Hoppa till innehåll

Highland Parks nya whisky är ett magnum opus (och kostar därefter)

Highland Park 54 yo, whisky.
Emil Årengs blogg.
Emil Åreng

23 november släpper Highland Park en whisky för en halv miljon kronor – Cafés dryckesredaktör Emil Åreng har fått äran att smaka.

Jag hade lyxen att få följa med till Orkney i Skottland för att prova denna episka whisky. Det är ju en ynnest att få dricka historia på flaska och det var just de jag kände. Att försöka förklara vad det smakar är komplext, men det unika med just Highland Park är att man alltid känner igen det och det är just detta som är unikt med denna megaexklusiva flaska.

Ja, flaskjäveln kostar en halv miljon men i slutet av dagen så är det fortfarande en Highland Park som fått mysa till sig på absolut bästa sätt. Det är ett magnum opus som de lyckats skapa och jag förstår varför den drar iväg i pris. Att flaskan dessutom är en hybrid mellan enterna i Sagan om Ringen och en servering på Fäviken 2016 gör ju inte att helheten försämras!

”Denna exceptionellt sällsynta 54-åring har tillverkats genom mycket långsam mognad och harmonisering. Som en fjärdedel av Highland Parks liv tyckte vi att det var ett passande sätt att markera vårt 225-årsjubileum; född och skapad i hjärtat av Orkney”, säger Gordon Motion, Highland Park Master Whisky Maker.

Highland Park 54 yo presenteras i en unikt präglad flaska, inuti en vacker låda tillverkad av exklusiv skotsk ek. Lådan är designad av den prisbelönte konsthantverkaren och formgivaren John Galvin och inspirationen till lådan kommer från klipporna i Yesnaby på Orkney. Varje träbit är handblästrad, och varje låda är unik med olika variationer i färgen. Flaskan är framtagen av Michael Rudak, Senior Designer på Stoelzle Flaconnage. Varje detalj på flaskan är genomtänkt, strukturen är till exempel inspirerad av den gamla röda sandstenen vid Yesnaby-klipporna.

Det här är Highland Park 54 yo

Pris: 500 000 kr
Alkoholhalt: 46,9%
Volym: 700 ml
Antal flaskor: 225
Artikelnummer: 41518
Lanseringsdatum: 23 november 2023 på Systembolaget. Endast en flaska finns att köpa vid webblanseringen.
Smaknoter: Intensivt söt, rik och komplex. Exotisk litchi och kamfer; vintage ek och delikat torv i doften. Varma kryddor; som krossad spiskummin, korianderfrön, ros och jasmin med en antydan av kiwi och pistasch på gommen. Söt och kryddig på slutet, träiga toner ger vika för söt bockhorn och torvrök.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.