Kendrick Lamars oväntade Oasis-hyllning på WOW:s andra dag

Way Out Wests andra dag dominerades av en person – Kendrick Lamar. Compton-rapparen krossade alla förväntningar, och passade på att skicka iväg en oväntad britpop-passning.

Efter en vädermässig blåsigt skakig inledning på fredagens Way Out West (arrangörerna tog det säkra före det osäkra och sköt fram insläppet med två timmar) klarnade både eventuell torsdagsbakfylla och festivalhimlen upp sig och vi fick en fin Göteborgsfredag med självklar headline-leverans av festivalprogrammets största – Kendrick Lamar.

1. Kendrick krossade
Kendrick Lamar var festivalens största dragplåster på förhand, och förväntningarna på Compton-rapparen var inte nådiga: Pulitzerpris-vinnaren klev in på scenen till festivalens överlägset största publikhav. Showen är en nedbantad och hit-tung version av den show som kom till Globen i våras, och kontrasten mot Arctic Monkeys sömniga självmedvetenhet från torsdagen kunde inte vara större.
Visst, allsången är inte lika öronbedövande som i Globen, några låtar saknar från setlisten – men rapparens överkörning är fullständig. Att en av världens största artister tillåts vara sparsmakad, nördig och kompromisslös är ett gott betyg till musikvärlden.
2. Hiphop + Oasis = sant?
… men en detalj som stack ut under spelningen var Kendricks outfit – nog var det en Oasis-tröja som rapparen bar? Manchester-gruppens trassliga kärleksförhållande till hiphop är väldokumenterat: när Jay Z skulle headlina brittiska monsterfestivalen Glastonbury för tio år sedan menade Noel Gallagher att hiphop inte hörde hemma på festivalen – ett uttalande som Gallagher fick äta upp, och reviderade när Kanye West några år senare toppade festivalens affischer: “I thought for half an hour it was fucking outrageous. It looked amazing on my iPad, I have to say”, sade Oasis-stjärnan, möjligen omedveten om läsplattans gubbighet, då.
Men, med tanke på att bröderna Gallagher redan 1997 samplade N.W.A på kokain-explosionen D’you know what i mean är det kanske inte konstigt att bandet dök upp på Kendricks t-shirt – eller hos Virgil Abloh som häromåret hyllade bandet i en kollektion för sitt streetwear-label Off-White.

3. Folkteaterns intima foajéspelningar
Hannes Ferms psykedeliska rockorkester HOLY stod för en intim sennattsspelning i Folkteaterns lika intima foajé. Just närheten i att man bokstavligen kan hänga på bandens Bassman- och Twin Reverb-förstärkare gör att Folkteaterns mindre scen seglat upp som årets kanske bästa Stay Out-scen och slår tvärs över gatan Pustervik på fingrarna i närhet till banden. Den nattliga tvåstegsraketen med australiensiska pubpunkarna Amyl and the Sniffers och HOLY var precis så bra som förväntat – om du lyckades komma in i den lilla, publikpackade, foajén.
