9 saker du vet att du borde göra – och vad du gör istället

Joel Linde  |  Publicerad 2015-12-07 09:30  |  Lästid: 3 minuter

1. Larmet

Vad du borde göra: Gå upp när larmet ljuder. Du har ju ändå ställt in det av en väldigt tydlig anledning.

Vad du gör: Du borrar in huvudet allt djupare i kudden och trevar med handen efter ljudkällan för att få ett slut på tortyren. 45 minuter och nio snoozningar senare studsar du upp, slukar en brödbit utan pålägg (alternativt bara pålägg), river på dig de första klädesplagg du kommer över, springer till bussen med oknutna skor och öppen väska. Men du fick åtminstone några extra minuter i sängen. Seger.

alarmiphone

2. Det oanvända gymkortet

Vad du borde göra: Säga upp det. Du tränar ju ändå inte, så varför betala 500 kronor i månaden för ingenting?

Vad du gör: Du väntar på den rätta peppen, det rätta vädret och att någon kompis kan följa med. Man kan ju inte träna ensam. Du önskar att du var i lite bättre form, och att pengarna inte tog slut så snabbt. Samtidigt tickar 500 spänn från ditt konto som ett månatligt hån.

3. Tvätten

Vad du borde göra: Lägga in den i garderoben efter avklarad tvättning.

Vad du gör: Du har givetvis bråttom att göra annat, så att vika tvätten och lägga in i garderoben kan gott vänta lite. Korgen/Ikea-kassen får stå på lämplig plats och fungera som tillfällig garderob tillsvidare, mest troligt tills den är tom och du behöver tvätta igen.

4. Deklarationen (och alla räkningar)

Vad du borde göra: Riva upp kuvertet och fixa det direkt. Du tjänar inget på att vänta.

Vad du gör: Kuvertet hamnar i ett avskilt domedagsberg i hemmets mörkaste hörn. Där ligger det och morrar så fort du närmar dig tills den andra påminnelsen har kommit.

handpost

5. Tandborsten

Vad du borde göra: Byta ut den när den blir gammal och äcklig.

Vad du gör: Du ser den, använder den flera gånger om dagen, men ändå är den det sorgligaste, och förmodligen äckligaste, du har i ditt hem. Tandborsten, som numera snarare fyller funktionen av skrovlig poleringsduk efter månader (år?) av slit, ligger där som hemmets skamfläck. Det börjar bli dags att byta, och det ska du ju göra också. I morgon.

Tack för tre fina år.

Ett foto publicerat av Fredrik Wikingsson (@fwikingsson)


6. Vinterkängorna

Vad du borde göra: Tvätta av dem och impregnera, så håller de förhoppningsvis i flera år till.

Vad du gör: Du vaknar upp och inser att dina fräscha tygskor inte kommer funka längre – det har blivit minusgrader. Kängorna åker fram från sitt bortglömda hörn, men eftersom du redan är sen hinns impregneringen inte med. Och när du väl har använt dem verkar det ju funka bra ändå. I april faller de åter i glömska, fortfarande fuktiga och saltfläckade med grus i sulorna. Nästa november åker de fram igen, och de hatar dig.

wornoutboots


7. Den tomma schampoflaskan

Vad du borde göra: Slänga den när den är slut.

Vad du gör: Den står där i hörnet under duschen, och bubblar. Korken är av sedan ett par månader när du var tvungen att späda ut innehållet för att kunna skölja ur en sista skvätt att tvätta dig med. Men nog finns det lite kvar, om inte annat finns det gott om plats här på golvet.

8. Utemöblerna

Vad du borde göra: Plocka undan när du vet att vädret inte längre tillåter dig att använda dem.

Vad du gör: Du tänker att solen och värmen gott skulle kunna göra en oväntad comeback, då vore det ju dumt om stolarna inte fanns där. I mars står stolarna fortfarande kvar, spruckna och väderbitna, men nu är det ju ändå snart sommar igen.

stolarvinter


9. Uppsatsen

Vad du borde göra: Börja direkt och jobba lite varje dag. Då blir du garanterat klar i tid.

Vad du gör: Plötsligt har du all tid i världen åt att vika tvätt, ta undan utemöbler, impregnera kängor och betala räkningar. Du hjälper även gärna andra med nämnda sysslor. Att städa har aldrig varit viktigare, eller roligare. Uppsatsen finns inte. En dag exploderar ångestklumpen i magen och du byter triviala sysslor som att äta och sova mot att hinka kaffe och knacka tangenter tills du darrande och dreglande sätter sista punkten – sisådär två sekunder innan deadline.

Vill du ha mer sånt här i ditt flöde? Följ oss på Facebook!

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 10:27