Hoppa till innehåll

Åberg väljer: Helgens 3 sportmåsten

Robin Åberg

Cafés avslappnade sportkonsument Robin Åberg tipsar om helgens bästa sport att se på Tv eller på plats.

1. Slutspelsracet i NHL

Crosby med fokuserad blick och tungan rätt i mun. Foto: Getty Images.

Att få se en av de allra största hockeyspelarna genom tiderna på karriärens höst stå för en bragdsäsong, det är vad vi bevittnar just nu i kampen om den sista slutspelsplatsen i NHL:s östra konferens. Vi snackar såklart om 36-årige Sidney Crosby som håller på att släpa gubbgänget Pittsburgh Penguins till slutspel.

Kampen om den sista wild card-platsen står mellan Pittsburgh (86 poäng), Washington (85), Detroit (85) och Philadelphia (85). De tre förstnämnda har i skrivande stund tre matcher kvar att spela, Philadelphia endast två.

Efter att ha varit uträknade tidigare under säsongen sitter nu alltså Crosbys pingviner i förarsätet och visst vore det kul om superstjärnorna Erik Karlsson (33 år), Jevgenij Malkin (37) och Kris Letang (36) fick en sista(?) dans i slutspelet?

Den som vill följa slutspelsracet rekommenderas nattsudd på lördag, måndag, tisdag och onsdag då de sista matcherna spelas. Matcherna sänds på Viaplay.

2. Masters på SVT

Jesper Parnevik och fina buskar på Masters 2001. Foto: Harry How/Allsport/Getty images.

Jag är ingen golfentusiast och skulle aldrig anstränga mig mer än att sträcka mig efter tv-kontrollen för att titta på golf. Men varför då rekommendera att kolla på The Masters? Jo det finns tre anledningar:

Reklamfri parkporr på hela helgen

Masters är crème de la crème när det kommer till golftävlingar och banan det spelas på, Augusta, bjuder på välsvarvad natur i ”slow-Tv”-klass. Perfekt att ha rullandes på Tv:n under helgen alltså. Extra fint är att banan är helt reklambefriad, precis som SVT:s sändningar.

Jesper Parneviks strupsång

SVT har fått in den gamle storspelaren Jesper Parnevik som expertkommentator och han har rätt mycket roliga historier och insikter att komma med. Speciellt för en okunnig är en gammal sensei’s ord guld värda.

Men mellan allt detta körde han under första dagens sändningar inte på den annars så vanliga tillflyktsorten för oerfarna kommentatorer ”eeeeeeeeeehhh”.

Neeeeeeh, istället kommer det konstant någon sorts gutturala gångjärnsläten från Parneviks strupe. För maximal upplevelse rekommenderas hörlurar.

Ludvig Åberg. Foto: Getty Images

Ludvig Åberg

Sveriges just nu bäste golfare har bara varit proffs i ett år men är redan rankad nia i världen och fortsätter att imponera. Trots att det vore en överraskning om han skulle kamma hem allt ihop tror inte Parnevik att Eslövsgrabben darrar i sällskap av giganter som Tiger Woods:

– När jag kom dit första gången höll jag ju på att skita på mig, säger Parnevik till SVT. Men Ludvig är ju redan en rutinerad spelare och det märks inte alls att han bara varit proffs ett år.

Du kan läsa allt och lite till om Masters på Svensk Golf.

3. Allsvenskan

Lucas Bergvall. Foto: Getty Images.

Ja, ja det är bara tredje omgången men det är vår i luften och världens bästa-sämsta liga är, för att parafrasera alla svenska fotbollstyckare varje år: hetare än någonsin. Stämmer det i år också? Vad vi har sett på läktarna talar åtminstone för det, med tifon som aldrig upphör att imponera.

På planen då? Ja vill man se kvalité har Malmö så det räcker och blir över, vilket Värnamo lär bli varse om på måndag (i Borås!). I Djurgården spelar fortfarande guldkalven med stort G Lucas Bergvall och han har så ”mycket fotboll i sig” att det gäller att passa på se den framtida stjärnan leka med allsvenskt motstånd medan man kan.

Det kommer jag göra på Tele 2 Arena på söndag eftermiddag (Heja Sirius!) och jag rekommenderar dig att också möta våren på närmsta arena eller IP.

Bonus: Veckans hjärnsläpp

Att hockeyspelare ibland har en förmåga att helt koka över fick vi ett synnerligen gott exempel på i match 4 i semifinalserien mellan Växjö och Rögle, som Rögle inför matchen ledde med 3-0.

Med ställningen 3-2 till Rögle med 9 minuter kvar av den tredje perioden stod Växjös Eric Martinsson för ett hejdundrande hjärnsläpp. Långt från pucken, framför Växjös mål, syntes klart och tydligt hur Martinsson delade ut ett ordentligt hugg i Rögles Dennis Everbergs knäveck.

Martinsson fick matchstraff och Växjö fick spela med en man mindre i 5 minuter. Inte optimalt när Växjö behövde göra mål. Växjö klarade förvisso det numerära underläget men lyckades inte klämma in en till puck utan förlorade med 4-2. Totalt 4-0 i matcher alltså.

Den pikanta detaljen? De två spelarna är så goda vänner att Martinsson ska vara bestman på Everbergs bröllop i sommar. Den segerrusige Everberg tog det hela med ro, syntes efteråt skratta på bänken och sade efter matchen till Aftonbladet att de två fortfarande är bästa vänner.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.