10 bästa snapsen i midsommar enligt dryckesexperten

Midsommarsnaps Peter Habers karaktär Rudolf med en spritflaska i filmen Sunes Sommar.

Cafés dryckesredaktör Emil Åreng guidar dig till midsommarens bästa snaps – från kumminklassiker till gininnovationer.

Emil Årengs blogg.
Emil Åreng  |  Publicerad 2019-06-18 16:21  |  Lästid: 4 minuter

Snapsen är lika självklar i Sverige som det klassiska ”busskurs-avståndet” till andra människor. Kryddad sprit är en skandinavisk företeelse som man började med under 1500-talet av medicinska skäl – men genom åren har det utvecklats till att bli lite mindre i mängd för varje fest (även fast jag själv har nog levt som de gjorde på 1800-talet när man lyckades slänga i sig runt 17 snapsar på en hel kväll).

Vad utgör då en snaps? Själva snapsen är egentligen bara en mindre mängd brännvin, men kan också ses som ett annat namn för kryddat brännvin. Den största gruppen av kryddat brännvin är akvavit, vars smak ska domineras av dill eller kummin och inte får gå under 37.5 i alkoholprocent – på samma sätt som gin som måste domineras av enbär. Men vilken akvavit bland alla klassiker borde man prova när det är dags för fest?

Jag uppmanar ingen snapsare att slänga i sig alla på en hel kväll, ni lär troligtvis hamna på en galonmadrass hos polisen, och det är inte värdigt någon. Däremot har jag tagit på mig att testa alla sorter för att ni ska slippa.

1. O.P. ANDERSON AQUAVIT

289 kr | Nr 42

Legenden från Göteborg med tydliga smaker av kummin, fänkål och anis. Men vad smakar det då egentligen? Härliga lakritstoner med toner av ekfat som ger en vaniljton och kan då matchas till all möjligt från det blå.

2. GAMMAL NORRLANDS AKVAVIT

229 kr | Nr 262

Precis som legenden från Götet så har Norrlands präglats av kummin, fänkål och anis men den stora skillnaden rent smakmässigt för mig är att sherry också hittat en plats med resterande gäng, vilket passar perfekt som en snaps till alla ostar ni köpt hem för att fylla buken.

3. SKÅNE AKVAVIT

149 kr | Nr 84

Egentligen bara ett svar på tal till Norrlands. Tänk er att Zlatan möter Rolf Lassgård i boxning, en mycket oklar fight där de inte finns någon vinnare överhuvudtaget.  En liten lättare variant av O.P. Anderson men med en egen karaktär, precis som skåningar överlag. Passar till allt från sill till sushi!

4. AALBORG AKVAVIT

259 kr | Nr 178

Akvavit är konungen av Danmark och anses vara den första moderna akvaviten. Kummin är hjälten i denna som gör att den får en sådan säregen karaktär. Passar utmärkt till smörrebröd såklart, vet dock ingen som serverar det när det är dags för kräftfest? Men gott är det oavsett.

5. AALBORG DILD AKVAVIT

259 kr | Nr 86566

Vilken legend den här flaskan är. Jag introducerades till den av en av mina bästa vänner –tillsammans med dillchips och löjrom – och tycker att det borde vara en modern klassiker. Tro mig, ge den några år till så har ordet spridet sig.

6. ÅHUS AKVAVIT

289 kr | Nr 88301

Åhus är väl mest känt för Absolut, men har man kryddat akvavit i 100 år så det är ju ingen skräll att det nu kommer en modern akvavit med tunga inslag av fänkål, kummin, rosmarin, citron och pomerans. Fruktansvärt välbalanserad akvavit som passar till de mesta som har lite sälta i sig.

7. BRÖNDUMS AKVAVIT

Många anser att Bröndums är bitter, men jag tycker inte att den är så jäkla bitter – däremot en skön balans mellan lakrits, kummin och nejlika. En dansk skalle som slår till rakt i pannloben utan att sänka en.

8. SNÄLLERÖDS UPPSALA AKVAVIT

Redan nu en modern klassiker där man har lyckats kombinera den gamla skolans akvavit med en modern och poppig stil. Kummin och fänkål så klart, men med nya kompisar med grape och koriander. Den här kommer passa perfekt till skaldjuren.

9. STOCKHOLM BRÄNNERI AKVAVIT

300 kr | Nr 80656

En blandning av gin och akvavit som verkligen är en härlig kombination, att ingen har gjort det här innan är ett mirakel – det är bara lyfta på hatten! Krondill, fläder och kummin möter alltså enbär, kvanne och korianderfrön. Lär bli ett stående inslag på alla kräftskivor runt om i Sverige.

10. LYSHOLM LINIE AQUAVIT

289 kr | Nr 59

En norsk legend som kanske är den mest välkända jorden runt? Kan ju också bero på att den fortfarandes lagras till havs det står på varje flaska exakt hur den färdas och hur länge. Speciell i smaken, precis som norsk mat överlag, men ett självklart inslag på de mer påkostade skivorna.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-06-27 14:02