Hoppa till innehåll

Så gör du Crambys maxade nudelsoppa laksa

”Jag älskar laksa, men det är en rätt som kräver mycket tid och oerhört många ingredienser. Tack gode gud då för laksapastan. Den är en riktig smakbomb. Syrlig, het, fiskig och örtig, mitt absoluta favorithalvfabrikat.”

”Kinesiska handlare stod för nudlar och tillagningsmetoder. Malaysisk och indonesisk befolkning tillförde örter, kryddor och fermenterad fisk. Att äta den sydostasiatiska nudelsoppan laksa är att smaka hela regionens historia i en skål. Det är resultatet av en kulturell korsbefruktning som finns i ett flertal versioner i en mängd länder, ofta lagad med oerhört många ingredienser. Tack gode gud då för laksapastan, som är ett blixtsnabbt sätt att kunna njuta av denna ikoniska nudelsoppa en helt vanlig vardag. Den är en riktig smakbomb. Syrlig, het, fiskig och örtig, mitt absoluta favorithalvfabrikat.”

/Jonas Cramby

Du behöver (4 portioner): 

  • 500 g kycklinglår utan skinn, i delar
  • 4 msk matolja
  • 3 vitlöksklyftor, finrivna
  • 5 cm ingefära, finriven
  • 1 dl laksapasta
  • 8 dl vatten
  • 1 msk gochugaru
  • 1 msk kycklingpulver
  • 1 stjälk citrongräs, grovhackat och bankat
  • 1 burk à 400 ml kokosmjölk
  • 1 msk fisksås
  • 1–2 lime, pressad saft

Servering

  • ca 240 g torkade risnudlar
  • 10 bird’s eye-chili, finskivade
  • 1 pkt à 180 g böngroddar
  • färska örter, t ex mynta, thaibasilika 
  • och koriander
Laksa. Foto: Lennart Weibull.

Gör så här: 

  • Ta fram en gryta och häll i oljan. Bryn kycklingen tills den får färg, ta ur och lägg åt sidan så länge.
  • Häll i vitlök, ingefära och laksapasta och stek ur någon minut innan du häller på vattnet. Krydda med lite gochugaru för hetta och färg, kycklingpulver för umami och citrongräs för arom.
  • Häll i kokosmjölken och lägg tillbaka kycklingen och sjud i 20 minuter. Smaka av med fisksås och lime.
  • Servera genom att lägga lite nykokta risnudlar i en skål. Häll över laksabuljongen och toppa med chili, böngroddar och örter.

Tips: För en ännu mer maxad och autentisk variant, tillsätt tofupuffar, räkor, fiskkakor eller varför inte ett hårdkokt ägg? En rejäl klick sambal terasi har heller ingen dött av (vad jag vet).

Jonas Cramby är journalist och kokboksförfattare, aktuell med boken ”Chili+Umami”, som bland annat finnas att köpa här.

Artikeln publicerades först på kingmagazine.se

Jonas Cramby är författare och skribent i Café. Han har gett ut kokböckerna Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ samt guideboken Tokyo för foodisar. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.

Email: crambyjonas@gmail.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.