderball (1965)

Vänder du dig till en Bondfilm för stilinspiration har du också Manchester United-lakan och samlar just nu ihop till en Omega Seamaster – det är åtminstone fördomen. Men vanföreställningar är till för att krossas: Bondfilmernas essens är ju faktiskt herrstil, och det räcker egentligen bara med att spola tillbaka ett par filmer och så exponeras du plötsligt för klassiskt vintage-sommarmode du BÖR inspireras av. Se bara Sean Connery bära upp en snitsig kortärmad skjorta med bowlingkrage från Thunderball (1965).

5. Romeo + Juliet (1996)

Baz Luhrmanns version av Shakespeares Romeo och Julia följer exakt samma manus men med skillnaden att det tar plats under 1990-talet och svärd bytts ut till pistoler och slott till skyskrapor. Filmen i sig är inte femplus – men de Hawaiianska skjortorna är det. Ja, de blommiga och pösiga skjortvarianterna är i filmen allt som oftast uppknäppta och går hur bra som helst att bära själv i sommar till ett par badshorts eller pösigare byxor.

6. Grease (1978)

Från bikerjackor och tillständiga jeans till cardigans och pösiga skjortor. Ja, grabbarna från high school-gänget T-birds i världens kanske mest klassiska musikal gör det rätt och bra. Tryck på play, ta fram karaokeemaskinen och börja anteckna.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.