Hoppa till innehåll

Alexander Stutterheim om klädmärkets mardrömssommar: ”Som att sälja sand i Sahara”

Regnrocksförsäljning och den solsäkraste sommaren i mannaminne kan omöjligen lira allt för väl. Café tog ett snack med en bjussig Alexander Stutterheim för att undersöka hur sommarens idoga sol påverkat hans klädmärke Stutterheim.

Alexander Stutterheims tidlöst snygga regnrockar är välkända vid det här laget. Stutterheim grundades 2010 och lyckades snabbt att etablera sig som DEN regnrocken man väljer om man vill slippa att bli genomfuktig vid nederbörd – samtidigt som man inte vill släppa en millimeter till utseendemässigt fördärv. Kort och gott: Stutterheim gör väldigt snygga regnrockar.

Dessutom gör det svenska klädmärket ulltröjor. Regnrockar och ulltröjor och en rekordvarm och solig sommar kan ju omöjligen varit bra för affärerna. För den som följt Alexander Stutterheim på Instagram i sommar har det inte gått att ta miste på Alexanders självdistanserade humor.

https://www.instagram.com/p/BlVvgiqlX-x/?taken-by=alexander_stutterheim

Café tog ett snack med regnrockens finest för att stämma hur illa läget egentligen är.

Är det fel att säga att du är sommarens största (mode)förlorare?

– Nej, det är nog korrekt eftersom jag utöver regnrockar också valt att satsa på stickade tröjor… Dags för solglasögon och badkläder nu kanske.

Varför lyssnar inte regngudarna på böner?

– Ja, det kan man undra. Börjar bli lite Woody Allen-komedi över det här nu. Som att sälja sand i Sahara. Men jag ska inte vara ego, det är ju många som far illa nu och man får domedagsvibbar men jag vet inte, förra sommaren var det 22 grader typ och under krigsåren för 70-80 år sen var det otroliga varma somrar och kalla vintrar. Jag är inte skeptiker till att människan skapat detta men jorden har funnits i…vadå, 5 miljarder år. 5000 miljoner år, så det är väl en mix av sopigt människosläktebeteende och jordens naturliga svängningar.

Har du siffror på hur mycket försäljningen tagit stryk av rekordvärmen sommaren 2018?

– Nej och jag har inte vågat fråga ekonomichefen. Mina nerver klarar inte dåliga nyheter. Jag vet dock att vi kan betala ut löner osv och att försäljningen ändå varit rätt ok.

https://www.instagram.com/p/Bl4VfGXFVJs/?taken-by=alexander_stutterheim

Vad har du själv gjort i sommar, tagit semester och skitit i allt?

– Jag har alltid nya jävelskap på gång. Jag kan inte vara ledig och släppa allt. Vet inte hur man gör. Det beror nog på att det är så roligt med idéer att jag föredrar att jaga dom istället för att göra andra saker. För mig är det helt enkelt jobbigare att vara passiv och slappa och vara social. Min mamma är snart 80 år och jobbar heltid så det är väl en genetisk defekt. Men jag har ett roligt och spännande liv och klagar inte.

Way Out West är nästa helg, klassisk mark för dina regnrockar. Om du får välja: ett regnigt Way Out West som tar försäljningen till normala Stutterheim-nivåer igen, eller ett soligt Way Out West som gör att besökarna får en toppenfestival?

– Haha, en hybrid då kanske: om det regnar och alla bär en Stutterheim så kan det bli en toppenfestival ändå? Skämt åsido, jag önskar alla festivalare underbara dagar eftersom jag tror att vi går en rätt tuff höst till mötes. Njut av livet och varandra och musiken till fullo.

https://www.instagram.com/p/BlnZvgvF88p/?taken-by=alexander_stutterheim

Slutligen: hur tar Stutterheim nya tag i höst?

– Vi är envisa som synden och släpper en rad nya spännande saker som jag gärna återkommer till!

Efter den här överdrivet solsäkra sommaren tycker vi att Stutterheim verkligen är värda en försäljningsmässig kanonhöst.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.