Annons
Annons

omslag

När tv-serien Ack Värmland börjar rulla tv-rutorna skjuter tittarsiffrorna i taket. Värmländskan är så klart den mysigaste dialekten, men Värmland har så mycket mer. Här är 7 orsaker till varför Värmland är Sveriges bästa plats.

* * *

Annons

1. Dialekten är som balsam för själen

ladda-ned

Norrländskan är lite för korthuggen, göteborgskan är för klämcheck och skånskan för självupptagen. Värmländskan däremot har en oförställd, glad och nästan naiv melodi. Trots att att de pratar om ond bråd död låter det som att de upphetsat folkölsbrölar om Sven-Ingvars sista folkparksturné.

Gilla Cafe.se på Facebook

 

2. Fatta om man fick ta en öl med det här gänget?

beerhanh

Den värmländska genpoolen har producerat sportsliga superstjärnor som Kenny Bräck, Sven-Göran Eriksson och Stefan Holm. Förstå om man fick ta en öl med de här hjältarna på Harrys Pub i Säffle samtidigt som Sven-Erik Magnusson river av några Sven-Ingvars-låtar.

 

3. De gör det inte krångligt för sig

Karlstads-Kommun

Förutom Löfbergs Lila är Värmlands kändaste varumärke statyn ”Sola i Kallsta” (Sola i Karlstad). Gävle har sin diaboliska brinnande bock och Borås har sin absurda Pinocchio-staty. I Karlstad håller man det enkelt: en solig tös.

 

4. De gör humor som folk fattar

humor

Den jordnära humorn – med snus under läppen och med ett långfinger mot ängsliga storstadssnobbar. Inte den cyniska ironin som pretantiösa innerstadskomiker krystskrattar åt.

 

5. De vet att vanligt folk aldrig hört talas om Silvana Imam

dansband

Folket ute i stugorna har aldrig hört talas om Silvana Imam eller Tove Lo, de petar in en platta med värmländska Sven-Ingvars eller Vikingarna lagom till fredagsflottet. Dansbandsmusiken sjunger om hur det är, om kärlek och vardag, om att ringa på fredag och att komma på lördag.

 

6. De vet hur en kurva ska tas

brackie

På Värmlands mellanstadieskolor spelade man inte fotboll på rasterna – man körde folkrace. Därför har vi stjärnor som Kenny Bräck och Tina Thörner.

 

7. De ligger bakom nationaldrycken

löfberg

Hade det inte varit för Löfbergs Lila hade man aldrig stelfrusen orkat jaga bandybollar med blicken, eller tillbringa helger runt om i Sveriges alla ishallar och titta på otaliga hockeyturneringar.

Erik Lejdelin

* * *

Läs mer!

7-Eleven-personalen: Snälla, kan du tänka på det här sakerna nästa gång du handlar hos oss?

9 frågor vi ställer oss efter att ha sett nya Star Wars-trailern

Filmscenerna som skrämde livet ur en som ung – några gör det ännu

Annons

Dela (1.04k)
TweetaLaddar