Hoppa till innehåll

9 utsökta måsten i europeiska foodieparadiset

Johan Hurtig

1. FINASTE FISKEN: Elkano En restaurang där tiden tycks ha stått stilla vad gäller stämning, inredning och hierarki i servisen. Hit kommer såväl finätande basker som lyxbohemiska kulturfoodies (de senare fick bordet bredvid oss) för att äta nyfångade fiskar som servitören benar ur vid bordet med urmakarprecision. En av de härligaste luncherna du kommer att uppleva. Ligger … Continued

Elkano-(img_4192)

1. FINASTE FISKEN: Elkano

En restaurang där tiden tycks ha stått stilla vad gäller stämning, inredning och hierarki i servisen. Hit kommer såväl finätande basker som lyxbohemiska kulturfoodies (de senare fick bordet bredvid oss) för att äta nyfångade fiskar som servitören benar ur vid bordet med urmakarprecision. En av de härligaste luncherna du kommer att uppleva. Ligger i byn Getaria en timme bort, alldeles nära Balenciaga-muséet för den modeintresserade (eller den som behöver promenera bort nämnda jättelunch). Tänk på att fisken är prissatt efter vikt så en lunch för två kan fort landa på 250 euro.

Herrerieta Kalea, 2, 20808, Getaria, Guipúzcoa, Spanien

www.restauranteelkano.com

Asadore-txebarri-(hasiera_04)

2. HIMMELSKT KÖTT: Asador Etxebarri

Döps snabbt om till ”Asadoren” om man är två lite löjliga 30-nåntings. Enligt svenske stjärnkocken Mathias Dahlgren världens bästa restaurang. Om väder och den korrekta hovmästardamen tillåter vill du gärna sitta på uteplatsen – om inte annat för maximal effekt när kyparen pekar på det betande djuret som levererat buffelmozzarellan du just stoppar i munnen. En lunchrestaurang med grillfokus som räknas till de 30 främsta i världen, perfekt stopp mellan Bilbao och San Sebastián om än svårhittat. Vid vårt besök hörde vi en kock berätta att en av hemligheterna är att låta köttet ligga framme längre än vad som egentligen är tillåtet innan tillagning, för att det ska bli ännu mörare. Men den som skvallrar för hälsomyndigheten slänger vi på grillen! Avsmakningsmeny kostar 125 euro (plus 10 procent skatt som tillkommer på alla restaurangers priser).

Plaza San Juán, 1, 48291 Apatamonasterio, Biscay, Spanien

www.asadoretxebarri.com

mugaritz1

3. OFÖRGLÖMLIGT EXPERIMENTKÄK: Mugaritz

Om man vill kan man låtsas att bilen svänger upp hos en excentrisk släkting i Topanga som ska ha middagsbjudning i sin ungkarlslya. Varför man nu ska låtsas när man ska äta på en av världens bästa restauranger. Det är nog en god idé att vara redo för viss experimentlusta eftersom väldigt lite är vad det verkar på Mugaritz (snabbt omdöpt till ”Mugga” av nämnda löjliga 30-nåntings). Ätbara bordsdekorationer, fnissiga servitörer och matdueller(!) är några av inslagen som gör detta till en middag du aldrig glömmer. Boka samtidigt som du bokar resan. Och ta med stora plånboken, 24-rätters avsmakningsmeny kostar 185 euro.

Aldura Aldea, 20, 20100 Errenteria, Gipuzkoa, Spanien

www.mugaritz.com

Rissotto-form-the-port

4. HIPPT OCH PRISVÄRT: A Fuego Negro

Ser mer ut som en hipp New York-bar än ett genuint spanskt hak, men så satsar man också på moderna pintxos. Med en twist om man så vill. De har dessutom en avsmakningsmeny som är både god, speciell, kul och prisvärd (50 euro) och är därmed ett perfekt middagsval för den som vill vara redo för en riktigt lång kväll. Öppet sent, så det är bara att rumla ut genom dörren och vidare ut i natten.

Calle 31 de Agosto, 31, 20003 San Sebastián, Gipuzkoa, Spanien

www.afuegonegro.com

La-Cuchara-de-San-Telmo-(house-of-haos-la-cuchara-de-san-telmo-tapas-st-sebastian-basque-country-spain-pan-seared-foie-gras-apple)

5. PERFEKTA PINXTOS: La Cuchara de San Telmo

Svårhittat hål i väggen (titta upp runt hörnet från där adressnålen pekar) som är väl värt detektiv-arbetet. Drivs av tidigare El Bulli-anställda, så det är ett lysande tillfälle att få Michelinkrydda på maten utan att behöva pantsätta lägenheten. Fantastiskt goda pintxos, varav en del är välgjorda klassiker men de flesta är mer experimentella
kreationer. Vi åt bland annat en oxkindskapelse som ger upprättelse till det förbjudna uttrycket
”2 die 4”. Priser från 3-4 euro till 20 euro per pintxo.

Calle del Treinta y Uno de Agosto, 28, 20003 Donostia, Gipuzkoa, Spanien

nestor

6. GRILLAT ÄR GODAST: Bar Nestor

Det är hit du tar dig för att gå några ronder mot nötkött – Bar Nestor räknas som det bästa stället i stan när det gäller den omtalade specialiteten chuleton (38 euro), ungefär grillad entrecôte på benet. Du lär för den delen också få gå några ronder med armbågarna mot övriga gäster, det är trångt, men god stämning och tveklöst värt.

Calle de Pescadería, 1120003 Donostia-San Sebastián, Spanien

Va-Bene-(VaBene-2)

7. BRILJANTA BAKISBURGARE: Va Bene

Vaknar du lite trött och med en pintxos- och cavamarinerad själ? Då är det ju hamburgare du behöver för att vakna till och dem hittar du på Va Bene Disco Burger. Kaffet serveras i magiskt snygga egenbrandade muggar som man inte får köpa med sig hem, hur snällt man än frågar. Skulle aldrig drömma om att uppmana till stöld, förstås, men vem har inte råkat stoppa en kaffemugg på fickan i ren förvirring?

Boulevard Zumardia, 14, 20003 Donostia, Gipuzkoa, Spanien

cochinillos2

8. VÄRLDENS BÄSTA SKINKA: Gandarias

Uppdraget var tydligt: beställ deras finaste skinka och ett glas Vega Sicilia och du kan fylla munnen med världens bästa skinka och världens finaste rödvin. Vinet fanns inte vid vårt besök (ledsen smiley) men köttet var lika himmelskt alldeles oavsett. Ditt uppdrag: gå dit. Det här meddelandet kommer självförstöras om fem sekunder. Pintxos kostar från 3 euro och uppåt.

31 de Agosto Kalea, 23, 20004 Donostia, Gipuzkoa, Spanien

www.restaurantegandarias.com

borda

9. RISK FÖR HETSÄTNING: Borda Berri

Det första vi hamnade vid av alla rekommenderade pintxosställen som vi hade pluttat ner på kartan – och så gott att vi åt alldeles för många och övervägde att stanna. Det hade blivit tidernas kortaste barrunda. Så blev det nu inte och återbesökssuget är därför extremt starkt. Kanske vågar vi nästa gång testa specialiteten grisöron? Drivs av Iñaki Gulín, mannen som startade La Cuchara de San Telmo. Pintxos från 3 euro och uppåt.

Fermin Calbeton 12, 20003 San Sebastián, Donostia, Spanien

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.