7 bästa amerikanska whiskyn på på bolaget – bourbon, rye och wheat

Bourbon, rye och wheat – visst kan det vara magiskt gott med amerikansk whisky. Cafés dryckesexpert Andreas Grube väljer sina sju jänkarfavoriter i Systembolagets fasta sortiment.

Andreas Grube  |  Publicerad 2018-03-23 14:37  |  Lästid: 2 minuter


Ole Smoky Original Moonshine
(nr 458, 279 kr)

Ett rådestillat, alltså whiskeyn innan den lagrats på ek. Mer än drinkingrediens än något att smutta av på egen hand, men med typisk sötaktig bourbonton av majs och vanilj.


Bulleit Bourbon
(nr 570, 325 kr)

En kär gammal favorit i bourbonsegmentet, med gott om knäck, smörkola, torkade apelsinskol och plommon. Fin kombo mellan kryddig punch och len sötma.


Colorado Straight Bourbon
(nr 460, 429 kr)

Rund, fyllig och stor i doft och smak. Härligt småbrända nyanser av rostade hasselnötter och knäck, tillsammans med choklad, vanilj och apelsinzest.


Maker’s Mark
(nr 558, 399kr)

Enkel och tydlig i stilen, men också riktigt god tycker jag. Väldigt klassisk bourbon med hyfsat hög procent majs i receptet, vilket ger gott om söta honungstoner, vanilj, knäck och torkad tropisk frukt.


Blanton’s Gold Edition
(nr 557, 559 kr)

Stor och kraftig, med gott om krydda från den höga alkoholen (51,7 procent). Samtidigt snyggt avrundad och silkig i smaken, med nyanser av nötter, choklad, vanilj och lite lakrits.


Bulleit Rye
(nr 495, 359 kr)

Lysande exempel på ryewhiskey (alltså med minst 51 procent råg istället för minst 51 procent majs som gäller för bourbon) med pepprig krydda, rågbrödstoner, torkad aprikos och vanilj.


Jim Beam Double Oak
(nr 512, 349 kr)

En riktigt stöddig pjäs från Jim Beam som bjuder på tydliga smaker från hårt brända ekfat, tillsammans med röda äpplen, lakrits, knäck. Stor och rejäl.

Dela på Facebook
Tweeta