Hoppa till innehåll

Så byggde Ola Rapace 10 kilo muskler inför drömrollen som boxare

Johan Forsberg

Ola Rapace gick från spinkig rökare till ett explosivt muskelpaket inför sin drömroll som boxningslegendaren Bo Högberg. Hans tränare förklarar hur.

Redan 2004 påbörjades filmprojektet Sånt är livet som handlar om den svenska boxningslegendaren Bo Högberg. Ola Rapace var tänkt för huvudrollen tillsammans med ex-frun Noomi Rapace som skulle spela Anita Lindblom, Bo Högbergs hustru. Men inspelningen drog ut på tiden och efter flera avhopp från regissörer och produktionsbolag lades filmen på is.

Under tiden hade Ola Rapace gått från att vara en spinkig rökare till att bli ett explosivt muskelpaket. På ett år gick han upp tio kilo i muskler med hjälp av sin fystränare Stefan Reijer, som håller i tyngdlyftningskonceptet Allvar före lek.

– Vi körde galet hårt på en gång. Han tränade 12–13 pass i veckan och åt som en häst, säger Olas tränare Stefan Reijer till Café.

Träningen bestod av olympiska lyft, intensiva löppass och kompletterande boxningsrundor. Kosten var han inte lika noga med i början då fokus var att gå upp i vikt så fort som möjligt.

Ola Rapace räknade inte kalorier överhuvudtaget och för att få i sig tillräckligt med energi fick skådespelaren dricka protein och kolhydrater i pulverform.

– Hans inställning var helt fenomenal, bättre än vissa elitidrottare till och med. Ola gnällde aldrig över träningen. Det spelade ingen roll ifall han var förkyld eller hade ont i ryggen. Han körde på för fullt ändå, säger Stefan Reijer.

Medan han väntade på att inspelningen för Sånt är livet skulle dra igång fortsatte han att göra andra roller, även de som krävde en betydligt slankare figur. 2008 spelade Ola Rapace exempelvis en amfetaminmissbrukande far i teaterföreställningen Den ömhet jag är värd på Dramaten i Stockholm. Rollen krävde att Ola Rapace skulle gå ned de tio kilona han tidigare hade gått upp.

– Vi fick ändra i både tränings- och kostupplägget. Träningen riktades mot mer löpning för att förbränna mer än vad vi gjorde tidigare. Ola plockade bort allt fett i maten och åt i princip bara torsk och potatis i en månad. Han fick göra en De-Niro helt enkelt, säger Stefan Reijer.

Ännu har inte filmen om Bo Högberg spelats in, men Ola Rapace tränar fortfarande likt boxningslegendaren han drömmer om att spela.

Så tränar Ola Rapace för att gå upp tio kilo muskler:

– Tyngdlyftningsträning fem dagar i veckan.

– Löpträning fyra dagar i veckan.

– Boxningsträning mot forne stjärnboxaren George Scott tre till fyra dagar i veckan.

Det här äter Ola Rapace under tiden:

– Vad han vill som ger ett högt kaloriintag.

Ola Rapace är aktuell i Hassel på Viasat och Viaplay.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.