Annons

9 snyggaste skeppen i Star Wars och i hela filmhistorien

Den 18 december har Star Wars: The force awakens premiär och regissören JJ Abrams har blåst nytt liv i hela sci-fi-historiens mest ikoniska farkost. Cafés Andrev Walden sammanfattar.

Andrev Walden

milleniumfalcon_big

”What a piece of junk”, utbrister Luke Skywalker när han för första gången ser Han Solos skepp i Star Wars: A new hope (1977).

En replik som kapslar hemligheten bakom The Millennium Falcons omedelbara ikonstatus. Skeppet liknade ingenting annat – men hade samtidigt en för sci-fi-genren ovanligt begagnad aura; ett skrov som berättade en historia.

Annons

Tidigare i år avslöjade skeppets designer Joe Johnston att en färdigbyggd originalversion av The Millennium Falcon förkastades i sista stund när regissören George Lucas insåg att skeppet var för likt The Eagle i Space 1999 (Månbas Alpha, 1975-77)

Gilla Cafe.se på Facebook

– Han sa att Han Solo behövde ett nytt skepp och att det skulle vara så långt från det avlånga skeppet i Space 1999 som möjligt: ”Vad som helst, jag bryr mig inte ens om det liknar ett flygande tefat.”

Så Johnston utgick från ett tefat men lade till detaljer som bröt upp den traditionella tefatsformen i sin modell.

Allt gick snabbt och när det visade sig att teamet som färdigställt den större inspelningsmodellen tolkat Johnstons limkluttar i skarvarna som delar av den tänkta designen hade tiden runnit ut så man behöll dem. Vilket bidrog ytterligare till skrotupplagsauran.

”She may not look like much, but she’s got it where it counts, kid.”

Som Han Solo svarade efter Lukes okänsliga besiktning.

5 snyggaste skeppen i filmhistorien

4
Visa bildspel

/
...
Visa mer

5 snyggaste skeppen i Star Wars

4
Visa bildspel

/
...
Visa mer

Vinnare i båda kategorierna! Millennium Falcon

Stjärnornas krig (1977)

Den säregna designen (enligt George Lucas baserad på en hamburgare) i kombination med den opolerade ytan gör Han Solos smugglarskuta till hela filmhistoriens snyggaste farkost.

2 1

Skeppet har varit på verkstaden. En vacker kontinuitetsdetalj som skarpögda fans noterade så fort den första trailern till The force awakens släpptes: radarn på The Millennium Falcons skrov är nu rektangulär och inte rund som i originalfilmerna. Helt rimligt då den runda radarantennen slogs av under anfallet mot Dödsstjärnan i Jedins återkomst (1983) och skeppet förstås har renoverats minst någon gång under de ungefär 30 år som gått mellan den scenen och The force awakens.

”It’s the ship that made the Kessel run in less than twelve parsecs”

Han Solo, Stjärnornas krig (1977)

Den här repliken ekar fortfarande genom filmhistorien. Mest för att den är obegriplig för alla som inte vet vad en parsec är – och helt befängd för de som vet vad en parsec är.

George Lucas hade en väldigt avslappnad inställning till vetenskap och lånade ordet parsec från astronomin i tron om att det var någon sorts tidsenhet (eller om han bara inte brydde sig). Parsec (pc) är emellertid en längdenhet (3,26ljusår). Han Solo skryter alltså om att han kört en sträcka inom loppet av en sträcka.

Fanbasen har försökt efterhands- konstruera en räddning – något om att Han Solo menade att han kortat sträckan genom att köra genom krökt rumtid kring svarta hål – men Harrison Ford kommer för alltid att vara ägare till Hollywoods kanske minst vetenskapligt korrekta replik någonsin.

 

Hur gammal är The Millennium Falcon?

Eftersom The force awakens utspelar sig cirka 30 år efter Jedins återkomst borde The Millenium Falcon – som byggdes cirka 60 år innan ”the battle of Yavin” (Stjärnornas krig) vara cirka 95 år gammal.

Hur gammal är Han Solo?

Eftersom Han Solo var 29 år i höjd med the battle of Yavin borde han vara cirka 63 år i The force awakens. Skådespelaren Harrison Ford är 73 år och har konsekvent spelat yngre.

Hur tänkte den här killen?

chrislee

2005 bestämde sig Chris Lee för att följa en dröm och köpte 35 hektar mark i Humphreys County utanför Nashville, Tennessee. För att bygga sitt drömhus? Nej, för att bygga en fullskalig kopia av The Millennium Falcon. I dag har fans från hela världen slutit upp bakom ”The full scale Millennium Falcon project” och bidrar med delar, idéer och oavlönad arbetstid. Ett slags Noas Ark för nördar som du kan (och givetvis bör) följa kontinuerligt på fullscalefalcon.com.

 

Mer läsning om Star Wars från Café:

Så här hade det sett ut om Star Wars bestod av endast svenska skådespelare >

Modeproffsen gör riktigt snygga Star Wars-kläder – se dem här >

Bo som i Star Wars – här är husen som liknar rymdsagan >

 

Annons

Dela (23)
Tweeta

Annons


Laddar