9 detaljer i Squid Game du antagligen inte lagt märke till

Netflix-serien Squid Game

Här är de snygga och listiga detaljerna som faktiskt gör Squid Game ännu bättre och värd att reprisera. Läs på egen risk då artikeln innehåller megaspoilers!

Joakim Almén | Foto: Netflix  |  Publicerad 2021-10-07 15:34  |  Lästid: 4 minuter

För några veckor sedan landade det brutala sydkoreanska överlevnadsdramat Squid Game på Netflix. Det dröjde förvisso ett par veckor, men sen drabbades jordklotet av Squid Game-mani som ännu inte har återgått till normaltillstånd.

Den globala masshysterin (nåja) påminner om hur alla kastade sig över Netflix-filmen Bird Box i slutet av 2018. Med den stora skillnaden att serien Squid Game är en betydligt bättre produkt än Sandra Bullock-filmen någonsin var.

Tillhör du den stora skaran (serien är i skrivande stund på god väg att bli den mest sedda serien någonsin på Netflix) som sett serien så finns det många så kallade påskägg att hitta i efterhand. Detaljer som faktiskt höjer serien ytterligare några snäpp.

***VARNING PÅ STAN FÖR SPOILERS!***

1. Det är bara mellancheferna av vakterna som bär vapen

Squid Game Netflix
Foto: Netflix

Polisen Jun-ho infiltrerar Squid Game-ön genom att bära en av de rosa overallvakternas cirkelsymbol. Han blir tillsagd efter att ha pratat med en överordnad, något som ger en första ledtråd till den hierarkiska ordningen mellan lekarnas vakter och personal.

Symbolerna, som är samma som på Playstations handkontroll, symboliserar den hierarkiska ordningen där cirkel är lägst och fyrkant högsta vakthönset. Det är dock bara mellancheferna – trianglarna – som bär vapen.

2. Kistorna i Squid Game är identiska med boxen hemma hos snuten Jun-hos brorsa

Foto: Netflix

När polisen Jun-ho söker igenom sin bror In-hos rum hittar han ett visitkort för spelet i en grå låda med ett rosa band. Känns det bekant? Det är samma design som kistorna som används för liken i takt med att spelare ”elimineras” i Squid Game. Till och med det rosa bandet är knutet på samma sätt.

3. Nej, Jun-ho har faktiskt inte missat att stänga av ljudet på telefonen

Foto: Netflix

När infiltratören Jun-ho använder sin mobilkamera för att fota och samla in bevismaterial ger telefonen ett fotoljud ifrån sig. Troligtvis är anledningen varken onödig övertydlighet från produktionen eller att Jun-ho klantat sig och glömt sätta telefonen på ljudlös.

I Sydkorea är det nämligen lagstiftat att telefonen måste låta i samband med att man tar en bild. Allt för att värna om privatlivet och försvåra för att bilder tas i lönndom.

4. Det finns en hel del ledtrådar som pekar mot spelare 001:s riktiga identitet

Foto: Netflix

Visst känner man att det är nånting lurt med den åldrande mannen med spelarnumret 001 under seriens gång? Squid Games väldigt twist-twistiga slut förvånar, men visar samtidigt att misstankarna stämde. För den uppmärksamma tittaren finns det en hel del ledtrådar längs vägen.

Foto: Netflix

För det första: Il-nam, som han heter, har nummer 001. Sammanträffande? Nej. Han känner dessutom igen alla lekar på förhand och i den första dödliga leken ”Red light, green light” dansar han fram med balettfnittrigt studs i steget, delvis för att han vet exakt när han ska stanna och när han ska röra sig. Men också för att rörelsedetektorn med största sannolikhet är riggad att INTE skjuta honom. Det skulle ju se ut om upphovsmannen dog redan i första leken.

Han har dessutom en mästerlig strategi i dragkampen eftersom han ägnat ungdomens dagar åt den uråldriga före detta olympiska grenen. Ingen slump det heller, han har varit med och valt spelet.

5. Il-nams fil saknas i spelarregistret

Foto: Netflix

Den kanske tydligaste ledtråden till att spelare 001 inte är en vanlig deltagare är att hans profil saknas bland spelarfilerna för det aktuella spelet år 2020. När polisen Jun-ho hittar mappen saknas filen för spelare 001 – troligtvis för att han aldrig registrerades som en officiell spelare.

6. Ledtrådar till vilka lekar som väntade fanns i bunkern hela tiden

Foto: Netflix

I det åttonde avsnittet visas väggmålningar i bunkerrummet där deltagarna under hela spelförloppet uppehåller sig. Väggmålningarna föreställer alla Squid Games sex lekar och fanns där hela tiden, kruxet var bara att sängarna blockade väggarna. Tough luck.

7. Il-nam ger bort sin ”001”-jacka till Gi-hun

Foto: Netflix

Efter att gamlingen Il-nam pissat på sig själv ger Gi-hun sin jacka till honom och får i utbyte ”001”-jackan. Vilket sammanträffande, va.

8. Flera av huvudkaraktärernas dödsorsaker antyds redan i det andra avsnittet

Foto: Netflix

När deltagarna återvänder till det verkliga livet i Squid Games andra avsnitt antyds några av spelarnas annalkande dödsorsaker på ett symboliskt snyggt och slugt sätt.

Skurkiga Deok-su flyr från maffian genom att hoppa ner för en bro och i det sjunde avsnittet dör han genom ett fall.

Medan den tystlåtna Sae-byeok hotar en man för att få in sin mamma i landet håller hon en kniv mot hans hals. Senare får hon sin egen hals sönderskuren av Sang-woo.

Ali blir blåst av samma Sang-woo i ett av spelen när han stjäl hans kulor. I avsnitt två stjäl Ali själv sin chefs pengar. Pengar som förvisso chefen är skyldig Ali i förstaläget, men ändå. Symbolik finns.

9. Det sydkoreanska spelet ddakji är typ som pogs

Foto: Netflix

Det simpla men säkert relativt roliga sydkoreanska spelet ddjaki går ut på att du ska försöka vända din motståndares fyrkant genom att kasta din egen fyrkant på motståndarens. I Squid Game används spelet som ett sorts lockbete för de headhuntade deltagarna. I många andra länder är pogs den närmaste jämförelsen till ddakji – en produkt som alla som var barn under 90-talet minns mycket väl.

Skolgårdsnostalgi! Foto: Getty
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2021-10-13 10:50