Hoppa till innehåll

Allt du behöver veta om pormaskar och hur du slipper dem!

Jag är välsignad med relativt slät hy men kan ofta få svarta pormaskar runt näsan och små bulor i pannan, för att få bukt med detta gick jag på en klassisk portömning. (Och för att det är sjukt nice att unna sig??) Att tömma porer är relativt smärtfritt, hudterapeuten förbereder ansiktet, går in med en … Continued

Jag är välsignad med relativt slät hy men kan ofta få svarta pormaskar runt näsan och små bulor i pannan, för att få bukt med detta gick jag på en klassisk portömning. (Och för att det är sjukt nice att unna sig??) Att tömma porer är relativt smärtfritt, hudterapeuten förbereder ansiktet, går in med en liten pincett-mojäng och punkterar och klämmer. Jag gick till EHCL i Stockholm, där man jobbar mest med flotta Beauté Pacifique.

Under min behandling använde min hudterapeut först en peeling med korn och syror för maximal effektivitet, Clinical Super 3 Exfoliator och en A-vitamincrème (pga A-vitamin aka retinol är det göttigaste du kan ha i fejan), Clinical Super 3 Booster. Högst upp på önskelistan just nu.

Förutom portömning gjorde jag en IPL, alltså Intensivt Pulserat Ljus på min röda fläck i pannan som jag haft genom alla år. Inget särskilt med fläcken, eller ”spider” som läkaren kallade det, bara att jag stört mig på den.

Så om ni har skönhetsfläckar eller konstiga små märken, eller bara massa pormaskar, uppsök en hudterapeut och få råd. Jag är övertygad och kommer lätt gå tillbaka! Läs hela intervjun med hudterapeuten Sofia längst ned i inlägget.

 * * *

Processed with VSCO with hb1 preset

Lätt skräckslagen på britsen innan IPL. Känslan är som när man tar på ett varmvattenrör, man vet att det kommer kännas men det går över i samma sekund som det bränner till. Helt ofarligt.

Processed with VSCO with hb1 preset

Done and done! Irritationen lägger sig relativt snabbt och man får riktigt lyxig hy.

Processed with VSCO with hb1 preset

 * * *

Hej Sofia Bernholm, supermegastar-hudterapeut på Estetiskt Hudläkarcentrum!

Vad är pormaskar och vad kan man göra för att undvika pormaskar?

Pormaskar finns naturligt i huden och består av talg och döda hudceller. Att de blir svarta betyder bara att de är ”öppna” och har kommit i kontakt med syre och oxiderat, det är alltså inte smuts. En stängd pormask är vit och inkapslad, egentligen värre än en svart!

Eftersom döda hudceller är en del av pormasken är peeling bra för att undvika för mycket tilltäppning i porerna. Aha-syror och bha-syror är bra ingredienser i produkter för att bli av med hudceller, bättre än korn av olika slag då de kan ”repa” huden. Syror ger ett jämnare resultat och drar ihop porerna dessutom. 

När och varför ska jag göra en portömning.

Att göra portömning på salong/klinik kan vara skönt ibland när det blivit mycket tilltäppningar osv men är inget måste om man inte har några! Det bästa är att använda produkter dagligen som motverkar pormaskar hellre än att regelbundet gå på portömning, vilket kan ge ärr i värsta fall. Det gäller att gå till någon som är försiktig, om man känner att man vill göra sig ren. Aha-syror är som sagt ett bra alternativ för att slipa ner grov och oren hud. 

Om jag MÅSTE klämma, hur gör jag det på bästa sätt?

Om man vill tömma pormaskar/finnar själv så är det viktigt att inte vara för hårdhänt. Gärna efter en dusch när huden är varm och mjuk. Vik lite papper eller en servett runt fingrarna så att inte huden skadas av vassa naglar. Satsa på bra teknik snarare än styrka! Och ge upp om pormasken inte kommer ut, annars slutar det bara med sår och ev ärr. 

Underhåll på vintern är att smörja med någonting lite fetare än på sommaren, men inte för fett och inte för ”billigt” då sådana créme kan innehålla tilltäppande fetter. Fråga en hudterapeut om råd!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.