7 sätt att rädda ditt hem från att brinna upp i jul

 |  Publicerad 2015-11-30 20:15  |  Lästid: 2 minuter

1. Brandvarnare!

Det är på natten de flesta bränder bryter ut och vid tre av fyra dödliga bränder i hemmet saknas en fungerande brandvarnare. Det bör finnas en brandvarnare på varje våning i hemmet, helst nära sovrum och kök och minst 50 cm ifrån väggen. Se till att torka av även brandvarnaren när du städar, testa den en gång i månaden – och byt batterier minst en gång per år. Här kan du få sms-påminnelser om att testa brandvarnaren.


2. Rengör i köket!

En gyllene regel är att aldrig lämna köket när någonting kokar upp på spisen – och att rengöra köksfläkten från fett och smuts som annars lätt kan börja brinna. Se till att alltid ha ett kastrullock nära till hands, så att du snabbt kan kväva eventuella bränder i grytan.

I julstressen är det är lätt att glömma en platta påslagen, om det ringer mitt i matlagningen. Det kan därför vara värt att investera i en spisvakt, som bryter strömmen innan det börjar brinna.


3. Släck ljusen!

Under december och januari inträffar flest ljusbränder under året särskilt under slutet av månaden då adventsljusen brunnit låga. Tänk på att välja ljusstakar i porslin eller plåt och se till att ljusen står stadigt.

Undvik ljusmanschetter och placera ljusen på säkert avstånd från dukar, gardiner och krukväxter. Och släck alltid ljusen om du lämnar rummet. Har du också lätt att glömma? Sätt en lapp på dörren!


4. Se upp med elen!

Se till att tvättmaskin, diskmaskin och torktumlare är avstängda när du går hemifrån. Om ett lysrör börja blinka – byt ut det direkt – och använd glödlampor med rätt watt-tal. Dra alltid ut mobilladdaren när du laddat klart, lägg mobilen på ett hårt underlag när den laddas – alltså inte i sängen – och se till att byta ut nötta sladdar. Ladda helst inte telefonen på natten.


5. Vattna granen!

När du skaffar gran, skär ett nytt snitt vid foten och ställ den i vatten för att förhindra att den kådar igen och torkar ut. Då är det mindre risk att granen fattar eld. Har du elljus i granen bör du dra ut kontakten för att släcka dem. Att bara vrida på en av lamporna kan orsaka kortslutning – en vanlig orsak till brand.


6. Brandsläckare och brandfilt!

En hink vatten räcker oftast inte. Det kan vara en idé att investera i en brandsläckare och brandfilt – om olyckan är framme kan de hindra att branden sprids och rädda liv. Du kan köpa pulversläckare, brandvarnare och brandfilt hos ditt försäkringsbolag, i fackhandeln eller hos brandredskapsfirmor. Det allra säkraste sättet att rädda liv och minska skadorna på hemmet är en boendesprinkler.


7. Mötesplatsen!

Om familjen kommer överens om en plats utanför hemmet där alla möts vid brand kan ni snabbt kontrollera att alla klarat sig oskadda.

Och OM olyckan är framme: Rädda dem som är i livsfara, varna alla som hotas av branden, larma räddningstjänsen, släck branden – om du bedömer att du kan göra det. Använd en brandsläckare och spruta mot glöden, inte lågorna.

Källor: Verisure, MSB, Brandskyddsföreningen

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 10:21