Hoppa till innehåll

Fira internationella Gin & Tonic-dagen med hjälp av experterna

Jonas Strandberg

Den 19 oktober firas internationella Gin & Tonic-dagen som traditionen bjuder med en GT eller två. Ta högtiden till nästa nivå med de här goda tipsen från Albin Malmberg och David Kringlund.

”Sötma, syra och beska är grunden till en bra G&T. Experimentera gärna med favoritbär, frukter och olika kryddor. Men tänk på smakbalansen. Väljer du en sötare G&T med exempelvis sockerlag och en blommig gin bör du balansera med en syrligare tonic,” säger Albin Malmberg, bartender på Terrassen Gröna Lund.

David Kringlund har arbetat med dryck sedan 2008 och har på senare år valt att fokusera sitt intresse på drinkar. Idag driver David en av Sveriges största Youtubekanaler med fokus på dryck, där han inspirerar följarna att testa på klassiska och nytänkande drinkar hemma. Den egna favoriten är givetvis en väl kyld G&T med premiumgin.

”Jag är ett stort fan av Gin och Tonic. Den är så självklar och okonstlad i all sin enkelhet. Men för att en klassisk G&T ska glänsa finns det några handfasta tips att tänka på. Lägg gärna krutet på en god premiumgin och servera med fördel med stora isbitar, de smälter långsammare och gör att drinken håller sig kall längre. Dessutom bevaras kolsyran länge. En blaskig G&T gör ingen glad,” säger David Kringlund.

Davids tips till den som vill lägga till ett lite annorlunda moment till en klassisk Gin och Tonic är att göra egna iskuber av exempelvis gurkvatten.

”Gurk-isen ger en fantastiskt fin färg men den tillför också en frisk smak av gurka som gifter sig perfekt till Hendrick’s Gin. En given kombo för alla traditionella G&T-fantaster som ändå vill addera något oväntat inslag som förhöjer smaken.”page2image41635776

För dig som vill göra någonting utöver en klassisk GT kommer här två utmärkta alternativ, dagen till ära.

RHUBARB RHAPSODY

Albin Malmbergs vinnande G&T i Sveriges bästa Gin och Tonic 2023. Albin vann bartenderkategorin med motiveringen:

”Trots få ingredienser upplevde vi en intressant komplexitet. Valet att möta upp den smakrika ginen med kreativa inslag gav å ena sidan en skön harmoni, å andra ett vågspel i vilket timutpepparns explosivitet stod för dramatiken. Denna G&T är en fängslande fullträff!”

Du behöver:

15 cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Hibiscus

4 cl Hendrick’s Gin Flora Adora, infuserad med timutpeppar*

1,5 cl Rabarbersockerlag**

Stora isbitar

Garnering: Två remsor rabarber som klär glasets kant. Toppa drinken med timutpeppar.

Så gör du:

*Hendrick’s Gin Flora Adora infuserad med timutpeppar

1 dl Hendricks Gin Flora Adora gin

1 msk timutpeppar

Så gör du:

– Låt timutpeppar dra i gin i ett dygn eller mer. Sila av pepparkornen innan användning.

– Klä glasets insida med två remsor rabarber. Fyll upp med stora isbitar. Tillsätt gin och rabarbersockerlag.

– Toppa upp med Schweppes Selection Mixers Tonic & Hibiscus, rör sedan varsamt med barsked.

Garnera med timutpeppar.

GT OVER CUCUMBER ICE

Foto: David Kringlund

Du behöver:

5 cl Hendricks Gin

10-15 cl Tonic

Hemmagjord gurk-is

*Gurk-is

– Mixa en hel gurka med en stavmixer eller i en blender. 

– Sila av och fånga upp den gröna vätskan, dvs gurkvattnet. 

– Frys in vattnet i stora iskuber och använd när de är helt genomfrusna. 

Använd ett högt glas och tillsätt gurk-isen. 

Bygg övriga ingredienser direkt i glaset och garnera med en gurk-slice. 

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.