Jonas Dahlquist: “Allsvenskan finns här på riktigt – och den är din”

Jonas Dahlquist  |  Publicerad 2016-03-24 15:04  |  Lästid: 2 minuter
allsvenskan-2016

Det må vara så att det finns flera fotbollsligor som innehåller både bättre lag och bättre spelare än vad Allsvenskan gör, Uefa tycker i alla fall det och rankar Allsvenskan som Europas 21:a bästa. Ändå låg publiksnittet i Allsvenskan högre än på evigheter förra året – och intresset verkar öka ytterligare till säsongen 2016.

När IFK Norrköping kom hem klockan 23.00 efter att ha säkrat SM-guldet i Malmö togs de emot av över 20 000 människor. Det bor 87 000 i staden.

Förklaringen kan vara att Allsvenskan är på riktigt. Visst är det fantastiskt att se på Real Madrid, Juventus, Arsenal, Bayern München, Paris Saint-Germain eller vilka du vill, men man kommer inte ifrån att det mer handlar om fantasier i en drömvärld långt borta än kött och blod. Sandra Bullock utsågs till världens sexigaste kvinna och Chris Hemsworth till världens sexigaste man av People Magazine 2015, det är alltså ganska så troligt att de är lite hetare än din egen respektive. Bullock och Hemsworth är däremot, med största sannolikhet, ouppnåeliga drömmar för de flesta, och den äkta kärleken föredrar kött och blod framför ouppnåeliga ting.

Att Allsvenskan har sett tio olika klubbar vinna guld sedan millennieskiftet gör inte saken sämre, laget du hejar på kan mycket väl vinna SM-guld i år eller nästa år – i princip oavsett vilka du hejar på. Du kan gå på match och se flera spelare som vann U21-EM förra säsongen, du kan se förortskids, småbarnspappor och bondgrabbar spela fotboll tillsammans och göra det alldeles utmärkt.

Andreas Johansson är inte en bättre spelare än Sergio Ramos, och Niklas Bärkroth är inte Lionel Messi, men om du bor i Norrköping är det bara att springa ner till träningsplanen bredvid Nya Parken och säga hej och byta några ord med dem. De finns där, och det är likadant i Borås, Stockholm, Kalmar och så vidare. När IFK Norrköping kom hem till Tyska torget klockan 23.00 efter att ha säkrat SM-guldet i Malmö togs de emot av över 20 000 människor. Det bor 87 000 i staden.

Närhet är svårslaget, och med tanke på att närheten till de allsvenska lagen och spelarna kompletteras av spänning, starka profiler och publikfester så är det ganska naturligt att Allsvenskan är världens bästa fotbollsliga i Sverige. Det är bara att omfamna den, för den finns här – på riktigt – och den är din.

Mer om allsvenskan: De är Sveriges mest lojala supportrar

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-31 14:51