Allt du behöver veta om nya Game of Thrones-serien ”HotD”

Bild på två syskon Targaryen i en öken och på den högra sidan logotypen för nya serien

Från Dr. Who på drake till Dubrovnik-porr, häng med när Café går igenom allt du behöver veta om kommande House of the Dragon.

Robin Åberg  |  Publicerad 2021-05-07 14:32  |  Lästid: 4 minuter

Kommer du ihåg den där serien om drakar, riddare och en supermäktig synsk pojke (som aldrig gjorde någonting) som tillsammans räddade världen från genomfrusna zombies? Efter debaclet som var Game of Thrones sista säsonger var det som att vi alla vaknade upp ur en masspsykos som vi aldrig mer ville prata om.

Men visst var det ändå rätt härligt fram till de där två sista säsongerna när det kändes som att nästan hela världen följde Stark- och Targaryenfamiljens öde? Nyligen kom nyheten att HBO äntligen dragit igång produktionen av en spin-off till Game of Thrones betitlad House of the Dragon och frågan är om de ska lyckas skapa samma buzz den här gången.

Haka på när Café går igenom allt vi vet så här långt om House of the Dragon!

Foto: HBO

Vad handlar serien om?

House of the Dragon utspelar sig 300 år före händelserna i Game of Thrones och handlar om en turbulent tid i familjen Targaryens historia då syskon kämpade mot syskon (eller drake mot drake om man så vill) – om vadå? Platsen på den obekväma men ack så åtråvärda järntronen såklart!

Kampen grundar sig i meningsskiljaktigheter om tronföljden som bygger på ett system där det äldsta barnet, men oftast äldsta sonen, ärver sin fars egendom och titel. I en familj där alla ser sig om rättmätiga härskare och incest inte är något främmande är det här systemet som upplagt för konflikter så fort det uppstår minsta oklarhet och det har det nu alltså gjort.

Steve Touissant som Lord Corlys ”The Sea Snake” Velaryon. Foto: HBO

Precis som tidigare bygger serien på George R.R Martins böcker och utspelar sig i nämnde författares fiktiva värld Westeros. På sin blog skriver författaren att han förvisso inte kan dela med sig om några detaljer om serien men att den som vill veta mer ”kan plocka upp någon av de antologier jag skrev med Gardner Dozois, Dangerous Women och Rogues, och sedan gå vidare till Fire & Blood.”

Samtliga nämnda böcker berättar olika delar av Targaryens historia från Aegon Erövraren som skapade järntronen till inbördeskriget som nästan slet riket de skapat sönder och samman.

Vilka styr skeppet?

George R. R Martin. Foto: Getty

Martin är såklart skapare och författare av grundmaterialet men tv-anpassningen och manusförfattandet står Ryan J. Condal (Hercules, Colony) för. Condal står även listad som producent tillsammans med Emmy-vinnaren Miguel Sapochnik som gör comeback i GoT-sammanhang och även kommer regissera pilotavsnittet.

Ramin Djawadi som skapade musiken till Game of Thrones återkommer även han och låt oss hoppas att han kan skapa ett lika ikoniskt intro denna gång (Baa baa bababaa ba).

Dr. Who reinkarneras som drakryttare

Emma D'Arcy och Matt Smith som Rhaenyra och Daemon Targaryen. Foto: HBO

Det sägs att varje gång en Targaryen föds singlar gudarna slant om det ska bli en fantastisk ledare eller en komplett galning och det här är skådisarna som kommer gestalta det ödet:

Paddy Considine (Peaky Blinders, Cinderella Man) spelar kung Viserys Targaryen som blev vald att efterträda sin far på järntronen. Ska vara en varm och snäll man men finns det verkligen plats för sådana i Westeros?

Emma D'Arcy spelar kungens förstfödda, prinsessan Rhaenyra Targaryen som har rent valyriskt blod i ådrorna och dessutom är en drakryttare. Hon har egentligen allt, men det finns ett problem – hon föddes inte som man!

Matt Smith, mest känd som den elfte doktorn i kultserien Dr. Who, spelar Kung Viserys yngre bror Prins Daemon Targaryen. Daemon står först i tronföljden om en liten olycka skulle drabba kungen men inte skulle väl något sådant hända i Westeros?

Olivia Cooke och Rhys Ilfans som Alicent och Otto Hightower. Foto: HBO

I rollerna som icke-Targaryens återfinner vi: Rhys Ilfans som Kungens hand Otto Hightower, Olivia Cooke (Sound of Metal) som handens dotter Alicent, Eve Best som Prinsessan Rhaenys Valeryon, Sonoya Mizuno som Prins Daemons nära vän Mysaria, Steve Touissant som Lord Corlys ”The Sea Snake” Velaryon och slutligen Fabien Frankel som den luriga svärdskämpen Ser Criston Cole.

Dubrovnik-porr

Några Starks verkar inte få något större utrymme i serien och därmed inte heller den kalla men hederliga norden. Istället kommer serien fokusera på maktens centrum i Westeros södra delar, som huvudstaden Kings Landing och Targaryens hem Dragonstone.

Enligt IMDB återvänder filmteamet till Island, Marocko, Kroatien och England för att spela in serien. Vi kan nog räkna med att få se många makalösa bilder av Kings Landing, det vill säga Dubrovnik, med en hel del bokade resor till Kroatien som följd.

Dubrovnik. Foto: Getty

När släpps serien?

I april kom nyheten att produktionen äntligen kommit igång och enligt HBO själva kommer House of the Dragon att släppas någon gång under nästa år. Låt oss hoppas att pandemin inte ställer till med fler förseningar.

HotD?

Sist men inte minst: kan vi leva med förkortningen HotD?

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-05-07 14:32