7 fotbollsfrisyrer vi hade som barn – hur hemska de än var

Säga vad man vill om Baggio-tofsen och Ronaldos VM-frisyr från 2002. Killen med Sven-Göran Eriksson-frillan tar ändå priset...

Mats Bax  |  Publicerad 2016-06-03 13:21  |  Lästid: 3 minuter

Snart är det EM vilket också innebär att landets alla frisörer kommer få in en drös beställningar på den ena märkliga frisyren efter den andra. Så har det alltid varit och så kommer det alltid att vara.

Här är några av alla fotbollsfrillor du, jag eller någon vi kände valde att skaffa som barn.

1. Fredrik Ljungbergs färgade tuppkam

(VM 2002)

Det räcker med att se det här klippet från VM i Sydkorea/Japan för att förstå hur enorm Fredrik Ljungberg var i början av 2000-talet.

Och det snabbaste sättet att bli lika ball som ”Lung-Beh" var inte att bli landets bäste mittfältare, utan att skaffa en snabb, rödlila mohawk. Funkade lika bra på gala som på fotbollsplan.

ljungberg

2. Baggio-tofsen

(VM 1994)

Googla il divin codino och du får upp en drös bilder på Roberto Baggio. Vad det betyder? Den gudomliga hästsvansen, vilket är frisparksgeniets smeknamn i hemlandet. Hans buddhisttofs var som gjord för alla oss som haft hockeyfrilla under 80-talet – bara att klippa på sidorna och låta mitten fladdra fritt.

baggio

I dag hedras Baggios minne främst av argentinaren Rodrigo Palacio (och den unge Anakin Skywalker).

palacio

3. Ronaldos oförklarliga lugg

(VM 2002)

Till alla unga läsare: Innan Cristiano Ronaldo fanns Riktige Ronaldo, senare även känd som Tjocknaldo. 2002 var han världens utan tvekan bäste spelare, och blev med åtta baljor VM:s främste skyttekung – i turneringens fulaste frisyr. Det spelade ingen roll: världens alla barn ropade efter trimmern direkt.

ronaldo

4. Det tunna pannbandet

(återkommande)

På planen var det tunna pannbandet ett sätt att hålla håret borta. I skolan blev det vårt sätt att säga ”jag är också fotbollsproffs”.

pannbandet

5. Det snaggade mönstret

(återkommande)

Det behöver inte vara snyggt, så länge något är inrakat i skallen så är det coolt. Särskilt om det är guldfärgat. Fråga bara Paul Pogba.

pogba

 

6. Neymarluggen

(VM 2014)

Tolv år efter den Riktige Ronaldos katastroflugg klev Neymar in i VM på hemmaplan med en blonderad mangafrilla som snabbt kopierades av kidsen.

neymar

7. David Beckham – alltid, oavsett

Mittbena, mohawk, faux hawk, snagg eller hästsvans – satt frisyren på världens känsligaste högerfot skulle vi också ha.

becks

... förutom när han skaffade cornrows. Pga wtf?

DAVID BECKHAM

Bonus: Sven-Göran Eriksson-flinten

(VM 2002)

Det var nog bara ett enda barn i världen som gick full Svennis inför fotbolls-VM 2002: Tom Sylvester från England. Och vad du än gör i dag, Tom, så tackar vi dig för att du bar upp den här frivilliga flinten som en boss.

sven-goran

Bilder via IBL/AOP.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-03 10:17