Hoppa till innehåll

Allt du behöver veta om Star Wars-serien “Obi-Wan Kenobi”

Star Wars

Efter succén med ”The Mandalorian” kommer nästa Star Wars-serie, där både Ewan McGregor och Hayden Christensen repriserar sina roller som Obi-Wan Kenobi och Anakin Skywalker/Darth Vader.

Efter förra decenniets J.J. Abrams- och Rian Johnson-ledda Star Wars-trilogi har Disney fått upp produktionstakten rejält för sin Star Wars-franschise som man köpte rättigheterna till 2012. Två säsonger av den westerndoftande och hyllade Star Wars-spinoffen The Mandalorian har varit en av nyckelanledningarna till att streamingtjänsten Disney+ blivit en global succé.

I väntan på nästa filmtrilogi, och en av allt att döma ofrånkomlig 180 graderssväng från Skywalker-sagan, planerar Disney att skeppa ut mer innehåll från sitt ädlaste varumärke. Det är enkelt att avfärda som ett evigt mjölkande från Disneys sida, speciellt om man kikar in den här sammanställningen med mängder av bekräftade, obekräftade och potentiella Star Wars-projekt som på ett eller annat sätt verkar vara i rullning.

Av de bekräftade projekten sticker två grejer ut som solklara förhandsfavoriter: Oscarsvinnaren och Jojo Rabbit– och What We Do in the Shadows-mannen Taika Waititis kommande Star Wars-film samt Disney Plus-serien Obi-Wan Kenobi. I vilken Ewan McGregor återvänder som den blå ljussabelns främste företrädare.

Häng med när Café berättar det som berättas bör om den kommande Star Wars-serien där det återigen vankas kraftprov och dueller mellan Obi-Wan och Darth Vader.

När utspelar sig Obi-Wan Kenobi?

Star Wars-kronologin kan tyckas krånglig för den oinsatte såväl som den insatte. Låt oss börja med en kronologisk repetition. Den första Star Wars-trilogin som kom ut under 70- och 80-talet är film nummer fyra till sex i kronologisk Star Wars-ordning. Slutet av 90-talet och början av 00-talets trilogi placerar sig först i kronologisk ordning. Det är i skarven mellan episod 3 och 4, tio år efter Episode III: Revenge of the Sith och nio år innan Episode IV: A New Hope, som nya Obi-Wan Kenobi utspelar sig. Alltså, när Anakin Skywalker blivit Darth Vader och tio år efter Obi-Wan fajtades mot sin forne lärling i slutet av episod 3.

Serien kommer att utspela sig drygt tio år efter Anakin och Obi-Wans spektakulära duell på planeten Mustafar i ”Episode III: Revenge of the Sith”.

Vad handlar serien om?

I regel förs handlingen framåt med tio år eller mindre mellan de olika Star Wars-filmerna – men just mellan episod 3 och 4 finns rymdsagans största tidshopp med 19 år. Jodå, det hinner hända mycket på 19 år i en galax långt, långt borta. Enligt obekräftade uppgifter får vi följa Kenobi när han lever i exil på den välkända Star Wars-sandplaneten Tatooine. Här vakar han på distans över en ung Luke Skywalker samtidigt som han bråkar med olika kriminella figurer och andra hot på den dammiga planeten.

Det är fortfarande oklart exakt hur stor roll Darth Vader kommer att ha, men att Obi-Wan och Vader nån gång under seriens händelseförlopp kommer att mötas verkar stå klart. (Det vore dessutom idiotiskt på precis alla plan av Disney att slänga in Obi-Wan och Darth Vader i samma serie utan att låta de forna vännerna gone ärkerivaler mötas.)

”Det kommer bli seklets största returmatch”, har Lucasfilms president Kathleen Kennedy sagt.

Ewan McGregor återvänder som Obi-Wan – vilka fler skådisar är klara?

Det största namnet är såklart Ewan McGregor som återvänder i rollen som jediriddaren med koll på sin moraliska kompass, Obi-Wan Kenobi. I intervjuer har McGregor sagt om att han känner sig ännu mer taggad på att spela Obi-Wan idag än vad han gjorde första gången det begav sig för sisådär två decennium sen. Han har också varit inne på liknelser med Alec Guinness original-Obi-Wan, och menar att det blir en helt annorlunda upplevelse att spela en Obi-Wan som faktiskt nu är närmre Alec Guinness Obi-Wan Kenobi i ålder.

Även Hayden Christensen återvänder som Anakin Skywalker och Darth Vader. Något som överraskat vissa då kanadensaren med det danska efternamnet fick blandad kritik för sina insatser som Anakin, inte minst i Episode II: Attack of the Clones. Denna gång kanske det underlättar att han kan gömma sitt skådespel bakom filmvärldens mest ikoniska mask. Christensen själv verkar vara riktigt peppad:

”Det var en otrolig resa att spela Anakin Skywalker. Det ska bli intressant att se vad en regissör som Deborah Chow har i åtanke för Anakin och Obi-Wan. Jag känner mig spänd på att jobba med Ewan igen. Det känns bra att vara tillbaka.”, har han sagt.

Hayden Christensens skådiskarriär har varit sömnig senaste decenniet. Kanske kan den återigen blomstra som om det vore 2005 efter ”Obi-Wan Kenobi”.

Det har ryktats om att Liam Neeson skulle göra comeback som Obi-Wans forne jedimästare Qui-Gon Jinn, en av få karaktärer som klarade sig undan från den stora kritiksleven i Episode I: The Phantom Menace. I slutet av Episode III: Revenge of the Sith har Yoda en utläggning för Obi-Wan om ”en gammal vän som lärt sig vägen till odödlighet”. Qui-Gon Jinn, av allt att döma. Som peggat för en Neesonsk återkomst ju.

Liam Neesons jedimästare Qui-Gon Jinn – en favorit bland Star Wars-fansen.

Liam Neeson själv säger sig inte ha fått frågan om att spela Qui-Gon Jinn i serien – men öppnar ändå dörren för en återkomst i en intervju med Collider.

Eftersom inspelningarna sätter igång redan i mars lär fler karaktärer (Jabba the Hutt!) och skådisar bekräftas inom en hyggligt snar framtid.

Obi-Wan Kenobi har samma regissör som The Mandalorian

Deborah Chow, som bland annat regisserat två avsnitt av The Mandalorian och ett avsnitt av Breaking Bad-spinoffen tillika Café-favoriten Better Call Saul, är bekräftad som regissör. Lucasfilms president Kathleen Kennedy har i ett uttalande sagt att: ”Vi ville verkligen välja en regissör som kan utforska både den tysta beslutsamheten och den rika mystiken i Obi-Wan på ett sätt som smälter in i Star Wars-sagan. Baserat på hennes fenomenala förmåga att utveckla karaktärer i The Mandalorian, är jag övertygad om att Deborah är den rätta regissören att berätta den här historien.”

Deborah Chow har hyllats för sin regiinsats i Disney Plus succéserie ”The Mandalorian”. Foto: Getty

Hur många avsnitt är den första säsongen och kan vi förvänta oss fler säsonger?

Ewan McGregor har själv sagt att Disney, som han förstår, planerar för enbart en säsong men med tillägget ”men vem vet?” och att säsongen kommer att bestå av sex avsnitt runt en timme per avsnitt.

När kommer Obi-Wan Kenobi och var sänds den?

Inspelningarna drar igång i mars i år och spelas in i Los Angeles. I en intervju med Eddie Izzard sa Ewan McGregor nyligen att det varit många turer kring var den ska spelas in, men nu är alltså LA spikat. Ännu finns inget premiärdatum. Det spekuleras i att den kommer att komma i slutet av 2021 – men bli inte förvånad om det dröjer till början av 2022 innan serien är premiärredo. Obi-Wan Kenobi kommer att sändas på stremingtjänsten Disney Plus.

Finns det någon trailer till serien?

Nej. Inspelningarna börjar i mars och vi kan nog inte förvänta oss en rörlig teaser förrän tidigast i höst.

Källor: Cnet, Digitaltrends, NME, Hollywoodreporter

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.