Hoppa till innehåll

72-årig whisky slår svenskt rekord – så mycket kostade whiskybuteljernas Rolls Royce

Whiskyglas och Macallans 72-åriga whisky
Jonas Fiskáare

Smakar det så kostar det.

Dryckessnobbar som inte bara efterfrågar alkoholhaltiga drycker som skänker en skön fylla utan även levererar en angenäm smakupplevelse fortsätter öka i antal. Något som destillerierna tagit fastat på då det hela tiden ploppar upp nya whisky-, gin- och bourbonproducenter som berikar produktutbudet.

För många duger det minsann inte längre att ha de gamla vanliga ”mainstream-sorterna” ståendes hemma i barskåpet. Istället efterfrågar de nya spännande lagringstekniker, träslag ingen hört talas och örtinfusioner du aldrig kunnat föreställa dig. Men det finns också en annan typ av finsmakare: Den gamla skolan som värdesätter tradition och lyx framför kreativitet och uppfinningsrikedom.

Ett destilleri som länge varit en trotjänare i finsmakarkretsar är det skotska whiskyhuset The Macallan. Destilleriet som är beläget nära Easter Elchies House, i Craigellachie i Speysideregionen öppnande dörrarna redan 1824 och har sen dess försett kunder världen över med högkvalitativ maltwhisky. Och nyligen sattes ett svensk rekord som än mer (kanske) spär på dess goda rykte. Rekordet sattes på en dryckesauktion där en Rolls Royce i sammanhanget, en 72-årig butelj klubbades hem för hela 522 000 kronor (som inklusive köparprovision uppgår till totalt 626.400 sek). Därmed krossades det tidigare rekordet som ”bara” uppgick till 322 000 kronor. Även då var det en pava från Macallan, en 55-årig Lalique närmare bestämt.

– Rekordet är ett kvitto på ett ökat intresse och efterfrågan för whisky inom det exklusiva segmentet på den svenska marknaden och för whisky generellt, säger Torkel Wilund som är Head of Marketing för distributionsföretaget Edrington.

Den här gången handlar det om whiskyn ”The Macallan 72 Years Old Lalique The Genesis Decanter” från 1946 som tillverkades endast i en limiterad upplaga av 600 exemplar. Något som tillsammans med den exklusivt handgjorda flaskan i kristall såklart haft sin beskärda del i den upptrissade prislappen. Det är dock inte första gången whiskyhuset gör en exklusiv lansering. Tvärtom förklarar Torkel Wilund.

– The Macallan har en historia av exklusiva lanseringar. The Macallan 72 YO är en väldigt unik single malt som präglas av ett exceptionellt hantverk och som erbjuder en exklusiv upplevelse i både smak och varumärkets historia.

Den som inte hade lyckan att ropa hem dyrgripen kanske åtminstone undrar hur den smakar? Beskrivningen utlovar rökt torv kombinerat med mjuk vanilj och en förvånade smak av söt rökt ek. Genom den milda träkryddan som kombineras med rökt torv som gradvis bleknar, lämnar den en viskös munbeläggning med toner av både citrusfrukt och grönt äpple.

En beskrivning, som om man förstår den, (möjligen) får snålvattnet att rinna bland landets alla whiskysnobbar.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.