Hoppa till innehåll

Vintage med valaffischer – 9 kampanjbudskap från förr

Redaktionen

Var man än vistas så här strax innan valet ser man valaffischer med slagord och löften om ett bättre Sverige. Det vill vi alla ha, men en sak vi också vill ha är bättre valaffischer.

Med några veckor kvar till valet hänger valaffischer snart sagt överallt och det verkar pågå en inofficiell tävling mellan partierna där plattast budskap vinner.

Något parti vill ”förbättra skolan”, ett annat vill ”ta tag i Sverige”, ett tredje vill att ”ingen ska behöva dö i (vård)kön” och ett fjärde vill ”ha ett Sverige där alla som kan jobba ska jobba”. (Ett parti har till och med helt gått bort sig i övertron på svenska folkets fäbless för ord som rimmar).

Vem vill inte ha bättre skola, bättre vård och lägre arbetslöshet? Alla presenterar de ambitioner och viljor som alla partier kan skriva under på, men mindre hör vi om lösningarna. Måste valaffischer se ut så här?

Vi spolade tillbaka tiden några år och tittade på valaffischer ”från förr” och det vore en överdrift att säga att valaffischerna är väsensskilda från hur det ser ut idag – det rimmades och pratades om vad men inte hur redan då – men det finns även några undantag. Framför allt är de äldre affischerna mycket mer komiska!

9 historiska valaffischer vi minns

1. Ungdomen var äldre förr

Om partiets definition av ungdomar såg ut så där undrar vi hur gubbarna såg ut.

2. Att inte gå den där extra milen

Apropå gubbar: Har vi plats för en åsikt på valaffischen? Nope! Det här är Håkan (Socialdemokraterna 2011-2012) och Lennart (Centerpartiet 1998–2001). Behöver du veta mer än så för att bestämma vem du ska rösta på?!

3. Du vill ha det du inte kan få – så rösta på oss

Här däremot är det ändå rakt på sak. Vi har tyvärr inte lyckats spåra vilket år affischen användes men knark känns över lag som att det varit förbjudet rätt länge? Det är väl, enligt klassisk psykologi, en del av lockelsen. Vänta nu, spelar Folkpartier mind-tricks med oss här? Ska det vara tillåtet att knarka? Vad säger den där blicken egentligen?

4. Rim sala bim

En rim-affisch! Här har man dock inte ens brytt sig om att rimma på något som har med en valfråga att göra, utan helt satt sin tillit till att Gösta är ett tillräckligt slagkraftigt namn. Liberalerna gillar detta.

5. Det okända hotet mot barnen

Skrämselpolitik finns det ju vissa som sysslar med även idag, men att antyda att döda personer kommer att återuppstå och hemsöka dig och dina barn är kanske lite att ta i?

6. Inte alla kungar bär krona

Man ska inte döma en bok efter dess omslag och fördomar ska man så klart närma sig försiktigt och hela den biten, men nog ser den här snubben i en cabriolet, kritstrecksrandiga kostymbyxor och handen ingojsad i en dalmatin-nacke med ett smajligt smajl inte ut som the typical Socialdemokrat? Ordning i stereotyp-leden!

7. En tjuv?

Vilda västern ringde och ville ha cred för sin WANTED-copy. Och precis efter det samtalet ringde Wille Crafoord och frågade varför hans skärp bytt karriär till slips?

8. Don’t shoot the messenger

Till slut hittade vi något som är tillräckligt nära det vi sökte efter initialt: en valaffisch med ett förslag på lösning; att det behövs en ideologi för att driva politik. Det var väl inte så svårt? @allasvenskariksdagspartier

Mer om svensk politik inför valet från Café!

Här är alla partiernas vallåtar 2018 – och det låter exakt(!) som du tror

Gustav Fridolin: ”Jag vill förbjuda nazistisk organisering, men det vill inte mitt parti.”

Ebba Busch Thor: ”Jag badar isvak för att slappna av.”

Jan Björklund: ”Att grilla korv ute i naturen är maximal avslappning för mig.”

Jimmie Åkesson: ”Vi borde driva frågan om att sänka dansbandsmomsen hårdare.”

Annie Lööf: ”Jag biter på naglarna så fort jag inte har nagellack.”

Jonas Sjöstedt: ”Det sista jag gör innan jag somnar är att pussa min fru.”

Magdalena Andersson: ”Att se Prince i Kalifornien 1985 var en häftig musikupplevelse.”

Ulf Kristersson: ”Sista Kent-konserten är min bästa musikupplevelse någonsin.”

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.