Hoppa till innehåll

6 vanliga myter om protein och träning

Mikaela Råberg

Träning och protein går hand i hand, men hur mycket behöver vi egentligen? Och är ett högt proteinintag en garanti för att bygga muskler?

Att protein är kroppens byggstenar fick vi lära oss redan i skolbänken och bland många träningsentusiaster finns en rädsla att inte få i sig tillräckligt.

Men hur mycket är tillräckligt – egentligen? Och är all protein likvärdig?

Vi hjälper dig reda ut de vanligaste myterna kring protein och träning.

Myt 1: All protein är likvärdig

Nästan allt du stoppar i munnen innehåller protein av något slag, om än en ytterst liten mängd. Det betyder däremot inte att alla proteinkällor innehåller alla de essentiella aminosyrorna som din kropp och dina muskler behöver.

Äter du i huvudsak en växtbaserad kost kan du behöva blanda flera olika vegetabiliska proteiner för att få i dig tillräckligt med de essentiella aminosyror, eller eventuellt komplettera med tillskott.

myter-protein-traning

Myt 2: Ju mer protein du äter desto bättre

Äter du en allsidig kost med både animaliskt och vegetabiliskt protein får du oftast i dig tillräckligt. Faktum är att det finns en gräns för hur mycket protein din kropp kan använda sig av. För de flesta ligger den gränsen på runt 25 till 30 gram protein per måltid, dock med vissa undantag.

Douglas Paddon-Jones, professor inom näring och metabolism vid University of Texas Medical Branch, rekommenderar att fördela proteinet på dagens alla mål – inklusive frukost, mellanmål och kvällsmål – och inte bara maxa intaget under lunch och middag, som många ofta gör.

Myt 3: Du behöver protein omedelbart efter träning

Enligt Jamie Baum, professor inom kostvetenskap på University of Arkansas, är det här ett stort missförstånd – särskilt bland unga män. Det ska alltså inte vara nödvändigt att dricka en proteinshake direkt efter ett pass.

– Folk i Arnold Schwarzenegger-klass inom bodybuilding behöver få i sig protein ungefär var fjärde timme, säger hon till Men’s Health.

Men för resten av oss ska proteinet vi får i oss från våra ordinarie måltider vara tillräckligt – om du äter varierat och inte går på kaloriunderskott, vill säga.

protein-myt

Myt 4: Alltid trött? Då äter du för lite protein

Att känna sig trött och orkeslös hela tiden kan vara ett tecken på att du ätit för lite protein, men då snackar vi alltså om en allvarlig proteinbrist och inte att du skippat proteinet under en eller två måltider.

I de allra flesta fall har tröttheten ingenting att göra med proteinintaget.

Myt 5: Du går ner i vikt om du äter mycket protein

Protein kan visserligen göra att du känner dig mätt längre, men det finns självklart en gräns. Precis som med fett och kolhydrater kan man överäta protein, vilket leder till att man går upp i vikt.

Myt 6: Högt proteininrag garanterar stora muskler

Kroppen behöver protein för att kunna reparera och bygga upp musklerna, men att enbart äta massa protein kommer inte göra susen. Du måste även träna – och bli starkare – för att få den effekten. Att regelbundet ta vilodagar är också viktigt.

Källa: Men’s health

Läs även: De 12 bästa proteinkällorna för dig som inte äter kött

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.