Hoppa till innehåll

Så klär 8 svenska kändisar julgranen – Nisse Hallberg reder ut

Nisse Hallberg och julgranskula
Nisse Hallberg
Nisse Hallberg

December är här, julklappar ska inhandlas och julgran ska pyntas. Cafés krönikör Nisse Hallberg tar på sig sina mest fördomsfulla brillor och spekulerar fritt kring hur svenska kändisar klär sina julgranar.

Vi fortsätter i julens tecken, för finns det något härligare än julen? Ja exakt, det var en retorisk frågan. Svaret är ju självfallet nej, det finns inte något som är mysigare än julen så länge du firar den exakt som jag vill.

Efter förra veckans krönika som behandlade det (tydligen) känsliga ämnet julbord har hatbreven fyllt både min och redaktionens digitala brevlådor. De som hörde av sig var självklart personer från Trångsund och elektriker, två grupper jag gick relativt hårt åt. Det var ju självklart som så att jag valde att kalla dem för folk från Trångsund och elektriker då det egentligen gällde två helt andra grupper, VVS:are och Ekeröbor.

Men nu glömmer vi det som varit och blickar framåt, för denna vecka ska mina fördomar få dansa salsa över julstämningens välansade ljumskparti. För det finns en sak som delar det svenska folket, där alla har sina egna traditioner som är som fastgjutna i cement. Jag talar såklart om ”när fan riggar man julgranen, hur pyntar man den, av vilket material/storlek är den och när åker skiten ut?”.

På första advent såg jag ett klipp på min roligaste kompis (Fredrik Iveskär) Instagram. Det svinet tryckte ner en plastgran i en alldeles för stor julgransfot, kastade ut några bokmärkesänglar, hängde upp några plastkulor och sen kände han sig klar. Det fick mig att koka. Så klär man inte en gran! Kan någon ringa soc? Det ser nämligen ut som att någon doppat Örjan Ramberg i flygplanslim, kastat in honom i ett skogsbryn och sen ställt honom i vardagsrummet på ett ben.

När jag såg Fredriks gran slogs jag av flera tankar. Jag insåg att jag bara borde hålla käften då jag själv inte har haft ett enda julpynt i hemmet tidigare och nog heller aldrig kommer att ha det. Sen, vem är jag att ha åsikter om hur andra pyntar? Jag vill inte bete mig som att jag vore en högtravande, elitistisk, fingerpekande mediaman som står och domderar med ett självgott hånflin på läpparna för såna finns det för många av.

Undra hur de klär sina granar? Hur ser den tyska traditionen ut hemma hos mediaeliten i svedala? Jag kommer inte orka göra någon som helst research i detta ärende, jag får låta fördomarna skriva denna krönika.

Nisse Hallberg spekulerar fritt: Så klär 8 svenska kändisar sina granar i jul

1. Ola Rapace

Det är svårt att avgöra om den är lyxig eller fattig. En gles gran, brett mellan barr och grenar men barren i sig är av finaste sort, tjock och spänstig. Pyntad med flaggspel bestående av endast amerikanska flaggor, mönstrade träkulor med handmålade tomtemotiv, ljusslinga som en annan skulle ha runt balkongräcket och snöspray för att skapa en utomhuskänsla. Ola tänker ”less is more” både när det kommer till träd och pynt.

Julstjärna på toppen? Nä, där sitter Alex ”The Mauler” Gustafssons gamla vänsterhandske – det är ju Olas gran för i helvete!

2. Carola

Här snackar vi en gran i världsklass! Det är en tät historia: en gran vid god vigör, ett av naturens stoltaste ögonblick står i vardagsrummet och får den mest inbitne ateisten att börja tro. Färglada glaskulor i mängder, polkagriskäppar, levande ljus, glittret är perfekt som i ett tecknad film, halmdjur gjorda av glada barn och små rosetter gjorda av äkta hår från tiden med Kicken.

Julstjärna på toppen? Ja, den här stjärnan har varit med i generationer. Den har fått bevittna vad som kan komma med en eller två toddys för mycket innanför västen. Det har julpippats för många gånger under granen efter att skämtet ”hårda paket” dragits då nyförälskelse ska tas tillvara på.

3. Filip Hammar

En exakt replika av granen utanför Rockefeller center i skala 1:8. Skridskobanan är dock belägen på husets baksida och är öppen för allmän åkning vardagar mellan 10-16, helger 11-15.30.

Julstjärna på toppen? Googla Rockefeller christmas tree.

Julgran vid Rockefeller Center.
En svulstig julgran i Filip Hammars smak?

4. Emil Persson

Skulle nog gissa att den ser precis ut som Filip Hammars gran.

5. Kristina Lugn

Här är det inte så noga, det behöver inte ens vara en gran. Ett år var det en rhododendron pyntad med pappersfakturor, ett annat år ett uppstoppat mårddjur i jultröja. Det finns liksom ingenting som skriker så mycket ”icke-jul” som Kristina, det slår nästan över.

Julstjärna på toppen? Ja men som sagt minus minus är lika med plus. Det sitter ju två jävla stjärnor in Rhododendron.

rhododendron.
En julgran eller rhododendron som juldekoration lägger Kristina Lugn ingen större värdering i.

6. Alex Schulman

Jag tror att Alex är en person som inte släpper någon annan i familjen i närheten av granen då den ska kläs. Det är Alex uppgift, det har alltid varit så och kommer alltid att vara så. I rökrock och dom där varma tofflorna han fick som klapp förra julen myser han runt och pysslar visslandes. Detta sker SJÄLVKLART dagen innan julafton – att klä granen innan den 23:e skulle vara att häda. Resultatet blir en normalt klädd gran. En svenssongran. Det är en ganska tråkig gran. Nästan att den står i ett hörn och att det bara är framsidan som är pyntad, den är alltså naken om baken. Alex kommer inte ta en bild på granen, den kommer endast förevigas i podden. Men då vet vi alla hur den kommer att beskrivas. Saltet och pepparn har varit framme. Den granen kommer vara gjuten i 24 karats guld, 116 meter hög och den kommer ha pattknullat Stenbecks gran på skeppsbron i Stockholm. Men vi alla vet, det är egentligen bara en grå jävla gran som pappa pyntade själv.

Julstjärna på toppen? I verkligheten kan det röra sig om en halv smällkaramell. I podden? En stjärna med en diameter som en mindre hockeyrink.

7. André Pops

Utan tvekan en vit gran. En vit plastgran endast pyntad med silverglitter och silverkulor.

Julstjärna på toppen? Nej, en bild på André Pops.

8. Shirley Clamp

Men håll käften! Shirley vad har du gjort? Man ser ju inte granen om man inte vet att det är en gran bakom allt krimskrams skulle man aldrig kunna gissa. Är det en burk senapssill som hänger i en tjärad tamp? Hur får man ett träd att se ut som en dåligt sorterad återvinningsstation?

Stjärna på toppen? Nej den sitter långt ner till vänster. På toppen sitter en näve struvor med lättvispad grädde.


Listan går att göra hur lång som helst, men jag måste sluta här. Vi ska ha julglögg på kontoret med finskt tema. Så himla crazy är vi på komikerkontoret. Korvslantar i glöggen och örfilar i stället för handslag. Nästa vecka blir det mer julsnack, det kan ni skriva upp.

Ps. har jag glömt någon känd persons gran? Fyll gärna på i så fall.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.