Annons
Annons

Ungdomsskräckisen Scream från 1996 blir tv-serie! Scream var när den kom Filmen alla skulle se – vissa fick inte för föräldrarna och andra vågade inte. Förutom Scream fanns en massa andra filmer vi skröt om att vi hade sett – och som vi fortfarande är rädda för i dag. Här är 12 scener från filmer från förr vi helst glömmer. 

* * *

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

1. Första scenen i Scream

scream

Öppningsscenen i kultklassikern är vad man fasar för när man var ensam hemma. Att det skulle ringa i telefonen och någon skulle börja fråga saker som vilken ens favoritskräckis var. Och hur man med en klump i magen började låsa dörrar, vika ner persienner och sätta sig i ett hörn för att kunna värja sig mot attacker från alla vinklar. Varje gång föräldrarna jobbade över och man tvingades vara ensam hemma ångrade man att man skulle visa sig tuff och se Scream. 

 

2. Slutscenen i Blair Witch Project

blair_witch_project

Budgetrysaren som tog hela världen med storm. Den undermåliga men trovärdiga filmkvalitén samt frånvaron av några som helst effekter ingav en avskalad primal rädsla hos de flesta. Man trodde ju på den, det var ju på riktigt? Efter att ha sprungit runt i skogen och snorat och skrikigt sig hes hittar Heather sin kompis Mike i en av filmens läskigaste scener, vänd mot väggen, i ett nergånget hus – djupt inne i skogen.

 

3. Förtexterna till Arkiv X

X_Files

Den läskigaste intromusiken någonsin. Mystiken kring Arkiv X gjorde en vettskrämd. Förtexterna med människor som pekar mot objekt i skyn, en man som skriker tyst och förvanskas och musiken som suggestivt smyger fram. Man började tänka på utomjordingar och om hur de lever omkring oss – ”är mamma en utomjording?”.

 

4. Hälscenen i Jurtjyrkogården

Pet_Semetary

Kanske inte den läskigaste filmen i världshistorien men ändå en riktigt obehaglig upplevelse. Scenen där lille zombie-Cage skär av hälsenan på Jud Crandall får oss att isa till än i dag.

 

5. Trappscenen i Excoristen

excoristen

En helig Graal för en skräckfilmstörstande tonåring. Begreppet excorist visste man inte riktigt vad det betydde och omslaget var föga skrämmande – en man med en hatt och väska utanför ett hus. Men när ett VHS-band av filmen befann sig inom räckhåll och man äntligen skulle få se den blev man inte besviken. I scenen när dottern Regan springer ner för trappan i en demonisk spindelformation kände man hur någonting gick sönder inuti i en — av skräck.

 

6. Rymscenen i När Lammen Tystnar

Silence_of_the_lambs

Filmen med titeln När Lammen Tystnar var så mytomspunnen som en skräckfilm kunde bli. Den handlade om en kannibal förstod man – vilket var otroligt lockande. När man väl fick ta del av karaktärerna Hannibal Lecter och Buffalo Bill förstod man precis hur obehagliga köttätande människor kunde vara. Scenen där Hannibal lyckas fly, genom att skära av en polismans ansikte, fick en att känna att man var ute på djupt vatten när det kommer till vad man klarar av.

 

7. Cykelscenen i The Shining

The_Shining

Som den påverkade en, The Shining. Man drabbades av den. Tvillingarna, hiss-scenen, den äckliga kvinnan i badkaret. Tidlös rysare som man såg alldeles för ung. Det såg roligt ut att cykla omkring i ett gigantiskt hotell. Tills man möttes av två flickor som stundom var vid liv och stundom låg i pölar av blod.

 

8. Öppningscenen i Det

IT

Hade man inte en fobi för clowner innan så fick man det efter Stephen Kings Det. Filmen ballar ut efter ett tag och är på tok för lång (en miniserie, vi vet) – men när Pennywise dyker upp nere i rännstenen och hans gula tänder förvandlas till huggtänder – blää.

 

9. Köksscenen i Jurassic Park

Jurassic_Park

I åldern då dinosaurier var det coolaste som fanns gick Jurassic Park upp på biograferna. Men då var det mer levande än i faktaböckerna, mer skrämmande än plastleksakerna – de var skräckinjagande monster som kunde tänka och hade aptit på pojkar i ens egen ålder. Köksscenen var som tagen ur en mardröm.

 

10. Duschscenen The Grudge

The_Grudge

Efter The Ring kom The Grudge och i och med det började asiatiska skräckfilmer annektera horror-genren. The Grudge bestod, likt de flesta, av en vitsminkad kvinna med långt svart hår. Det blev så klart tröttsamt efter några filmer, men ”kattpojken” och kvinnan med det knorrade gutturala lätet skrämde livet ur en. Att duscha blev också obehagligt efter att ha sett Sarah Michelle Gellar knåda in schampoo och få en lite väl närgången hårmassage.

 

11. Videofilmsscenen i The Ring

The_RIng

Den amerikanska re-maken från 2002 (som är läskigare än sin japanska föregångare) uppvisade en obehaglig aura som satte sig fysiskt i kroppen. Det tisslades och tasslades bland kompisarna om filmen som handlade om ett videoband som skulle döda en efter 7 dagar. Scenen med det där förbannade VHS-bandet var skruvad, psykologisk, David Lynchig och jävulskt oförklarligt obehagligt.

Erik Lejdelin 

* * *

Läs mer!

De 17 bisarraste filmerna som någonsin spelats in

11 ondingar från barnprogram som fortfarande ger oss kalla kårar

14 plagg du älskade under 00-talet men som du skäms över nu

Annons

Dela (43)
Tweeta

Annons


Laddar