Hoppa till innehåll

Adam Pålsson är Årets Bäst Klädda Man: ”Min tjej tyckte att jag såg för jävlig ut”

Klas Ekman

Han är en av Sveriges mest begåvade skådisar – och just nu tveklöst den mest välklädde. Men han har fått jobba för både karriären och stilkänslan. ”Min tjej tyckte att jag såg för jävlig ut när vi träffades”, säger Adam Pålsson.  * * * Det har knappt gått tre år sedan Adam Pålsson slog igenom som aidssjuke … Continued

adamny

Han är en av Sveriges mest begåvade skådisar – och just nu tveklöst den mest välklädde. Men han har fått jobba för både karriären och stilkänslan. ”Min tjej tyckte att jag såg för jävlig ut när vi träffades”, säger Adam Pålsson. 

* * *

Det har knappt gått tre år sedan Adam Pålsson slog igenom som aidssjuke Rasmus i tv-serien Torka aldrig tårar utan handskar och på en punkt har det gått alldeles för fort. Redan innan genombrottet pratade han med sina kompisar om att han någon gång hoppades bli Sveriges bäst klädde man.

– Jag sa det halvt på skämt, men ganska mycket på allvar. Jag tänkte att det nog skulle ta ett antal år innan de upptäckte mig, säger Adam.

Det tog inte så lång tid.

– Jag var tidigt intresserad av fashion. Att klä sig snyggt ger en underbar känsla, som att jag flyger fram! Rätt kläder kan ge skjuts. Kanske inte vingar, men definitivt skjuts. Så har jag känt det sedan mellanstadiet.

Och apropå skjuts så innebär år 2015 en rejäl karriärmässig sådan. Adam Pålsson är med i tredje säsongen av Bron, men den får han inte säga något om förutom det klassiska svaret om att han i så fall måste mörda mig.

I oktober kommer en tv-serie som visas på SVT Play och som handlar om ett gäng unga människor i Stockholm som precis kommit ut i vuxenvärlden. Adam Pålsson spelar en kille som har en elektroduo tillsammans med en kompis, men livet kommer hela tiden i vägen för musik-karriären. Han spelar även musiker i den kommande komediserien Boy machine i TV4 där han och Björn Gustafsson är de superpopulära och unga konkurrenterna till ett återförenat pojkband (bestående av Henrik Dorsin, Jonas Karlsson, Peter Magnusson och David Wiborg).

”Att klä sig snyggt ger en underbar känsla, som att jag flyger fram!”

adam3

Att han en gång skulle bli Sveriges bäst klädda man hade Adam Pålssons sambo aldrig trott när de träffades, för under gymnasie- och scenskoletiden hade han utvecklat en klädstil som han i dag beskriver som ”sovjetisk”. Den bestod av tjocka second hand-rockar, snyggt malätna tröjor och helt aparta ryggsäckar i grälla färger.

– Jag var kär i en tjej under gymnasiet, som jag aldrig blev ihop med, och hon var väldigt beläst och hade fotografier på Majakovskij och Lilja Brik på sovrumsväggen. Jag ville också se ut som Majakovskij: manlig och sjaskig, välklädd men smutsig. Tyvärr gillade hon även smala ben, sa hon, och det var ett problem för jag hade tränat hockey och fotboll sedan jag var sex år gammal.

I dag har han också smala ben.

– Jag slutade träna hockey, helt enkelt. Sedan löste det sig. Men jag tror också att mycket av det som blir vår stil består av olika sätt att dölja våra komplex. För det har ju alla, även om jag inte tänker berätta om mina.

När började du först tänka på kläder?

– Mycket tidigt. Jag är yngst av fyra syskon. Mina två systrar är fem och sju år äldre än mig. Min näst äldsta syrra var coolast i klassen och när jag började på hennes skola gick hon i nian. Hon var på väg ut i vuxenvärlden och var medveten om musik och kläder, och jag blev förälskad i hennes kompisar och beundrade hennes killars klädstil. Jag fick följa med en av dem och köpa kläder och han valde en tajt glansig tröja till mig. När jag använde den i skolan så kallade alla mig för bög. För mig var det svårt att koppla, hennes kille var ju både cool och äldre. Jag började se de andra jämnåriga i Haninge som småglin från bushen, medan jag visste vad som gällde. Det var väl ren över-levnadsinstinkt, tror jag.

Vilket var ditt första dyra plagg?

– Antagligen någon hoodie när jag började åka skateboard. I den världen gällde tydliga regler, man skulle inte ha några fejkgrejer. En gång blev jag påkommen med att ha sytt en logga från DC Shoes på en vanlig tröja från Intersport. Jag kände mig fruktansvärt kränkt och det upprörde framför allt min pappa som är en bondson från Småland född 1945. Han tyckte att det var hemskt att hans barn blivit ”klädsnobbar”. Men jag fick köpa en dyr hoody och använde den varje dag i två år, så efteråt såg i alla fall mamma att det nog var en lönsam affär för den höll längre än de billigare jag fått. Mina föräldrar var lärare och mamma var hemma i tio år så hela familjen skulle klara sig på en lön. Jag kommer inte från pengar.

”Folk påstår att män inte ska ha bar överkropp eller shorts på stan. Det är ju inte sant!”

adam5

Hur skulle du beskriva din stil i dag?

– Diskret, tror jag. På ett sätt är jag blyg och vill inte sticka ut, samtidigt som jag vill känna mig snygg. Och det är viktigt att inte känna mig utklädd. Jag kan inte ha hatt och jag kan inte ens ha glasögon samtidigt som en kepa. Samtidigt som man egentligen är så illa tvungen när man har glasögon.

Hur utvecklades din stil?

– Till viss del genom min tjej som jobbade på Filippa K. Hon tyckte säkert att jag såg för jävlig ut när vi träffades. Hon måste också ha tyckt att jag var charmig, för vi blev ju ihop, men hon påpekade ofta hur illa jag klädde mig. Så hon fick mig att lämna Fjodor Dostojevskij-perioden och det underlättades av att jag började tjäna lite pengar.

Vad har du för favoritmärken?

– Om jag nu nödvändigtvis ska avslöja mina favoritmärken så är det de klassiska svenska. Men där känner jag en massa folk genom min flickvän, så jag kommer bara att framstå som vänskapskorrumperad när jag nämner Tiger, Filippa K och H&M och så vidare. Men alla har de den där diskreta elegansen. Jag antar att min stil speglar det svenska kynnet på något sätt.

Vad ska en garderob innehålla?

– Jag skulle börja med skorna. Man behöver ett par snygga boots och två par snygga lågskor. Lägg pengarna där. Mina favoriter är ett par från Crockett & Jones som jag haft i fem år, men nu säger skomakaren att det här är det sista möjliga bytet av sula. Det är en liten sorg. Sedan är det bra med ett par svarta jeans och en snygg kostym. Men det är dyrt. Det är en investering.

Hur ser du på att åldras?

– Man måste omfamna varje ålder och förändring. Jag tycker till exempel att flint och hästsvans kan vara väldigt snyggt. Det viktigaste är ju hygienen. Jag gillade att min morfar var noga med det där. Vi barnbarn fick hjälpa till att klippa hans hår i öronen och näsan.

Usch.

– Nej, det var en bra skola, skulle jag säga. Han ville vara elegant och lukta gott. Det handlar om värdighet och det lärde vi oss genom det.

Vilka är de värsta stilmissarna?

– Det är omöjligt att säga. Folk påstår att män inte ska ha bar överkropp på stan och att män ska undvika shorts. Det är ju inte sant! Man kan gå i shorts till Oscarsgalan om man bara gör det på rätt sätt.

Är du noga med att stryka dina
skjortor?

– Jag har aldrig ägt ett strykjärn i hela mitt liv. Häng upp dem våta bara. Jag har aldrig varit ute efter den där looken med välstruken skjorta, min mamma tycker att skjortor ska vara välstrukna, det vet jag. Själv har jag aldrig kommit på tanken.

Vad har du för stilförebilder?

– Det finns bilder på Serge Gainsbourg och Jane Birkin som är jävligt sexiga alltså – annars är det Bob Dylan, Mick Jagger och alla de där smala, seniga killarna med mycket stil. I dag gillar jag att se amerikanska hiphop- och r’n’b-kläder. Jag vågar inte klä mig likadant själv, men jag tycker att ASAP Rocky, Allan Kingdom och Frank Ocean är väldigt sexiga och vackra.

Du har relativt nyligen blivit pappa för första gången. Snart står du där med funktionsplagg och fleecetröjor och gungar en arg unge i parken.

– Fleecetröja är ju underbart! De ska bara inte vara för snygga. Hellre fula, praktiska och signalera att nu har jag ett plagg av ren funktion. Jag skulle särskilt vilja hylla Helly Hansens fiberpälströjor. Varför inte i en signalfärg? Orange!

Vilken är din största stilmässiga triumf?

– Min pappa har blivit klädintresserad och har fått en massa plagg av mig. Och han klär väldigt bra i dem. Han ser väldigt värdig ut. Så nu är det han som är ”kläd-snobb”.

Fotograf: Andreas Kock, Cameralink

Stylist: Julia Stridh

Stylistassistent: Sara Möller

Grooming: Philip Fohlin, Linkdetails

Studio: James & Perra Studio

* * *

Kläder, överst:

I höst syns Adam Pålsson bland annat i den tredje säsongen av Bron i SVT och i nya humorserien Boy machine i TV4.

Kavaj, Tiger of Sweden

Skjorta, J. Lindeberg

Sjal, Greta

Jeans, Tiger Jeans

Armband, Acne x All Blues

Bälte, SDRL by Saddler

Kläder, mitten:

Skjorta, COS

Byxor, BLK DNM

Sjal, Eton

Armband, Acne x All Blues

Kläder, underst:

Kavaj, Calvin Klein

Byxor, BLK DNM

Bälte, SDLR by Saddler

Skjorta, BLK DNM

Sjal, Greta

Skor, Tiger of Sweden

Armband, Acne x All Blues

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.